Låna till bil och båt

När man ska köpa bil så kan man ansöka om speciella billån hos banker och kreditbolag. Ett alternativ när man ska låna till bil eller annat fordon är att ansöka om ett privatlån. För dig som inte har koll på dessa låneformer så vet du säkert inte vad som skiljer dem åt, vilket faktiskt är en hel del. Vilken låneform du ska ansöka om beror helt på din ekonomiska situation, vilken bil eller vilket fordon du ska köpa och vart. Nedan i texten kan du läsa mer om dessa låneformer för att lära dig mer och att ansöka om rätt lån för just ditt behov.

Vad är ett billån?

Precis som ordet antyder så är det ett lån som är kopplat till ett bilköp. Ett bilköp är ofta en ganska kostsam historia, särskilt om man väljer att inte köpa en begagnad bil utan man köper istället en ny bil. Man skulle kunna hårdra något och säga att ett hushåll i princip har två större utgifter, det är dels bostaden, dels bilen. Bilen är ett mycket viktigt köp eftersom att den för väldigt många människor är en stor del av vardagen. Utan bilen kanske man inte kommer till jobbet, barnen kommer inte iväg till skolan eller aktiviteter och så vidare. Bilen är med andra ord kanske det viktigaste man äger tillsammans med bostaden.

Just för att det är ett så viktigt köp är det inte så märkligt om man känner att det är värt att lägga lite extra pengar på köpet. Det kan dessutom vara så att de extra pengar man lägger vid köptillfället, det är pengar man slipper lägga löpande för en bil som var lite äldre vid köptillfället och därför hade behövt mer service och underhåll under ägandeperioden. Frågan är då varifrån alla dessa pengar ska komma. Gemene man har förmodligen inte de stora summor som ett bilköp kräver, om man inte under en längre tid sparar vill säga.  För de som inte har pengarna tillgängliga vid köptillfället så finns det lån särskilt avsedda för bilköp, som kallas just billån.

Bilån

Billån med bilen som säkerhet

Precis som med alla lån så ställs vissa krav på låntagarens privatekonomi. Låntagaren måste ha en historik utan betalningsanmärkningar och även helst utan påminnelser för sena inbetalningar. Ett befläckat ”CV” kan göra det svårt och i vissa fall till och med omöjligt att få ett lån med säkerhet. Det finns dock möjligheter även för dem som misskött sin ekonomi, mer om det följer längre ned.

Ett billån är ett lån som tas med bilen som säkerhet. Detta kan till en början låta lite konstigt. Hur kan man lämna något man inte har som säkerhet? Jo, det går till på följande sätt. När man ansöker hos en bank om ett billån så är det av intresse för banken att veta vad det är för bil du står i begrepp att köpa, det spelar i regel ingen roll om bilen är begagnad eller ny. Endast bilens kostnad är inte tillräckliga uppgifter, utan det är viktigt för banken att veta vad det är för typ av bil vad gäller modell, tillverkningsår, prestanda överlag, märke och så vidare. Anledningen till detta är för att det belopp som banken erbjuder låntagaren, det är pengarna som denne använder vid köpet. Precis som vid ett bolån så erbjuder inte banken hela beloppet. Låntagaren måste även vid billån stå för en del av kostnaden, vanligt är att banken erbjuder lån upp till cirka 80 % av bilens värde och låntagaren betalar de övriga 20 % som kontantinsats. I det fall att låntagaren inte skulle vara förmögen att betala lånet åter så äger banken rätt att ta bilen helt och hållet, i och med att det ju faktiskt är banken som betalat för majoriteten av bilen. Banken säljer sedan bilen och får på så sätt tillbaka sina pengar som de lånat ut. För att värdet på bilen inte ska understiga skulden på lånet så måste du därför betala en kontantinsats, det är således en del av bankens säkerhet för lånet.

För att lättare förstå situationen gör vi den till verklighet genom ett typiskt exempel på ett billån. En person ska köpa en ny bil men har inte riktigt råd att betala för den utan att ta ett lån. Personen i fråga väljer då att ta ett lån med den nya bilen som säkerhet. Det går till på så sätt att banken lånar ut det belopp som behövs för att köpa bilen och personen går sedan och köper bilen för de pengarna banken lånat ut. Den nyköpta bilen blir då vid köpet bankens säkerhet på att låntagaren kommer att betala tillbaka lånet. Fram tills den dag då låntagaren, alltså bilköparen i denna situation, har betalat tillbaka det lånade beloppet fullt och helt, ägs bilen av banken och skulle låntagaren inte lyckas med återbetalningen så går äganderätten av bilen över till banken som då, som sagt, säljer bilen och inkasserar sin återbetalning på så vis.

Så går det alltså processen till när du ansöker om ett billån. Det är dock vanligt att när man köper en bil, ny eller begagnad, av en auktoriserad bilförsäljare så hjälper firman till med att lägga upp ett lån till dig. Trots detta så kan det vara av intresse att jämföra de olika billånen för att hitta det bästa billånet för just dig kan.

Lån till bil

Sälja bil med lån

Det är lätt hänt att det uppstår viss förvirring när man ska sälja en bil som har ett lån. Vad som händer med den del av lånet som är kvar är inte helt lätt att veta. Om man säjer bilen genom en privatförsäljning går det att lösa lånet med den nya köparen genom att denne tar över resterande del av lånet i samband med att äganderätten till bilen övergår. Detta kan dock kännas osäkert och svårt. Det är dessutom ovanligt att en någon vill köpa en begagnad bil som är belastad med lån, om man kan bör man istället försöka betala av lånet och då kanske kunna ta ett högre pris för bilen. Väljer man emellertid att vända sig till en bilhandlare får man då hjälp med att byta in bil med lån alternativt sälja den till bilhandlaren och betala mellanskillnad för en dyrare bil.

Husbil och husvagn

Sverige har på senare tid blivit ett av Europas husvagn- och husbildtätaste länder. Intresset för dessa fordon har, och fortsätter växa och det i en rasande fart. Från år 2016 till år 2017 ökade registreringen av husvagnar med 10 % och registreringen av husbilar ökade med så mycket som 32 %. Lån som är nära sammankopplat med billån är just lån till husbil och lån till husvagn. Dessa lånen skiljer sig inte nämnvärt från att låna till en vanlig personbil. För både lån till husbil och lån till husvagn gäller, precis som för bil, att du vanligtvis tillåts låna till ett värde som motsvarar högst 80 % av husvagnens/husbilens värde. Något lån som direkt motsvarar det traditionella billånet finns sällan hos långivare, det vanligaste är att teckna ett sådant lån som kallas för just billån men istället lämna husbilen som säkerhet och inte en vanlig bil. Eftersom husvagnar i nio fall av tio är billigare än husbilar är det lättare att få lån till husvagn. För att få lån till husbil ställs, på grund av en högre kostnad, således även högre krav på dig som låntagare. Det vanligaste lånealternativet i dessa fall är att köparen väljer att ta ett privatlån. Vad som är skillnaden mellan ett billån och ett vanligt privatlån förklaras här nedan.

Låna till båt

Lika mycket som svenskarna verkar uppskatta friluftslivet på land, precis lika mycket, om inte mer, verkar många i vårt avlånga land uppskatta båtlivet. Sverige har över 2 700 kilometer kustremsa från norr till söder, över hundratusen sjöar och tusen kilometer kanaler. Det är med andra ord onekligen ett ”båtvänligt” land vi lever i. I Sverige finns över hela en miljon fritidsbåtar, vilket innebär att ungefär var tioende svensk äger en båt. Det är minst sagt nämnvärt! Å andra sidan är det inte särskilt konstigt då man tänker tillbaka på hur många gånger man själv blickat ut över valfri svensk sjö och skymtat en båt och själv drömt om att sitta där. Många gånger är det ekonomin som sätter stopp för båtdrömmarna.

Faktum är dock, att ett båtlån inte skiljer sig från ett billån. Precis som vid ett billån så kan man ta ett båtlån med båten som säkerhet eller ta ett blancolån och lägga pengarna på en båt. De banker som erbjuder båtlån med båten som säkerhet är i stort sett samma banker som erbjuder både billån och klassiska privatlån utan säkerhet. Precis som för bilköp, husvagns- och husbilsköp så gäller grundregeln att du får låna ett belopp motsvarande 80 % av båtens hela värde. Här hos oss kan du jämföra privatlån till båt.

Båtlån

Privatlån eller billån – skillnad!

Ett billån är alltså ett lån med säkerhet. Hur skiljer sig då ett billån från ett vanligt privatlån? Ett privatlån utan säkerhet är ett konsumtionslån, det vill säga ett lån som går att använda till precis vad som helst. Du kanske ska åka på en semester, renovera huset eller som i detta fallet, köpa en ny bil. Normalt sett uppgår ett privatlån till ett belopp mellan ungefär 5 000 kronor till 500 000. De allra högsta beloppen, som ibland kan ligga även över 500 000 kronor förekommer endast hos ett fåtal banker. Lånet kan återbetalas på vanligtvis 1 till 15 år och man kan när som helst under den här perioden välja att göra extra inbetalningar eller betala av hela skulden med en enda betalning, utan att behöva betala återstående ränta. Villkoren för lånet kan variera mellan olika långivare. Här kan du jämföra olika privatlån.

Det fiffiga med privatlån är att nästan alla har möjlighet att få ett privatlån. Även för dem som har en betalningsanmärkning finns det möjligheter att långivare kan godkänna en låneansökan. Viktigt att komma ihåg här är att en betalningsanmärkning och en skuld hos Kronofogden inte är samma sak. Det är förvisso oftast på grund av en skuld hos Kronofogden som en person får en betalningsanmärkning, men en betalningsanmärkning kan synas längre, även efter det att skulden är full återbetalad. Så, för en person som fortfarande har en skuld hos Kronofogden blir möjligheterna till att få ett lån betydligt mindre.

