Låna till kontantinsats

Går du i tankarna att köpa bostad? För det behöver du med största sannolikhet teckna ett bolån och som du säkert redan vet krävs då också en kontantinsats. Kontantinsatsen är den del av bostaden du måste finansiera på egen hand och utgör 15 procent av bostadens värde.

Om bostaden kostar 1 miljon kronor behöver du med andra ord själv stå för 150 000 av dessa. Det i sig är en stor kostnad, men insatsen kan vara betydligt högre än så.

Bästa långivarna just nu för att låna till kontantinsats:

Om inte möjligheten finns att hämta pengarna från en vinst från tidigare såld bostad kan denna summa för de flesta vara mycket svår och ta lång tid att spara ihop till. Därför blir det allt vanligare att privatpersoner ansöker om privatlån ihop med bolånet för att täcka kostnaden för kontantinsatsen. I den här artikeln får du svar på vad en kontantinsats är, hur du har råd med den och hur du går tillväga för att finansiera hela eller delar av den med ett privatlån.


4 tips till dig som vill låna till kontantinsatsen

  • Budgetera för det totala lånebeloppet (bolån + privatlån) för att säkerställa att du/ni har råd med båda lånen
  • Lägg undan minst 2 000 kr i budgetkassan varje månad för att snabbt amortera bort det dyrare privatlånet
  • Räkna ihop det totala lånebeloppet och lägg till 3 procentenheter ränta för att vara säker på att du/ni har ekonomin för att klara eventuella höjningar i räntan
  • Jämför olika långivare för att hitta det mest förmånliga privatlånet till kontantinsatsen

Jämför fler lån till kontantinsats!

Lån till kontantinsats

Vad är en kontantinsats?

För de flesta är ett bostadsköp en milstolpe i livet och en mycket viktigt affär eftersom boendet är tänkt att vara en trygg punkt i vardagen. Därför är det också viktigt hitta rätt bostad, vilket kan ta lång tid. När den perfekta bostaden väl dyker upp är det viktigt att vara redo. Innan du kan lägga ett bud behöver du ha ett lånelöfte från banken som visar att du är beviljad ett lån, men också ha tillräckligt med pengar för att täcka en kontantinsats.

Kontantinsatsen utgör 15 procent av priset på bostaden och måste bekostas på egen hand enligt bestämmelser från Finansinspektionen. Du kan alltså bara finansiera 85 procent av bostaden med ett bolån. För banken som lånar ut pengarna till dig innebär det en trygghet eftersom bostaden är deras säkerhet för lånet. Genom att den inte är belånad till 100 procent kan bostadens värde sjunka med 15 procent utan att banken riskerar att förlora några pengar.

Hur har jag råd med kontantinsatsen?

Eftersom kontantinsatsen utgör en procentandel av det totala priset på bostaden kan summan variera, men oavsett om det är 150 000 kronor eller en halv miljon kronor rör det sig om mycket pengar. Frågan som många ställer sig är därför – hur ska jag/vi ha råd? Nedan går vi igenom två olika sätt att finansiera kontantinsatsen.

Spara ihop till kontantinsatsen

Det absolut bästa och billigaste sättet är att spara ihop pengarna till kontantinsatsen. För att det ska vara möjligt krävs planering, disciplin och inte minst tålamod. Börja med att bestämma dig för hur mycket du behöver, det vill säga hur mycket får bostaden kosta? När du vet svaret på den frågan kan du ta 15 procent av det så vet du vad slutmålet är.

För att veta hur stora uppoffringar som behövs göras är det också viktigt att bestämma vad som är din tidshorisont. När ska du ha sparat ihop pengarna? Om ett år? Fem år? Dela därefter den totala summan du vill spara på antalet månader för att få fram hur mycket du behöver lägga undan varje månad.

För att kunna spara tillräckligt mycket kan du också behöva se över dina utgifter och fundera på om det är några du kan dra ner på eller göra dig av med. Kanske kan du avsluta någon prenumeration? Ett annat tips är att skapa en automatisk överföring varje månad runt samma tid då lönen kommer in. Då sätts beloppet in på ditt sparkonto direkt utan att du hinner fundera på vad du istället hade kunnat göra för pengarna.

Köpa hus

Låna till kontantinsatsen

Kan jag verkligen låna till kontantinsatsen? Detta är en fråga många ställer sig och svaret är: Ja, det kan du.

Det finns som tidigare nämnt vissa generella regler som gäller för alla bolån i Sverige, oavsett vilken bank du väljer att teckna det hos. En av dessa regler är att bolånet aldrig får utgöra mer än 85 procent av bostadens värde, men de övriga procenten är du fri att du skaffa fram hur du vill. Därför kan du alltså, beroende på hur din ekonomiska situation ser ut, låna till 100 procent av bostadens värde.

Ibland kanske du varken har tid eller möjlighet att spara ihop till hela insatsen och då kan ett privatlån i samband med bolånet vara svaret. Privatlån kan användas till vad som helst och kräver ingen säkerhet. De har därför i regel en högre ränta än ett bolån och kortare avbetalningstid, vilket du bör ta med i dina beräkningar.

