Låna pengar utan säkerhet

Vad innebär det att ett lån tas utan säkerhet? I korta drag betyder det att banken eller långivaren inte har rätt till något du äger om du skulle bryta mot låneavtalet. Med andra ord, har inget föremål pantsatts i utbyte. Ett bolån är nästan alltid ett lån med säkerhet där själva bostaden utgör panten, medan privatlån är ett lån utan säkerhet.

Det finns dock tillfällen då ett lån utan säkerhet kan användas för att komplettera ett bolån eller för att du ska slippa pantsätta din nya bil. Här går vi igenom skillnaden mellan med och utan säkerhet, och hur det funkar.


Jämför långivare som erbjuder lån utan säkerhet:

Jämför alla långivare

Kvinna och man som jämför lån på mobilen

Vad är ett lån utan säkerhet?

När vi talar om lån utan säkerhet innebär det att du som låntagare inte behöver lämna pant för att få låna pengar. Panten rör sig vanligtvis om en bostad eller en bil – helt enkelt det föremål som köptes med de lånade pengarna.

Exempel på lån utan säkerhet:

 • Privatlån/blancolån
 • Samlingslån
 • Körkortslån
 • Renoveringslån
 • Billån utan säkerhet

Eftersom lånet tas utan säkerhet kan pengarna användas till vad som helst och listan över användningsområden kan göras lång – vare sig du vill samla dina lån eller låna till renovering.

Exempel på lån med säkerhet:

 • Bolån
 • Billån

Det pantsatta objektet kan långivaren sedan sälja om du inte betalar tillbaka lånet enligt avtal, för att på så sätt täcka sina förluster. Eftersom banken inte har denna möjlighet vid lån utan säkerhet innebär det en större risk.

Utan panten som säkerhet för lånet har långivaren enbart låntagarens betalningsförmåga som garanti för att pengarna betalas. Därför har lån utan säkerhet i regel alltid en högre ränta, men det finns andra fördelar.

Hur mycket kan jag låna utan säkerhet?

De flesta banker och kreditinstitut har ett lägsta och högsta belopp för hur mycket du som låntagare får låna när det gäller lån utan säkerhet. Vad dessa gränser är skiljer mellan långivare, men i regel rör det sig om belopp från 5000 upp till 600 000 kronor. För att ansöka om belopp högre än så krävs oftast att något pantsätts för lånet.

Var gränsen går att få låna kan dock skilja sig mellan olika personer eftersom privatekonomin spelar stor roll när du tar ett lån. Därför är det inte säkert att alla har möjlighet att låna upp till maxbeloppet en långivare erbjuder.

Det kan även vara så att långivaren vill att du har en medlåntagare så att ni är två som kan amortera på lånet.

När är det bra att välja lån med eller utan säkerhet?

Det är viktigt att känna till skillnaden mellan lån med eller utan säkerhet för att som låntagare kunna fatta ett välgrundat beslut. Tryggheten som en pant medför gör att banken ofta kan bevilja högre lånebelopp och lägre ränta för lån med säkerhet. Det finns dock situationer då lån utan säkerhet kan vara det bättre alternativet.

Då kan det vara bra att välja lån med säkerhet:

 • När du behöver låna en större summa för att köpa en bostad eller bil
 • När du vill renovera och har möjlighet att utöka existerande bolån

Då kan det vara bra att välja lån utan säkerhet:

 • När du inte vill eller har möjlighet att utöka bolånet vid renovering
 • När du vill låna till något som inte har med bostad eller bil att göra
 • När du behöver komplettera med ett privatlån till kontantinsats
 • När du inte önskar att bilen ska stå som säkerhet för lånet

Hitta rätt lån för dig

Vem kan ta ett lån utan säkerhet?

Kraven för att teckan ett lån utan säkerhet är i stort sett desamma som vid andra lån. Det är viktigt att ha en god kreditvärdighet och en återbetalningsförmåga som klarar av det lån du vill ta. För att avgöra det tittar långivaren på din ekonomiska situation, så som din inkomst, anställningsform, befintliga lån och hur du skött tidigare lån.

