Körkortslån – låna pengar till körkort

För de allra flesta är körkortet lika med frihet och en ökad rörlighet i vardagen. Det är något som gör att du kan ta sig dit du vill och behöver, när helst du behöver det. Med ett körkort ökar dessutom chanserna till ett jobb.

Det är dock allt annat än gratis att ta körkort – inte sällan kan ett körkort kosta runt 20 000 kronor. En del väljer att spara ihop denna summa, medan andra väljer att låna. Här går vi igenom hur du kan finansiera ditt körkort med ett körkortslån, vad det kostar, vilka villkor som måste uppfyllas och andra saker att överväga inför lånet.


Jämför och ansök om privatlån till körkortet här:

Lån anpassade för dig

Jämför alla körkortslån »

Med ett körkortslån är du ett steg närmre körkortet.

Två alternativ för att låna till körkortet

Det finns många fördelar med att ha ett körkort. Trots att Sveriges kollektivtrafik överlag är välfungerande finns det många platser där pendelmöjligheterna är mer begränsade. Det är dessutom många jobb som kräver att den sökande har ett körkort. Med ett körkort och en bil har du helt enkelt fler valmöjligheter när du ska söka jobb.

Att kunna köra bil öppnar även många dörrar i vardagen och ens privatliv. Med ett körkort kan du enkelt ta bilen och storhandla, du kan åka på utflykter med familj och vänner och du blir dessutom mindre låst till ditt närområde. Sverige är ett stort land med mycket att upptäcka för den som har ett körkort och tillgång till en bil.

För den som behöver ta lektioner på en körskola kan körkortet lätt bli en kostsam historia. Många väljer att spara ihop pengarna som behövs, andra har föräldrar som kan hjälpa till. Det är dock inte alla som har den möjligheten.

Det är då möjligt att låna för att finansiera körkortet, exempelvis med ett CSN-lån eller ett privatlån.

Körkortslån hos CSN

Sedan den 1 september 2018 erbjuder CSN ett lån som är specifikt för körkort. Det kan vara ett bra alternativ för dig som uppfyller kraven, eftersom du då kan låna till relativt låg ränta. För lånet gäller följande villkor:

 • Du måste vara mellan 18 och 47 år, samt vara arbetssökande hos Arbetsförmedlingen
 • Lånet gäller för att ta ett svenskt körkort med behörighet B (personbil och lätt lastbil)
 • Du kan få låna högst 15 000 kr och pengarna ska betalas tillbaka oavsett om du får körkortet
 • Trafikskolan måste vara godkänd av Transportstyrelsen och du får inte ha haft B-körkort tidigare

Beroende på din ålder gäller olika regler för hur länge du måste ha varit arbetslös. Läs mer på CSN:s hemsida.

Låna till körkort med privatlån

För den som inte uppfyller kraven för ett körkortslån hos CSN, eller av andra anledningar söker en alternativ finansieringslösning, går det att ta ett privatlån till körkortet. Dessa lån tas utan säkerhet och kan därför användas till vad som helst. Fördelen med ett privatlån är att det inte finns någon maxgräns på 15 000 kronor.

Med ett privatlån går det dessutom att låna till körkort även om du skulle vara äldre än 47 år. Däremot kan det vara svårare att låna utan inkomst, vilket ofta är fallet när man är arbetslös. Men för dig som har en god betalningsförmåga och till exempel inte vill vara begränsad av ett visst lånebelopp, eller en viss åldersgräns, kan ett privatlån istället tas.

Med ett privatlån kan du dessutom få en så lång återbetalningstid som du behöver, ofta ända upp till 20 år.

Kom ihåg: Även utan körkort måste du betala tillbaka ditt lån. Vi rekommenderar därför inte att du tar ett körkortslån om du är beroende av att klara provet för att kunna betala för lånet, exempelvis om körkortet behövs för att få ett jobb som sedan ska finansiera återbetalningen.

Jämför lån till körkort direkt

Vad kostar ett körkort?

När du bestämt dig för att ta körkort bör du först och främst räkna ut hur mycket det kommer kosta. Det kan vara svårt att i förväg veta den exakta kostnaden eftersom det till exempel beror på hur många lektioner du behöver ta. Men du kan göra en uppskattning. Det gäller dock att räkna med alla kostnader, som:

 • Kör- och teorilektioner (ca 600 – 800 kr/lektion)
 • Handledarutbildning (350 kr)
 • Teoriböcker och testprov (ca 200 – 300 kr)
 • Synundersökning (ca 200 kr)
 • Riskettan och risktvåan (700 kr / 2 000 kr)
 • Teoriprov och uppkörning (325 kr / 800 kr)

I snitt kostar ett körkort totalt 15 000 kronor. Men summan kan både bli både mindre och större. Det finns kostnader du kan dra in på. Till exempel genom att låna teoriböckerna på ett bibliotek eller försöka ta färre körlektioner.

Antalet körlektioner är ofta det som avgör hur dyrt ett körkort i slutändan blir. En enkel lektion kan kosta mellan 600 och 800 kronor. Körskolan kan ofta hjälpa dig att räkna på hur många lektioner du behöver, beroende på var du ligger till kunskapsmässigt och hur mycket du kör privat. Utifrån det kan du sedan räkna ut kostnaden.

Hur mycket kostar ett privatlån till körkort?

Kostnaden för ett körkortslån beror på vilken ränta du får betala för det. Räntan sätts vanligtvis individuellt och beror på faktorer som; lånebelopp, återbetalningstid och kreditvärdighet. Ju bättre kreditbetyg, desto lägre blir räntan. Utöver ränta kan det finnas avgifter, så du bör alltid jämföra den effektiva räntan (ränta + avgifter).

Genom att finansiera körkortet med ett privatlån blir det alltså dyrare eftersom ränta och avgifter adderas till själva körkortskostnaden. Hur dyrt det blir beror på den sökandes ekonomi och vad långivaren kan erbjuda. Det gynnar sig därför alltid att jämföra privatlån.

Du bör även se till att inte låna för mycket eller för lite. Det eftersom det varje gång du ansöker om ett lån tas en kreditupplysning som ligger kvar i ditt register i ett år. Att ha många kreditförfrågningar kan i sin tur försämra ditt kreditbetyg. Det är därför bra att på förhand försöka uppskatta hur mycket du behöver låna så att du slipper teckna ett nytt privatlån halvvägs in i utbildningen.

Kostnadsexempel för körkortslån

Låt oss ta ett exempel för att illustrera kostnaden för ett privatlån till körkort:

Sofia har inte möjlighet att övningsköra något privat och räknar därför med att hon kommer behöva ett stort antal körlektioner. Hos den lokala trafikskolan finns ett färdigt prispaket där hon får 25 lektioner, teoriböcker, riskettan och risktvåan för 20 000 kronor. Hon har inga pengar sparade och behöver därför låna hela beloppet.

För ett körkortslån på 20 000 kronor med tre års löptid får Sofia en effektiv ränta på 10,36 %. Det kostar henne då 644 kronor i månaden, vilket innebär en total kostnad på 23 201 kronor och en lånekostnad på 3 201 kronor.

Räkneexempel från Lendo.

Hur ansöker man om privatlån till körkort?

Att ansöka om ett körkortslån är mycket enkelt och smidigt. När du bestämt dig för vilken långivare du vill ansöka hos så fyller du helt enkelt i det ansökningsformulär som finns på bankens eller långivarens hemsida.

Där fyller du i hur mycket du önskar låna, under hur lång tid och dina personliga uppgifter. Långivare brukar ge ett direkt preliminärt svar på ens ansökan, men det slutgiltiga beskedet kommer efter att en kreditupplysning har gjorts. I det skedet väljer du om du vill acceptera erbjudandet. Om ja, signeras låneavtalet med BankID.

Kort därefter har du pengarna till körkortet på ditt bankkonto. Då är det bara att skriva in dig hos en körskola och börja köra. Skulle du behöva mer pengar går det självklart att söka på nytt, men du bör ha tänkt igenom beloppet på förhand för att undvika ytterligare kreditförfrågningar. Dessa försämrar nämligen ditt kreditbetyg.

Hitta rätt körkortslån här

Steg för steg: Ansök om körkortslån

Körkortslån steg för steg mobil

Vem kan ta ett körkortslån?

