15 saker som kostar mycket mer i Sverige än du tror att de gör

02 september, 2021
En svensk flagga omgiven av blommiga träd och buskar.

I Sverige finns det saker som kostar betydligt mer än vad de gör i andra länder. I denna artikel ska vi lista 15 sådana saker.

1. Bensin

En sak som ständigt är ett ämne för debatt här i Sverige är de höga bensinpriserna. Det är lätt att förstå varför, Sverige är nämligen ett av de dyraste länderna i världen när det kommer till bensin. Samtidigt är detta något som kan vara positivt för miljön eftersom det får många svenskar att i stället använda sig av kollektivtrafik eller mer miljövänliga färdmedel.

2. Att åka taxi

En annan sak som kostar vansinnigt mycket pengar i Sverige är att åka taxi. I många andra länder är taxi ett färdsätt som man kan använda sig av på en mer eller mindre daglig basis, men inte i Sverige. Här är det nämligen väldigt dyrt att åka taxi, framför allt i storstäderna. För många svenskar är taxi därför något de endast använder sig av då det är det enda alternativet.

3. Cigaretter

Också cigaretter är något som är väldigt dyrt i Sverige. Detta är dock inte nödvändigtvis något negativt eftersom rökning är så dåligt för hälsan som det är. Förhoppningsvis får de höga cigarettpriserna därför många svenskar att sluta röka eller åtminstone börja snusa i stället. Snus kan visserligen också vara skadligt för hälsan, men inte alls på samma nivå som när det gäller cigaretter.

4. Bröd

Även bröd är något som kostar väldigt mycket pengar i Sverige. Enligt en undersökning gjord av EU är Danmark det land i Europa som har dyrast bröd, följt av Österrike. Därefter kommer Sverige på tredjeplats, en tredjeplats som vi delar med Finland och Luxemburg.

5. Kaffe

Också kaffe är något som är väldigt dyrt i Sverige om man jämför med många andra länder. Detta är åtminstone fallet så länge det rör sig om kaffe som du köper ute på stan eller liknande. Se därför i stället till att göra ditt eget kaffe, det blir betydligt billigare än att hela tiden köpa ditt kaffe ute.

6. Elektronik

Elektronik är även det något som kan kosta väldigt mycket pengar i Sverige jämfört med andra länder. Detta rör sig om flera olika typer av tekniska prylar, inklusive saker som mobiltelefoner, tv-apparater, spelkonsoler samt spel till dessa. Du kan därför spara mycket pengar på att i stället passa på att köpa tekniska prylar när du befinner dig utomlands.

7. Hyror

Även hyror är något som kan vara väldigt dyrt i Sverige. Detta är åtminstone fallet så länge det rör sig om Stockholm, Göteborg, Malmö och andra storstäder. För att få så billiga hyror som möjligt är det därför bättre att i stället söka sig till mindre orter.

8. Alkohol

Alkohol är också väldigt dyrt i Sverige. Det är just därför många svenskar åker till Tyskland för att köpa alkohol. De svenska alkoholpriserna är framför allt väldigt dyra när det kommer till att gå ut på krogen och ta sig ett glas. Det är något som det kan gå åt många tusenlappar till, framför allt med tanke på att många svenskar har en förmåga att tappa kontrollen över hur mycket pengar de spenderar när de har fått i sig några glas.

9. Kläder

Sverige är även ett mycket dyrt land när det kommer till kläder. Det är därför inte konstigt att många svenskar passar på att köpa på sig så mycket kläder som möjligt när de besöker USA och andra länder där klädpriserna är betydligt billigare än i Sverige. Planerar du en resa till ett sådant land? Då kan du spara mycket pengar genom att passa på att köpa på dig så mycket kläder som möjligt under din vistelse där.

10. Mat

Även mat kostar väldigt mycket pengar i Sverige om man jämför med vad det kostar i många andra länder. Detta gäller både när det kommer till mataffärer samt att äta ute. När det gäller att äta ute är detta något som framför allt kan kosta väldigt mycket pengar när det rör sig om storstäderna. Det bästa sättet att skära ner så mycket som möjligt på matkostnaderna när man bor i Sverige är att laga sin egen mat och ta med sig matlåda till jobbet. Det blir väldigt mycket billigare än vad det blir att hela tiden äta ute.

11. Bostadspriser

Även bostadspriserna är väldigt dyra i Sverige. Precis som när det gäller mycket annat på denna lista så är detta framför allt fallet när det rör sig om Stockholm, Göteborg, Malmö och andra storstäder. Även när det gäller detta är det därför bäst att söka sig till mindre orter för att kunna bo och leva så billigt som möjligt.

12. Låna pengar

Att låna pengar är även det något som kan kosta väldigt mycket pengar i Sverige, detta eftersom det tillkommer ränta och andra avgifter till ett lån. Du bör därför ha som regel att se till att bara låna pengar då det är absolut nödvändigt. Skälet till detta är att det alltså kostar pengar att låna pengar, och i Sverige är det dessutom dyrare att göra det än vad det är i många andra länder. Tänk därför noga igenom ifall det verkligen är nödvändigt att låna pengar innan du bestämmer dig för att ta ett lån här i Sverige.

13. Nya bilar

Även nya bilar är något som är väldigt dyrt i Sverige. Skälet till detta är alla de skatter som tillkommer när du köper en ny bil. Det sägs till exempel att det är så mycket som 50 procent dyrare att äga en ny bil i Sverige jämfört med vad det är att äga en begagnad. Utöver skatterna har detta också att göra med den snabba värdeminskningen för nya bilar.

14. Hotell

Att ta in på hotell i Sverige är också det något som i regel är väldigt dyrt om man jämför med många andra länder. Precis som många av de andra saker vi listat är detta framför allt fallet när det kommer till storstäderna.

15. Tandvård

Tandvård kan också kosta väldigt mycket pengar i Sverige, åtminstone om du är äldre än 23 år. Du som är försäkrad i Sverige har nämligen gratis tandvård till och med det år då du fyller 23. Efter detta kommer dock tandvård alltså att kosta dig mycket pengar i Sverige.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden