Privatlån utan UC

Alla banker, finansbolag och kreditinstitut är skyldiga att göra en noggrann kontroll av en potentiell låntagares ekonomi med avseende på både tidigare historik, nuläget samt framtiden. Långivaren måste helt enkelt skaffa sig en komplett bild av låntagarens löpande betalningsförmåga och utgå ifrån den bilden när man beslutar om ett lån ska beviljas eller inte.

bild som illustrerar att man kan ta lån utan uc

Om långivaren efter genomförd kreditkontroll anser att det finns en risk att låntagaren inte kan uppfylla sina skyldigheter enligt låneavtalet finns en skyldighet att avslå låneansökan. Reglerna är till framför allt för att skydda låntagaren mot risken att hamna i ekonomiska svårigheter.

UC är ett kreditupplysningsföretag

Kreditinformation finns spridd hos en mängd aktörer men den finns också samlad hos så kallade kreditupplysningsföretag. Upplysningscentralen AB är ett av dessa företag, Bisnode Kredit AB och Creditsafe AB två andra. För att förenkla handläggningen kring en låneansökan använder sig alla långivare för privatlån sig av något av dessa kreditupplysningsföretag. UC är den aktör som flest långivare vänder sig till, men övriga kreditupplysningsföretag tar ständigt nya marknadsandelar framför allt just när det gäller aktuell kreditinformation vid låneansökningar. Många kunder vill nämligen undvika att ha många förfrågningar hos UC.

Eftersom det finns fler aktörer än Upplysningscentralen går det alldeles utmärkt att ta ett privatlån utan UC. Det gäller bara för dig som låntagare att se till att den bank, det finansbolag eller det kreditinstitut du vänder dig till med din låneansökan använder ett annat kreditupplysningsföretag än just UC.

Ansök om flera privatlån med endast en UC

Sedan en tid tillbaka finns möjligheten att ansöka om privatlån med endast en förfrågan hos Upplysningscentralen. Denna möjlighet får du genom att vända dig till en så kallad låneförmedlare. En låneförmedlare är en slags mellanhand mellan låntagare och långivare som handhar den första kontakten med låntagaren och sedan delger denne låneerbjudanden från flera banker och kreditinstitut. Lendo, Freedom Finance och Compricer är exempel på låneförmedlare.

När du som potentiell låntagare kontaktar en låneförmedlare görs en förfrågan hos UC. Med kreditinformationen som grund gör låneförmedlaren sedan en första kreditkontroll och begär därefter in erbjudanden från de långivare som man samarbetar med för att i ett sista skede presentera dem för dig. Du kan sedan välja och vraka bland alla låneerbjudanden.

Utöver ovanstående privatlån så finns det ett stort antal långivare av snabblån som inte använder UC. Snabblån är ett mindre lån på upp till ca 25.000 kr med något högre ränta än privatlån. Du hittar alla långivare där du kan låna utan UC på Sverigekredit.

Låneförmedlare och betalningsanmärkningar

De flesta låneförmedlare ger inte automatiskt avslag på din ansökan om du har en eller flera betalningsanmärkningar. Anledningen är att de flesta låneförmedlare samarbetar med en eller flera långivare som kan bevilja privatlån även till personer som tidigare på olika sätt har misskött sina betalningar. Vad du ska notera är dock att det alltid finns begränsningar i hur mycket du kan få låna samt givetvis att du får betala en högre kostnad för lånet än om du inte skulle vara belastad av betalningsanmärkning(ar).

Sammanfattning

Hos banker och kreditbolag som använder sig av annan aktör än Upplysningscentralen AB kan du ta privatlån utan UC.
Genom att anlita en låneförmedlare kan du få erbjudanden från flera banker och kreditbolag med bara en UC.
Du kan ansöka om privatlån hos låneförmedlare även om du har betalningsanmärkningar.