Låna till fritidshus

låna till fritidshus

Har du en dröm om att äga en liten röd stuga vid en stilla sjö i skogen? Då är du inte ensam. Det är många som när en dröm om att äga ett fritidshus eller en sommarstuga för att ha en egen liten oas att kunna åka till för att komma bort från vardagens jäkt och måsten. Det har de senaste åren skett ett uppsving på marknaden för fritidshus med många objekt ute till försäljning. Framför allt sker just nu en slags generationsväxling. Många äldre väljer att sälja sina fritidshus dels för att de inte har orken att ordna med underhåll med mera, dels för att de kan göra en bra affär ekonomiskt.

Finansiera med bolån och privatlån

Ett fritidshus är inte väsensskilt från ett vanligt permanentboende såsom en villa eller en bostadsrätt. Det är fortfarande fast egendom det handlar om. Det innebär att det går att ansöka om bolån för att finansiera köpet, detta enligt i princip samma modell som gäller för permanentboenden. Emellertid finns några begränsningar och det handlar framför allt om boytan (måste vara minst 30 kvadratmeter) och prislappen (ofta ska den ligga mellan 200 000-300 000 kr och 2-3 miljoner kr). Givetvis gäller också vanliga krav kring kreditvärdighet, betalningsanmärkningar, med mera.

Majoriteten av bolåneföretagen erbjuder bolån för fritidshus, så valet är ditt. Jämför räntor och villkor för att hitta det erbjudande som du upplever är det mest generösa.

Precis såsom gäller för finansiering av köp av permanentboende är huvudregeln att du får låna upp till 85% (bolånetaket) via bolån på ditt fritidshus. Några undantag kan dock finnas bland bolåneföretagen. En del aktörer har nämligen sänkt taket på eget initiativ.

Exempel: Är köpeskillingen för fritidshuset 1 miljon kronor kan du ansöka om bolån på upp till 850 000 kr.

Komplettera med privatlån

För att kunna finansiera köpet med bolån krävs att du kan erlägga minst 15% i kontantinsats. Kan du inte det får du ansöka om ett privatlån för att komplettera. Ett par bolåneföretag kan erbjuda detta kompletteringslån, men om det inte är möjligt finns givetvis många andra långivare att kontakta. Du hittar en omfattande förteckning med detaljerad information på vår jämförelsesida.

Exempel: Du har inte de 150 000 kr som krävs för att täcka hela köpeskillingen på 1 miljon kronor. Du ansöker då om ett privatlån på samma summa.

Skulle köpeskillingen för fritidshuset understiga 200 000 kr eller 300 000 kr kan du, som nämnts ovan, inte finansiera köpet med bolån. Då är privatlånet det enda alternativet. Om denna situation blir aktuell kan du med fördel vända dig till en låneförmedlare för privatlån för att få bästa möjliga ränta.

Hur sätts räntan?

Räntan på bolånet för ditt fritidshus bestäms av lånebeloppet och värdet på fastigheten. Ju högre belopp i kronor du lånar, desto mer förmånlig blir normalt räntan. Samtidigt gäller det att belåningsgraden inte är för hög. Den mest fördelaktiga räntan får du i regel vid en belåningsgrad på 65%.

Räntan på privatlån som du eventuellt ansöker om vid köp av fritidshus sätts individuellt utifrån din kreditvärdighet och löpande ekonomi. Den har i praktiken inget att göra med fritidshusets värde eller din belåningsgrad. Har du en allmänt sett god ekonomi kan du räkna med att bli erbjuden en förmånlig ränta.