För att kunna ta ett privatlån till körkort behöver du uppfylla de villkor som banken eller långivaren har. Vilka krav som gäller varierar mellan olika långivare, men generellt brukar dessa tillhöra grundkraven för privatlån:

 • Du måste ha fyllt 18 år
 • Vara svensk medborgare
 • Ha en deklarerad inkomst
 • Inte ha några skulder hos Kronofogden

Körkortslån med betalningsanmärkning

Eftersom körkortslån ofta handlar om mindre lånebelopp brukar det inte vara några problem att kunna låna med betalningsanmärkning. Det förutsätter dock att du har en god ekonomi och betalningsförmåga i övrigt. Många långivare väljer helt enkelt att fokusera på den sökandes nuvarande ekonomi istället för dennes kredithistoria.

Ett privatlån med betalningsanmärkning innebär dock att du får betala en högre ränta, vilket gör att körkortet blir dyrare. Du bör därför överväga att vänta tills att anmärkningarna har försvunnit innan du ansöker om lån.

Körkortslån utan UC

För dig som inte vill att körkortslånet ska registreras hos UC, och därmed påverka ditt kreditbetyg där, finns det långivare som erbjuder privatlån utan UC. Två kreditupplysningsföretag som ofta används istället är Bisnode och Creditsafe. Körkortslån utan UC kan vara fördelaktigt om du har planer på att söka ett större lån inom kort.

Vid stora lånebelopp, som ett bolån eller ett privatlån på 500 000 kronor, används nämligen alltid UC. För att inte försämra chanserna till lån och att få bra villkor kan det därför vara bra att ansöka om mindre lån utan UC.

Dock innebär detta ofta att du får betala en högre ränta, så det är inte något som bör göras i onödan.

Att tänka på innan man ansöker om körkortslån

Toppen, du har räknat på kostnaderna och bestämt dig för att låna till körkortet! Innan du ansöker kan det dock vara bra att överväga följande saker för att få så bra villkor och ett så billigt privatlån som möjligt till körkortet.

Jämför privatlån för en låg ränta

När du har bestämt dig för att ansöka om ett körkortslån är det en bra idé att jämföra vilka lånemöjligheter som erbjuds på marknaden. Det finns en mängd långivare för privatlån att välja bland, men hur hög räntan är och vilka avgifter som tillkommer varierar ofta. För att få ett så billigt privatlån som möjligt bör du därför jämföra först.

Ju mindre du får betala i effektiv ränta, desto lägre blir slutkostnaden för privatlånet och därmed körkortet.

Tips! Ansök via en låneförmedlare så behandlas din ansökan av ett stort antal långivare på en gång. På så sätt kan du jämföra faktiska erbjudanden och välja det billigaste alternativet.

Jämför låneförmedlare här »

Välj rätt återbetalningstid för lånet

När du ansöker om ett lån till körkort måste du fylla i vilken löptid du vill ha. För privatlån kan du ofta välja en mycket lång återbetalningstid, men det allra bästa är förstås att betala av ditt körkortslån så fort som möjligt.

Ju fler månader du betalar ränta, desto högre blir den totala räntekostnaden du får betala.

När du väljer löptid är det dock viktigt att ha din personliga ekonomi i åtanke. Du bör inte välja en allt för kort återbetalningstid. Då kan månadskostnaden bli högre än vad din ekonomi klarar av, vilket kan leda till betalningssvårigheter. Om du missar att göra en betalning tillkommer ofta påminnelse- och förseningsavgifter.

Du bör därför välja en löptid som är så kort som möjligt, men som innebär en hanterbar månadskostnad.

Körkortslån för köp av bil

Nästa självklara steg efter att du tagit ditt körkort är att införskaffa en bil, om du inte redan har en. Eftersom ett körkortslån är ett lån utan säkerhet finns det inga restriktioner kring vad det får användas till. Med andra ord är det möjligt att ansöka om ett större körkortslån och använda det för att finansiera en bil, såväl som ett körkort.

Men ju större lån det rör sig om, desto viktigare är det att räkna på alla kostnader och försäkra dig om att du har råd med betalningarna. Det kan vara bra att köpa en billigare, begagnad bil för att hålla nere kostnaden.

Jämför lån till körkort och bil

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden