Låna till bil

När man ska köpa bil så kan man ansöka om speciella billån hos banker och kreditbolag. Ett alternativ när man ska låna till bil eller annat fordon är att ansöka om ett privatlån. För dig som inte har koll på dessa låneformer så vet du säkert inte vad som skiljer dem åt, vilket faktiskt är en hel del. Vilken låneform du ska ansöka om beror helt på din ekonomiska situation, vilken bil eller vilket fordon du ska köpa och vart. Nedan kan du läsa mer om dessa låneformer för att lära dig mer och att ansöka om rätt lån för ditt behov.

låna till bil och andra fordon med privatlån

Privatlån eller billån?

Den huvudsakliga skillnaden mellan privatlån och billån är att banker och kreditbolag inte kräver någon säkerhet eller kontantinsats för ett privatlån. Räntan skiljer sig heller inte mycket mellan lånen men billån är i regel alltid det billigaste lånet Ett privatlån är ett helt vanligt lån, förmodligen den vanligaste låneformen i Sverige och du kan låna till precis vad du vill med lånet. Räntan mellan olika privatlån kan dock skilja sig väldigt mycket och just därför får du en fördel av att jämföra alla privatlån hos oss.

Köpa bil och andra fordon med privatlån

När du t.ex ska köpa en bil och finansiera den med ett lån, så kan du i förhand ansöka om ett lån och sedan i lugn och ro hitta just den bil du söker. Det spelar ingen roll om du vill köpa en ny eller begagnad bil då du kan låna upp till 350.000 kr, ibland mer hos de flesta långivare.

En bil som är finansierad med ett privatlån får en relativt låg månadskostnad och lånekostnad. Om du efter ett tag skulle vilja byta eller sälja bilen så behöver du heller inte meddela långivaren om att du gör detta. Du gör vad du vill med bilen och de lånade pengarna. Den enda nackdelen med privatlånet är som sagt att räntan kan vara något högre, men oftast skiljer det bara ett par procent.

Ett privatlån är framför allt bra om du letar efter en begagnad bil och byter bil väldigt ofta.

Finansiera ditt köp med billån

När du ansöker om ett billån så vill banken veta vad det är för bil du ska köpa och sedan måste du själv lägga en kontantinsats för bilen. Anledningen till detta är för att banken tar bilen som säkerhet för lånet. Om du inte skulle klara av att betala av lånet så tar därför banken bilen ifrån dig, säljer den och får tillbaks sina pengar. För att värdet på bilen inte ska understiga skulden på lånet så måste du därför betala en kontantinsats.

När du finansierar en ny eller begagnad bil på en bilfirma så är det i regel alltid ett billån som firman hjälper dig med. Men du kan naturligtvis själv ansöka om ett privatlån vart du vill för att sedan betala bilen kontant på firman.

Viktigt med privatlån och fordonsköp

Om du väljer att finansiera ditt köp med ett privatlån så ifrågasätter inte långivaren någonting. Du väljer helt och hållet själv hur mycket pengar du vill låna och hur lång tid du vill återbetala lånet på.  Här är det väldigt viktigt att du själv budgeterar och väljer en vettig återbetalningstid utefter hur du bedömer utvecklingen av fordonets värdeminskning.

Eftersom du själv bestämmer lånebeloppet och löptiden så är det lätt att fokusera på att hålla nere månadskostnaden för lånet, för att få ett så billigt bilägande som möjligt. Men i själva verket blir lång löptid ett väldigt dyrt bilägande i längden och det kan även innebära att skulden till slut blir högre än bilens värde.

Exempel:

Löptid 10 år:
Du köper en ny bil för 250.000 kr som efter 3 år i regel tappat 50% av sitt värde.

Lånebelopp: 250.000 kr
Löptid: 10 år
Månadskostnad: ca 2700 kr / månad
Skuld efter 3 år: 152.800 kr
Värde på bilen: ca 125.000 kr
Bilens kostnad efter 10 år: 324.000 kr

Löptid 5 år:

Lånebelopp: 250.000 kr
Löptid: 5 år
Månadskostnad: ca 4800 kr / månad
Skuld efter 3 år: 77.200 kr
Värde på bilen: ca 125.000 kr
Bilens kostnad efter 10 år: 288.000 kr

Var noga med att budgetera ditt lån för att få en så billig bil som möjligt och inte högre skulder än vad du har tillgångar.