Privatlån är ett alternativ till det klassiska billånet när man vill låna pengar till bil. Ibland kanske det inte är ett alternativ i mängden utan det enda alternativet som kvarstår på grund av tidigare misskött ekonomi. En fördel med att låna till bil med privatlån är att en bil som är finansierad med ett privatlån får en relativt låg månadskostnad och lånekostnad. Om du efter ett tag skulle vilja byta eller sälja bilen så behöver du heller inte meddela långivaren om att du gör detta. Du gör vad du vill med bilen och de lånade pengarna. Privatlån är således det klart bästa lånet för dig som ofta byter bil eftersom att du med ett billån blir låst på ett annat sätt. En nackdel med privatlånet är som sagt att räntan kan vara något högre, oftast skiljer det bara ett par procent, men i längden kan det bli kostsamt.

Viktigt med privatlån och fordonsköp

Om du väljer att finansiera ditt köp med ett privatlån så är du ”fri” från långivaren så sätt att denne inte kan bestämma vad du gör för pengarna. Du väljer helt och hållet själv hur mycket pengar du vill låna och hur lång tid du vill återbetala lånet på.  Här är det väldigt viktigt att du själv budgeterar och väljer en vettig återbetalningstid utefter hur du bedömer utvecklingen av fordonets värdeminskning.

Eftersom du själv bestämmer lånebeloppet och löptiden så är det lätt att fokusera på att hålla nere månadskostnaden för lånet, för att få ett så billigt bilägande som möjligt. Men i själva verket blir lång löptid ett väldigt dyrt bilägande i längden och det kan även innebära att skulden till slut blir högre än bilens värde.

Exempel:

Löptid 10 år:
Du köper en ny bil för 250.000 kr som efter 3 år i regel tappat 50% av sitt värde.

Lånebelopp: 250.000 kr
Löptid: 10 år
Månadskostnad: ca 2700 kr / månad
Skuld efter 3 år: 152.800 kr
Värde på bilen: ca 125.000 kr
Bilens kostnad efter 10 år: 324.000 kr

Löptid 5 år:

Lånebelopp: 250.000 kr
Löptid: 5 år
Månadskostnad: ca 4800 kr / månad
Skuld efter 3 år: 77.200 kr
Värde på bilen: ca 125.000 kr
Bilens kostnad efter 10 år: 288.000 kr

Ett bilköp utan lån med bil som säkerhet bör således föregås av noggrant förarbete vad gäller planering och jämförelser. Det är ett flertal olika faktorer som måste vägas in, så som till exempel din inkomst och en prognos över din framtid rent ekonomiskt, som till slut ska resultera i någon slags slutsats om hur mycket hur råd att köpa en bil för. Var noga med att planera ditt lån för att få en så billig bil som möjligt och inte högre skulder än vad du har tillgångar, samt budgetera för något högre kostnader än de egentligen är för att ha lite marginal om något oväntat skulle hända.

Sammanfattningsvis

När du tar ett lån kan det tas med eller utan säkerhet. Att låna med säkerhet innebär att låntagaren erbjuder långivaren någonting av ett större värde som säkerhet för lånet. Genom att långivaren får något har denne möjlighet att få tillbaka sina pengar även om låntagaren själv inte kan betala pengarna åter. Det kan till exempel röra sig om en bil, ett hus eller någonting annat av större värde, eller ett värde som motsvarar det lånade beloppet rättare sagt. Om låntagaren inte kan återbetala lånet så övergår nyttjande rätten av ”säkerhetsobjektet” från låntagaren till långivaren. Att privatlånen är utan säkerhet innebär att det motsatta från det ovan givna exemplet. När du lånar utan säkerhet har du som låntagare helt enkelt ingenting att erbjuda som säkerhet för ditt lån. Vilket innebär att dessa lån oftast är dyrare än lån med säkerhet. Istället för till exempel en bil så tar banken ut en högre ränta och kanske högre avgifter som kompensation för avsaknad av en säkerhet, vilket ju är fullt förståeligt. Billånen hanteras allra oftast av bilhandlaren och köparen får då på plats hjälp med att teckna lånet. Dessa lån är man dock aldrig bunden till att teckna utan det kan alltså löna sig att se över de olika alternativen och hitta ett förmånligare låneupplägg än det som erbjuds av bilhandlaren.

Privatlån och billån är alltså både lika och olika på samma gång. Men, den huvudsakliga skillnaden mellan privatlån och billån är att banker och kreditbolag inte kräver någon säkerhet eller kontantinsats för ett privatlån. Räntan på privatlån skiljer sig heller inte mycket mellan lånen men billån är i regel alltid det billigaste lånet Ett privatlån är ett helt vanligt lån, förmodligen den vanligaste låneformen i Sverige och du kan låna till precis vad du vill med lånet. Räntan mellan olika privatlån kan dock skilja sig väldigt mycket och just därför får du en fördel av att jämföra alla privatlån hos oss.