Lån med betalningsanmärkning

Privatlån med betalningsanmärkning – är det möjligt? Svaret är ja, förutsatt att din ekonomi i övrigt är tillräckligt stark för att bära kostnaderna av ett lån. Det är inte alla långivare som har en öppen inställning till det, vilket gör att utbudet blir mindre. Men det finns fortfarande aktörer som väljer att ta hänsyn till hela din ekonomiska bild.

För dig som har behov av att låna med betalningsanmärkning finns det några saker att tänka på. På den här sidan går vi igenom hur du går tillväga, vad anmärkningen innebär för lånet och när låneformen kan vara fördelaktig.


Här kan du jämföra långivare och låneförmedlare som kan ge dig en andra chans:

Lån anpassade för dig

Se hela listan av långivare »

Obs! Glöm inte filtrera långivarna på ”låna med betalningsanmärkning”.

 
 
Lån med betalningsanmärkning

Vad innebär privatlån med betalningsanmärkning?

Vi ska inte sticka under stolen med att det är svårare att bli beviljad ett privatlån med betalningsanmärkning. Det beror på att många anser att en anmärkning är ett tecken på att du misskött din ekonomi så pass mycket att de inte är villiga att erbjuda dig nya lån. Du kan fortfarande få lån, men du bör vara beredd på att utbudet krymper.

Mycket kan hända under tre år och din ekonomi kan ha förbättrats rejält sedan du fick din anmärkning. Det finns långivare som väljer att blicka framåt istället för att fokusera på ditt ekonomiska förflutna. På så sätt kan du ändå bli beviljad privatlån, förutsatt att din framtida betalningsförmåga är god och det är ordning på din ekonomi idag.

Oftast innebär ett privatlån med betalningsanmärkningar att:

  • Du får betala högre ränta – Långivarna anser sig ta en större risk när de lånar ut till någon som tidigare har misskött sina betalningar. Därför tar de i regel en mycket högre ränta än normalt.
  • Du kan inte låna lika stora belopp – Har du betalningsanmärkningar får du oftast inte låna lika stora belopp. Även här är orsaken att långivarna anser sig ta en större risk med en anmärkning.
  • Ju mer du vill låna, desto mindre blir utbudet – Av ovan anledningar finns det flest långivare att välja mellan när det rör sig om snabblån. Om du vill låna 80 000 kr är utbudet betydligt mindre. Därför lönar det sig i regel att söka via en låneförmedlare när du har betalningsanmärkningar.
  • Medsökande kan behövas för större belopp – Med en medsökande delar du ansvaret för lånet tillsammans med en annan person med egen inkomst. Det leder till ökad trygghet för långivaren. Genom att ni är två är chansen också större att räntan blir lägre än vad den annars hade blivit.

Låna med betalningsanmärkning via låneförmedlare

Låneförmedlare har en panel av långivare och banker som de samarbetar med. När du gör en ansökan samlar de in erbjudanden från samtliga aktörer som är villiga att erbjuda dig lån. Sedan är det bara för dig att jämföra och välja det bästa erbjudandet. Det här är särskilt fördelaktigt för den som vill låna med betalningsanmärkningar.

Genom att du ansöker via en låneförmedlare kastar du helt enkelt ett bredare nät och ökar chanserna till lån med betalningsanmärkning. Du behöver inte heller nöja dig med första bästa erbjudande du får utan kan i lugn och ro jämföra de alternativ som finns. Jämför sådant som ränta och hur stora belopp de är villiga att bevilja.

Jämför alla låneförmedlare

Vad krävs för att låna pengar med betalningsanmärkning?

För att bli beviljad lån med betalningsanmärkning krävs att din ekonomi är i ordning. Ju högre belopp du vill låna, desto viktigare är det att du kan visa på en stabil framtida betalningsförmåga. Till exempel är fast anställning ofta ett krav. Det brukar också finnas ett visst inkomstkrav per år och du kan inte ha några skulder hos Kronofogden.

En del långivare och banker godkänner lån trots betalningsanmärkning, så länge det har gått en viss tid från att du fick anmärkningen. Många gånger blir dina förutsättningarna bättre ju äldre betalningsanmärkningen är.

Låna med betalningsanmärkning när…

Eftersom ett privatlån med betalningsanmärkning ofta är mycket dyrare än ett lån utan anmärkning, bör du vara återhållsam när det kommer till att teckna ett nytt lån. Fråga dig själv om det är absolut nödvändigt med ett lån just nu eller kan du vänta tills anmärkningen har försvunnit? Vinner du något på att teckna ett privatlån just nu?

Ett exempel på en situation då det kan vara fördelaktigt att låna trots betalningsanmärkning är när du kan förbättra din ekonomiska situation. Till exempel om du med det nya lånet kan samla flera mindre lån och krediter. Det förutsätter dock att du kan få lånet till en låg ränta.

Låna inte med betalningsanmärkning när…

Låna aldrig med betalningsanmärkningar när du redan har en ansträngd ekonomi. Du riskerar då att inte kunna betala för det nya lånet, vilket kan leda till försenings- och påminnelseavgifter. Det kan resultera i ytterligare en betalningsanmärkning. Om du behöver hjälp bör du istället prata med kommunens budget- och skuldrådgivare.

Vad är en betalningsanmärkning?

En betalningsanmärkning är en notering i kreditupplysningsföretagens register om att en person inte har betalat sina skulder i tid. Det kan vara allt från ett lån, till hyran på din lägenhet. Anmärkningen finns vanligtvis kvar i tre år för privatpersoner och kan göra det svårt att teckna abonnemang, få en hyresrätt och betala på avbetalning.

Innan skulden registreras som en betalningsanmärkning brukar följande ske:

  1. Företaget du är skyldig pengar skickar ut en eller flera betalningspåminnelser
  2. Om betalning uteblir tar ett inkassoföretag över ansvaret att driva in skulden
  3. Först om betalning fortfarande uteblir läggs ärendet över på Kronofogden
  4. Nu kan kreditupplysningsföretagen se att du har en obetald skuld hos Kronofogden, vilket leder till en betalningsanmärkning i deras register. Det är alltså inte hos Kronofogden den registreras.

Vanliga frågor och svar

Ja, det går att bli beviljad privatlån trots betalningsanmärkning, förutsatt att den sökandes ekonomi och betalningsförmåga är bra. Dock krymper utbudet av långivare ju högre belopp det rör sig om.
En betalningsanmärkning är kvar i tre år från att den registrerades av ett kreditupplysningsföretag. För beviljad skuldsanering finns uppgifter om detta kvar i fem år eller fram till den dag då planen löper ut.
Ja, det finns långivare som accepterar betalningsanmärkningar och tar sin kreditupplysning hos ett annat företag än UC. Däremot gäller det i regel bara mindre lånebelopp i form av snabblån. För privatlån tas upplysningen i stort sett alltid hos UC, särskilt i de fall då anmärkning accepteras.
Man kan få en betalningsanmärkning om man inte betalar ett inkassokrav och heller inte bestrider kravet. Det som händer därefter är att Kronofogden registrerar detta som en skuld. När kreditupplysningsföretagen ser detta i Kronofogdens register utfärdar de en betalningsanmärkning på personen i fråga.

Låna med betalningsanmärkning

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden