Jämför privatlån från alla banker

Privatlån är det vanligaste lånet på lånemarknaden. Privatlånet är ett flexibelt lån som går att använda till precis vad du vill, utan krav på säkerhet. Läs mer om privatlån nedan.

En anledning till privatlånets popularitet är att man inte behöver någon säkerhet för att ta lånet till skillnad från bolån och billån. Säkerheten i bil respektive bolån, är ganska förståeligt just bilen eller bostaden som lånet tas för att köpa. Om det krävs en säkerhet för att ta lånet så kan den också beslagtas och säljas om inte lånet betalas tillbaka, därför hittar man ofta lägre ränta på dessa lån. När det kommer till privatlån på så behövs ingen fysisk säkerhet, utan man försöker lita på låntagarens framtida inkomst och återbetalningskapacitet istället.

Marknaden för privatlån är enorm och det finns nästan ett oändligt val av olika privatlån, långivare, räntor och avtal som kunder kan välja mellan. Denna djungel av valmöjligheter kan göra det svårt för nya låntagare att veta vilket privatlån vilket som passar dem bäst. Just därför har vi samlat marknadens främsta privatlångivare i en övergripande lista där du själv kan jämföra de olika aktörerna och deras privatlån.

Användningsområden för privatlån

Privatlån är den vanligaste typen av lån, av en särskilt tilltalande anledning. Privatlån är oerhört flexibla, både i storlek och återbetlaningstid. Flexibilitet gäller även för de olika användningsområdena för privatlån. Privatlån saknar den säkerhet som billån och bolån kräver, och kan därför användas till så gott som vad som helst. Detta är anledningen till varför så många väljer privatlån framför andra sorters lån.

Ett vanligt användningsområde för privatlån är som finansiering av kontantinsatsen som krävs vid bostadsköp. Vid köp av bostad måste 15% av kostnaden finansieras av pengar som inte kommer från själva bolånet. Vad många tror är att det innebär att man måste spara ihop de pengarna innan köpet. Även om det är fördelaktigt så är det inte det enda alternativet. Det är fullt möjligt, och faktiskt vanligt, att ta ett privatlån för att täcka de där 15%. Eftersom räntan på privatlån är relativt låg innebär det att om du väljer att ta ett privatlån till kontantinsatsen för ett bostadsköp så är en av de mest prisvärda typerna av lån du kan ta.

Stockmarket

Även om man kan använda privatlån till vad som helst så innebär det inte att man bör. Privatlån, precis som alla typer av lån, har en kostnad i form av ränta och avgifter. Lån bör aldrig tas lättvindigt. Men det är många tillfällen där ett privatlån kan vara det bästa lånet just för dig. För att veta om ett privatlån är en god investering måste du först komma fram till om avkastningen på det du spenderar pengarna på är större än räntekostnaden. Investeringar som aktier och fonder är därför väldigt riskabla eftersom att man inte kan vara säker på att aktien kommer att gå upp i värde. Dessa typer av investeringar rekommenderas därför inte. Har du istället en reperation eller renovering som måste göras, t.ex. en vattenläcka i huset. Då kan ett privatlån vara ett utmärkt alternativ om man inte har medel för reparationen. En vattenläcka innebär en relativt liten kostnad nu för att undvika dyra vattenskador i framtiden. På så sätt kan man se ett bra privatlån som en god investering.

Samla lån

En av de bästa sakerna du kan göra med ett privatlån är att sänka dina räntekostnader. Hur sänker jag mina räntekostnader med ett privatlån undrar du? Med hjälp av ett privatlån kan du göra något som kallas att samla lån. Att samla lån innebär att du tar flera av dina mindre lån som t.ex. snabblån och sms-lån och löser ut dem med hjälp av ett större privatlån. Dina mindre lån försvinner och du har nu istället ett samlat större privatlån. Eftersom man generellt har lägre ränta på privatlån jämfört med sms lån och snabblån, samt att även större lån i regel lägre ränta än mindre lån kommer dina räntekostnader gå ner.

Räkneexempel:
Låt oss säga att du har tio stycken smålån på 1000 kr vardera med en 10% ränta. Det är samma som ett lån på 10 000 kr på 10% ränta. Om vi då tänker att eftersom privatlån oftast har lägre ränta än mindre lån så kan vi förvänta oss en lägre ränta. Det vill säga att om du samlar dessa lån till ett lån med hjälp av ett större privatlån av samma storlek dvs 10 000 kr har du istället ett lån att betala av på, ett lån på 10 000 kr med lägre ränta, ca. 5% ränta. Du har då alltså delat dina räntekostnader i två och även undvikit att betala fler små avgifter så som aviavgifter eller eventuella inbetalningsavgifter.

En annan fördel men att samla lån med privatlån är att de kan ha en mycket längre löptid än smålån. Detta i sin tur innebär att du kan få längre tid på dig att betala tillbaka dina lån om du så vill, samtidigt som du då betalar en mindre summa varje månad.

Privatlåns storlek

När du jämför privatlån är en av de viktigaste aspekterna att titta på, privatlånets storlek, hur mycket eller hur lite får du låna av långivaren i form av ett privatlån? Olika långivare erbjuder olika storlek på sina privatlån. Vissa erbjuder större medan andra erbjuder mindre. Hos Privatlån kan du hitta den långivare som erbjuder rätt summa just för dig. Generellt sett erbjuder lån- och kreditgivare privatlån mellan 25 000 kr upp till drygt en halv miljon kronor. Det finns såklart vissa långivare som erbjuder både mer eller mindre.

Innan det är dags att leta långivare för ditt privatlån måste du bestämma hur stort lån du letar efter. Lägg inte tid på att jämföra lån som inte är i den summa du söker, utan bestäm din önskade summa och se sedan till att jämföra låneavtalen vad gäller längd, ränta och särskilda villkor så som extra avgifter och dylikt.

Privatlåns längd

När du jämför olika långivares återbetalningstid på privatlånet kan du tänka i ungefär samma banor som vid lånets storlek. Bestäm först ungefär hur lång löptid du vill ha på lånet och hitta den långivare som erbjuder ett lån med din summa och återbetalningstid med billigast effektiva räntan. Som du kommer märka så är längden på privatlån är väldig flexibel. De kan vara så korta som ett halvår upp till 15 år. Vill du hitta det bästa privatlånet behöver du bestämma hur snabb avbetalning din budget tillåter då det har en stor påverkan på lånets kostnad. Ett privatlån med kort löptid innebär att du betalar ett högre månadsbelopp jämfört med ett lån med längre löptid. Om du avbetalar på kortare tid så blir lånet i slutändan billigare eftersom du betalar ränta under en kortare tid, det är fördelen med att betala av din lån snabbt. Du blir även skuldfri snabbare vilket gör det lättare för dig att ta kunna ett nytt lån med bra ränta utan att dina gamla kredit påverkar din kreditvärdighet.

Privatlån ränta

Den sista, men för många viktigaste, faktorn man jämför när man letar lån är helt klart räntan. Alla vill ha ett privatlån med låg ränta och bästa sättet att hitta det är att jämföra olika långivare för att hitta den långivare som erbjuder det bästa avtalet. Även räntan på privatlån varierar starkt. Privatlån kan ligga på några enstaka procents ränta upp till tjugo-trettio procent om långivaren anser att lånet känns riskfyllt. Risken påverkas av låntagaren, så läs gärna på om sätt för att förbättra din kreditvärdighet för att få den lägsta räntan. Det finns flera metoder som du kan använda dig av utöver att jämföra privatlån som kan hjälpa dig dra ner på dina räntekostnader som vi kommer att gå igenom senare.

Effektiv och nominell ränta

Det finns två termer som ofta dyker upp när man diskuterar ränta. Dessa kommer vi nu ge lite mer klarhet i, de två termerna är effektiv ränta och nominell ränta. Nominell ränta är kort sagt den ränta som långivaren tar för lånet. Det vill säga kostnaden. Men det är den effektiva räntan som är mer intressant. Det är den effektiva räntan som du verkligen betalar. I den effektiva räntan ingår saker som avgifter och liknande vilket drar upp kostnaderna. Den effektiva räntan kan ibland se helt skrämmande stor ut, det är ofta för att den räknas total på ett år istället för per månad som den nominella räntan. Det bästa sättet för dig att få en klar bild på hur mycket ditt lån kommer att kosta är att titta på privatlånets månadskostnad och räkna därifrån.

Hur ansöker man om privatlån?

Att ansöka om privatlån är väldigt enkelt. När du har bestämt vilken långivare du vill ta ditt privatlån hos klickar ”ansök knappen” på listan för att komma till långivarens hemsida. Vissa långivare erbjuder olika typer av lån så det gäller att du väljer rätt typ. Nu kommer du att få skriva ner dina specifikationer när det gäller lånet. Det vill säga saker som storlek och löptid. Du kommer även att behöva skriva ner dina personuppgifter och din bankinformation. Vill du samla dina lån med ett privatlån är det viktigt att du väljer det alternativet då det kan de dig andra avtal. Till sist är det bara att skicka in ansökan och långivaren kommer att gå igenom din ansökan. Detta brukar ta några få arbetsdagar. Slutligen får du svar på din ansökan via mail eller sms och pengarna kommer sättas in på ditt valda konto.

Privatlån utan UC

UC står för Upplysningscentralen, vilket är Sveriges ledande kreditupplysnings-företag. De flesta långivare och banker använder sig av just UC för att ta upplysningar av sina kunder för att sedan bestämma om kundens ansökan om lån godkänns. Det innebär också att alla betalningsanmärkningar som man får hos de olika långivarna samlas hos UC och kan ses av alla långivare som använder sig av Upplysningscentralen. Därför vill vissa ansöka om lån utan UC. För de som vill låna utan UC finns det vissa alternativ, dock gäller de flesta av dessa endast för snabblån och sms lån. Det finns förvisso vissa långivare som erbjuder privatlån utan UC, men dessa är få. Att ansöka om privatlån utan UC fungerar på samma sätt som vid vanliga privatlån, det gäller bara att hitta en långivare som inte använder sig av UC. Ett privatlån utan UC brukar även vara dyrare än vanliga privatlån.

Privatlån utan inkomst

Eftersom långivare vill vara säkra på att du kan betala tillbaka dina lån är de ytterst måna om att din ekonomi är tillräckligt bra. Saknar du en inkomst kan det därför vara väldigt svårt att få ett lån godkänt. De flesta långivare kräver en årlig deklarerad inkomst på minst 100 000 kr, alternativt en inkomst på 10 000 kr per månad. Men saknar du inkomst helt kan det fortfarande finnas möjlighet för dig att få din ansökan godkänd.

Har en du oregelbunden inkomst är det möjligt att din ansökan blir godkänd så länge den överstiger de kraven som långivaren ställt. Det är även möjligt om du kan visa att du har sparat kapital som kan användas för att betala tillbaka lånet. Detta kan vara t.ex. i form av en bostad eller liknande. Det bästa sättet för dig att ansöka om privatlån utan inkomst är genom att ansöka tillsammans med en medsökande.

Privatlån med medsökande

Att ansöka om ett privatlån med en medsökande innebär helt enkelt att du ansöker om ett lån tillsammans med något annan. Ni delar alltså på ansvaret att betala tillbaka lånet. Att låna med medsökande har fler fördelar än bara möjligheten att ansöka om lån även fast en av er är utan inkomst. Privatlån med medsökande innebär också att du kan ta ett större lån och få ett lån med lägre ränta. Eftersom ni är två som ansöker och är ansvariga för att betala tillbaka lånet så ser långivaren på er gemensamma inkomst och bestämmer avtalet utifrån de gemensamma siffrorna istället. Det innebär dock att de även räknar med bådas individuella skulder, kreditvärdighet och betalningsanmärkningar.

Sänk räntan på ditt privatlån

Även om att ansöka om privatlån med medsökande är en av de bästa metoderna för dig att få ett privatlån med låg ränta så finns det flera metoder du kan använda dig av för att förbättra ditt avtal så du kan få ett större lån eller en lägre ränta. Bästa sättet för detta är att förbättra din ekonomi och din kreditvärdighet. Det vill säga dina möjligheter att betala dina räkningar. Det gör du genom att höja dina inkomster och sänka dina utgifter. Men även att betala dina räkningar i tid. Betalar man inte sina räkningar i tid kan man råka ut för betalningsanmärkningar, avgifter och annat jobbigt som är både dyrt och som försämrar dina möjligheter för ett lån ordentligt.