Banker och långivare har även vissa grundkrav du måste uppfylla för att få ansöka om lån, som exempelvis:

 • Att du är över 18 år (ibland är åldergränsen högre än så)
 • Att du har en årsinkomst på ett minsta belopp (t.ex. 120 000 kr)
 • Att du har varit folkbokförd och skriven i Sverige en viss tid
 • Att du inte har några skulder hos Kronofogden

Lån utan säkerhet med betalningsanmärkning

Det är möjligt att ansöka om lån utan säkerhet med en eller flera betalningsanmärkningar, men det är inte alla långivare som tillåter det. Oftast är även lånebeloppen längre och räntan högre på grund av den ökade risken.

Om du har en betalningsanmärkning och vill förbättra chanserna till lån utan säkerhet med bra villkor kan du ha en medsökande. Då är ni istället två som kan betala för lånet, vilket gör att risken som långivaren tar blir mindre.

Vad kostar ett lån utan säkerhet?

Som låntagare bör du vara medveten om att ett lån utan säkerhet i regel har högre ränta än lån med säkerhet. Det är dock fortfarande möjligt att få en relativt låg ränta, beroende på hur stabil din ekonomiska situation är.

Ju bättre återbetalningsförmåga du har, desto lägre ränta kan du få. I dagens ränteläge finns det långivare som erbjuder lån utan säkerhet med räntor på runt 3 %. Därtill tar en del ut avgifter som uppläggnings- och/eller aviavgifter. Det gäller därför att alltid se till den effektiva räntan, eftersom den innefattar alla kostnader.

Exempel: För ett lån utan säkerhet på 300 000 kr med en löptid på 12 år och en effektiv årsränta på 5,56 % blir månadskostnaden 2 838 kr. Totalt: 408 733 kr. (Exempel fr. Lendo)

Därför krävs det ibland en säkerhet

Varför behövs ibland en säkerhet och andra gånger inte? Svaret ligger i beloppet som lånas och syftet med lånet.

För stora lånebelopp kan banken eller kreditinstitutet kräva att något pantsätts för att de ska känna sig säkra på att få tillbaka sina pengar. Då har långivaren ett återtagandeförbehåll fram tills dess att skulden är återbetald.

Ibland finns inget fysiskt att pantsätta, som vid privatlån, men det betyder inte att det inte finns någon säkerhet. Istället ligger säkerheten i låntagarens framtida inkomst. När du lånar penar intecknar du helt enkelt en del av din kommande lön. Därför är återbetalningsförmågan särskilt viktig för banken vid lån utan säkerhet.

Jämför lån utan säkerhet

Det finns idag många långivare på marknaden som erbjuder lån utan säkerhet. Eftersom deras erbjudanden och krav varierar är det viktigt att jämföra innan du tecknar lån. På så sätt ser du till att hitta det bästa privatlånet för dig och behöver inte betala mer än nödvändigt i kostnad. Hos oss hittar du både långivare och låneförmedlare.

Jämför lån utan säkerhet här

Vanliga frågor

Ett lån utan säkerhet innebär att du lånar utan att pantsätta något som säkerhet för lånet. På så sätt kan du använda pengarna till i stort sett vad du vill. Om du får låna eller inte avgörs av din återbetalningsförmåga.
Det skiljer sig mellan olika långivare, men vanliga grundkrav är att du ska vara minst 18 år, folkbokförd i Sverige, ha en fast inkomst på runt 120 000 kr från arbete eller pension och vara skuldfri från Kronofogden.
De flesta långivare har en individuell räntesättning. Det innebär att räntan bestäms från fall till fall, utifrån din ekonomiska situation och återbetalningsförmåga. Ju stabilare ekonomi, desto lägre ränta får du betala.
Det finns ingen skillnad. Privatlån är en form av lån utan säkerhet, precis som blancolån och snabblån.
Ja, det finns långivare som godkänner lån utan säkerhet med betalningsanmärkningar, förutsatt att din ekonomi är god i övrigt. Däremot får du räkna med att betala en högre ränta och att få låna lägre belopp.
Ju svagare kreditvärdighet, desto lägre belopp beviljar långivaren och till en högre ränta. Om du har en svag återbetalningsförmåga med redan existerande skulder bör du vara försiktig med att teckna nya lån.
Ja, det går bra att låna 100 000 kr utan säkerhet hos de flesta långivare. Ofta går det att vid behov låna mer än så, men bedömningen är individuell och i slutändan är det din ekonomi som avgör hur mycket du får låna.
Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

"*" indicates required fields

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden