Kontantinsats

Privatlån är en utmärkt låneform som ofta används då man behöver låna pengar till en kontantinsats. Anledningen till detta är för att privatlån i regel alltid har en förhållandevis låg ränta och att man kan dela upp lånet på en lång löptid, ofta upp till 15 år. Här får du lite tips för vad som gäller med privatlån och hur du ska strukturera dina lån för att få lägsta möjliga lånekostnad.

låna till kontantinsatsen

Om kontantinsats

När du ska köpa en bostad eller en fastighet så krävs det alltid att du erlägger en kontantinsats. Att erlägga en kontantinsats innebär att du själv måste betala en viss del av bostadens pris med dina egna pengar. Anledningen till detta är för att banken tar din bostad som säkerhet när du lånar pengar med ett bolån, även kallat toppenlån.

För att banken ska säkerställa att din bostad inte är värd mindre än vad din skuld är, så krävs det därför en kontantinsats av dig. För att du lättare ska förstå syftet med kontantinsatsen så visar vi ett exempel nedan.

Exempel

Bostadens pris: 1.000.000 kr
Bolån 85%: 850.000 kr
Kontantinsats 15%: 150.000 kr
Bostadens värde: 1.000.000 kr
Din skuld: 850.000 kr

Om något skulle hända med din bostad, om du skulle missköta den eller om något skull hända i ditt område, så måste banken vara säker på att bostadens värde inte sjunker så pass mycket att din skuld överstiger värdet av bostaden. Med räkneexemplet ovan, som är ganska vanligt, så kan alltså bostadens värde sjunka med 150.000 kr utan att banken riskerar att förlora pengar.

Viktigt att jämföra privatlån

När du ansöker om ett bolån hos banken så kan det hända att de föreslår ett topplån, alltså att du även får låna till kontantinsatsen. Detta innebär att banken lånar ut pengar till dig med sitt egna privatlån och du får även då två låneformer med två olika räntor.

Privatlånet kommer alltid vara det dyraste lånet av de två och därför är det väldigt viktigt att se till så att du får så låg ränta på ditt privatlån som möjligt. Jämför därför alltid flera privatlån för att låna pengar till din kontantinsats. Du behöver alltså inte välja bankens privatlån, banken bryr sig bara om att du på något vis får tag i pengar till din kontantinsats.

Strukturera dina lån på rätt sätt

Eftersom du har två lån, ett bottenlån (bolånet) och ett topplån (privatlånet), så kommer du att få betala två månadskostnader och två olika räntor. Ditt privatlån kommer ha mycket högre ränta än ditt bolån, så därför ska du alltid fokusera på att betala av ditt privatlån först.

Försök att diskutera med banken om att amortera så lite som möjligt på bolånet, så att du kan lägga maximalt med pengar på privatlånet varje månad. Tänk också på att löptiden du väljer för privatlånet, avgör hur stor lånekostnad du får. Så försök att välja så låg löptid som möjligt för ditt privatlån, så blir du av med en stor månadskostnad snabbt och du får betala mycket lägre i ränta.