Lånebeloppet som beviljas är också lägre än med ett bolån, men kan sträcka sig upp till hela 600 000 kronor och kan därför utan problem täcka hela eller delar av kontantinsatsen. Det är dock i slutändan banken som avgör huruvida din privatekonomi är tillräckligt stabil för att du ska få låna till kontantinsatsen.

Hitta bäst privatlån till kontantinsatsen

Låna tillsammans

Det är ingen hemlighet att det är dyrt att köpa bostad. Bostadspriserna är högre än någonsin på många ställen, särskilt i storstäderna. Du kan därför behöva ansöka om ett stort lån för att ha råd och det är inte säkert att din egen ekonomi räcker för att få lånet beviljat och till bra villkor. En bra lösning är då att ha en medlåntagare när du ansöker.

Huruvida lånet blir beviljat eller inte och till vilken ränta beror på låntagarens ekonomiska förutsättningar. Det kan därför vara en bra idé för ett par som ska köpa bostad att ansöka om lånet tillsammans. På så sätt blir den ena parten medlåntagare och har lika mycket ansvar för att lånet betalas. För banken innebär det att det finns två inkomster att förlita sig på när det kommer till återbetalningen. Ju högre inkomst, och således ju mer täckning för lånet, desto högre lån kommer du bli beviljad och till en lägre ränta, vilket gäller för såväl privatlån som bolån.

Även om du har för avsikt att bo ensam kan du låna till kontantinsatsen eller bostaden tillsammans med någon annan, till exempel en förälder. Det kan göra stor skillnad för hur högt lånebeloppet blir och till vilken kostnad.

Att låna med någon annan ökar dina chanser att få ett lån beviljat och du får ofta bättre villkor. 

Det ska dock påpekas att båda parters laster också räknas med vid bedömning, så som kostnader för befintliga lån. Att ha en medlåntagare som redan har många lån i förhållande till sin inkomst kommer därför inte göra några större skillnad, medan en medlåntagare med få lån och hög inkomst kommer göra stor skillnad för lånemöjligheterna.

En viktig sak att känna till innan du tecknar ett lån tillsammans med någon annan är vad som händer om någon av er inte längre kan betala sin del. Eftersom ni har lika mycket ansvar för lånet innebär det att den part som fortfarande kan betala blir skyldig att betala hela lånet. Det är något som kan vara bra att ha i åtanke innan ni lånar tillsammans.

Hur gör jag för att låna till kontantinsatsen?

Om du har bestämt dig för att låna till kontantinsatsen är nästa steg att göra en låneansökan hos en långivare. Eftersom privatlån kan användas till vad du vill är själva processen för att låna densamma som vid vilken låneansökan som helst. I din ansökan fyller du i hur mycket du vill låna och hur lång återbetalningstiden ska vara.

Därefter är det upp till banken eller långivaren att ta ställning till om det angivna beloppet ska beviljas eller inte med hänsyn till din ekonomiska ställning och situation i övrigt. För att avgöra detta begär långivaren ut en kreditupplysning på dig och om du därefter får lånet godkänt kan du räkna med att ha pengarna på ditt konto inom några dagar.


Viktigt att jämföra privatlån till kontantinsatsen

Ett privatlån kommer alltid vara dyrare än ett bolån eftersom risken, och därmed också räntan, är högre med lån utan säkerhet. För att hålla nere lånekostnaderna och få så låg ränta som möjligt är det därför viktigt att jämföra olika privatlån och långivare. Du behöver alltså inte välja att teckna privatlånet hos samma bank som du har bolånet.

Det enklaste och minst tidskrävande sättet att hitta rätt långivare är att vända sig till en låneförmedlare. Dessa tar din ansökan och begär ut offert från upp mot 30 olika långivare och du kan sedan välja det låneerbjudande som är bäst.


Strukturera dina lån på rätt sätt

Att ta ett privatlån för att finansiera kontantinsatsen innebär att du totalt kommer ha två lån – ett bottenlån (bolånet) och ett topplån (privatlånet). Du kommer då också få betala dubbla månadskostnader och två olika räntor, vilket kan bli dyrt. Eftersom privatlånet är minst och har högst ränta bör du därför fokusera på att betala av det först.

Ett tips är att prata med banken om att amortera så lite som möjligt på bolånet till en början för att möjliggöra en så stor avbetalning på privatlånet som möjligt. Tänk också på att löptiden du väljer avgör hur stor lånekostnaden blir – en längre återbetalningstid innebär en lägre månadskostnad men gör att den totala kostnaden i slutändan blir större.

Handpenning

När du väl har ett lånelöfte för bolånet och tillräckligt med pengar till en kontantinsats kan köpet genomföras. Vanligtvis sker det i form av två betalningar. Först betalas en så kallad handpenning och därefter en slutlikvid. Handpenningen kan lätt förväxlas med kontantinsatsen, men är inte riktigt samma sak. Själva handpenningen utgör endast 10 procent av köpesumman och betalas till säljaren direkt vid kontraktsskrivningen.

Handpenningen kan dock betalas in som en del av kontantinsatsen, vilket innebär att du även kan använda privatlånet till att betala handpenningen. Resterande 5 procent av kontantinsatsen betalar du inte förrän vid tillträdesdagen tillsammans med slutlikviden, det vill säga de andra 85 procenten.

Jämför privatlån till kontantinsatsen nu!