Låna till studier – att söka studielån

Studielån är idag en av de absolut vanligaste låneformerna. I många fall kan du få hjälp med ett studielån via CSN, men det är inte alla kurser och utbildningar som är CSN-berättigade. I dessa fall kommer du att behöva ansöka om ett studielån på annat sätt, till exempel via en privat långivare, som någon av dessa:

Lån anpassade för dig
studielån

Hitta studielånet för dig – att tänka på

Det finns flera orsaker till att man kan vara i behov av ett studielån. Den främsta orsaken är helt enkelt att ha råd att leva och bo under tiden som du studerar, men ett studielån kan också vara en finansiell hjälp för att betala den utbildning som du är intresserad av. Idag finns det många kurser och utbildningar som kostar en hel del och där du inte kan förlita dig på studiemedel från CSN.

När du letar efter ett bra lån till studier finns det flera saker som är viktiga att tänka på. Till att börja med bör du se till att du väljer en låneform som är så flexibel som möjligt och där du kan använda pengarna till vad du vill. Du bör även undersöka vilken ränta och vilken återbetalningstid du kan få och om du har råd med de villkor som erbjuds. Orsaken till detta är helt enkelt att studentlivet kan vara påfrestande ekonomiskt, förutsatt att du inte kan bolla studier och arbete i vardagen. Ditt lån behöver således vara så billigt som möjligt, så att du klarar av kostnaderna.

lån till studier

Jämför innan du väljer

Oavsett vad det är för typ av lån som du vill ansöka om är det viktigt att du först gör en jämförelse. Genom att jämföra långivare och ställa dem mot varandra kan du snabbare hitta det bästa lånet för ditt ändamål.

Idag finns det flera låneförmedlare som är specifikt nischade till studielån för privatpersoner, men vilken låneförmedlare du ska välja beror mycket på din kreditvärdighet. Alla låneförmedlare samarbetar inte med långivare som accepterar betalningsanmärkningar eller låg kreditvärdighet. Vet du med dig att du har många skulder, många kreditförfrågningar eller betalningsanmärkningar kan det vara bra att minska risken för avslag och välja rätt jämförelsesajt från start.

Skillnader mellan CSN och privata långivare

Det finns många skillnader mellan det statliga lånet som CSN erbjuder och privata lån som fristående långivare erbjuder: krav, villkor, kostnad, lånebelopp, med mera.

CSN:s krav är fokuserade på själva studierna. Du måste till exempel ha en viss närvaro, klara av en viss mängd kurser, vara under 61 år och så vidare. Annars kan CSN neka dig studielånet nästa termin. Utbildningen måste också vara  CSN-berättigad och du kan bara få studiemedel under en begränsad tid. Däremot är det inget problem om du inte har någon regelbunden inkomst – det är till och med att föredra, eftersom CSN inte lånar ut om du tjänar för mycket.

Privata långivare bryr sig däremot inte om vad du tänker använda lånet till. Därmed finns det inga krav på att du måste uppnå vissa betyg, vad du har för närvaro eller hur länge du vill studera. Deras krav gäller snarare din möjlighet att betala tillbaka lånet – de kräver ofta att du ska ha en särskild inkomst, något att ange som säkerhet eller en medlåntagare för att kunna bevisa att du kan betala av det.

När det gäller lånekostnader är CSN:s lån mer förmånligt än privata lån. De har nämligen en mycket låg ränta och generösa återbetalningsvillkor. Privata långivare tenderar istället att ha höga räntor och mer rigida återbetalningsrutiner. Däremot kan du beviljas ett högre lånebelopp när det gäller privatlån än när det gäller CSN:s lån. Privatlån kommer dessutom i form av en klumpsumma, medan CSN:s lån betalas ut månatligen.

studielån

Fördelar och nackdelar med att söka lån till studier

Om du är intresserad av att söka lån för att finansiera dina studier hos en privat långivare finns det såväl för- som nackdelar. Huruvida ett privatlån är att föredra framför ett lån hos CSN beror på hur just din situation ser ut. Nedan sammanfattar vi de mest uppenbara punkterna.

Fördelar med privata långivare

  • Din utbildning behöver inte vara CSN-berättigad
  • Inte samma lånebegränsning som hos CSN
  • Inga betygskrav eller närvarokrav som kan få ditt studiemedel att dras in

Nackdelar med privata långivare

  • Att låna pengar kostar pengar – du kommer alltid att bli skyldig mer pengar än du får
  • Högre räntor – alltså är privata lån alltid dyrare än CSN:s lån
  • Hårdare återbetalningskrav än CSN

FAQ

Det är inte ovanligt att det uppstår en hel del frågor och funderingar i samband med att du ska ansöka om ett lån. Här nedan besvarar vi de allra vanligaste funderingarna.

Idag finns det många aktörer som erbjuder lån till personer som inte har en fast anställning. Dock behöver du bevisa att du kan betala tillbaka lånet på andra sätt, genom exempelvis en säkerhet eller en medsökande.
CSN äger inte ensamrätt på begreppet studielån eller på lån som kan användas till studier. Däremot är studielån en statligt subventionerad insats som erbjuds samtliga medborgare och som hanteras av myndigheten CSN. Det går såklart att låna pengar till studier på andra sätt och även då är det förstås ett studielån som åsyftas.

Lån från CSN gäller endast för CSN-berättigade kurser och utbildningar och är ganska strikta – det finns en begränsad mängd pengar du kan få och uppnår du inte särskilda betygskrav kan ditt studiemedel dras in.

Ett lån från en privat långivare ger dig friheten att använda pengarna mer flexibelt och kommer inte med samma krav, men förstås med andra typer av krav. Privata långivare tenderar bland annat att ha hårdare återbetalningsregler än CSN.
Det beror helt på vad det är för låneform du använder dig av. Av CSN:s studiemedel ligger lånebeloppet på under 2 000 kr per vecka och du kan max låna för 240 veckor, vilket innebär att lånebeloppet är max ca 480 000 kr (om du inte får merkostnadslån eller liknande). Väljer du ett privatlån kan du ansöka om upp till 600 000 kronor utan säkerhet.

Jämför privata långivare

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden