2% i ränta på privatlån

03 augusti, 2016

2-procent-ranta

Om du gör en snabb titt på vår sida där vi jämför privatlån från alla banker och låneförmedlare kan du se att det finns en ganska stor spridning när det gäller vad den lägsta möjliga räntan kan vara. Ett antal av de större långivarna, såsom banker och större kreditbolag, lägger sig inom intervallet 3-4%, men det finns långivare som är ännu mer generösa än så. Samtidigt finns det långivare som erbjuder räntor på upp emot 10% och mer för sina privatlån.

Det som avgör vilken ränta du kan erbjudas som lägst är i huvudsak vilka krav som långivaren ställer på sina potentiella kunder. Ju lägre krav, desto högre ränta och vice versa. I det hela ligger också en viss procent av kapitalisering, det vill säga hur långivaren får in de pengar som sedan kan lånas ut, men i huvudsak är det lånekraven som styr.

Av det följer att exempelvis ICA-banken, som erbjuder en ränta på mellan 3,70%-10,95% alltså har tuffare krav på sina långivare än exempelvis Thorn, som erbjuder mellan 9,90%-21,60%.

Så här pressar du räntan till max

För att verkligen kunna pressa ner räntan krävs både att du väljer ”rätt” långivare, att du väljer ”rätt” lånebelopp och att din ekonomi är den bästa möjliga.

Det första steget behöver du inte uppehålla dig särskilt länge vid. Du behöver helt enkelt bara vända dig till en av de lånefömedlare som kan erbjuda räntor på ner mot 2%. Återigen kan du titta på vår jämförelsetabell för att hitta rätt. De andra två parametrarna kräver en lite närmare förklaring.

Rätt lånebelopp
”Rätt” lånebelopp är ett lånebelopp som dels är på ett förhållandevis stort belopp, dels inte är för stort för din ekonomi. Låter det krångligt? Vi tar det steg för steg.

Ett lån är alltid förenat med kostnader för administration, med mera. Merparten av dessa kostnader får du som låntagare normalt stå för, men samtidigt finns en del som långivaren bekostar. Det kostar i regel lika mycket för en långivare att låna ut exempelvis 10 000 kr som 300 000 kr, och med tanke på att förtjänsten på det större lånet blir mycket större över tid är långivaren betydligt mer intresserad av att bevilja det.

Samtidigt får lånebeloppet inte vara för stort i relation till din inkomst. Ju större lånebelopp, desto större risk för långivaren. Det finns en gyllene mellanväg här, och mellan tummen och pekfingret kan sägas att ett belopp på mellan 100 000 – 200 000 kr är ett för långivaren fördelaktigt belopp, förutsatt att din årsinkomst är 3-5 gånger större.

God ekonomi
Att du har en välskött ekonomi med en hög årsinkomst är dock inte det enda långivaren bryr sig om. Lika viktigt är att du rent faktiskt inte gör av med hela inkomsten. För ledning kring detta är det oftast kredithistoriken som används och här gäller att ju blankare ditt ark är, desto bättre. Långivaren vill inte konkurrera med andra långivare om din disponibla inkomst och en kredithistorik med en mängd andra lån av samma typ får varningsklockorna att ringa.

Sammanfattning
Du kan bli beviljad privatlån med en ränta på ner mot 2% i det fall:

  • Du väljer rätt långivare
  • Du lånar ett lite större belopp som samtidigt är blygsamt utifrån vad du tjänar per år
  • Du har en god ekonomi med en sund kredithistorik

Ovan resonemang är till för att du som vill/behöver ta ett privatlån och vill ha den lägsta möjliga räntan ska ha hela bilden klar för dig. Någon garanti för att du, även om du uppfyller precis varenda krav till punkt och pricka, ska erbjudas en ränta på till exempel 2,00% finns dock inte. Alla privatlån hanteras individuellt och det finns fler faktorer än ovan beskrivna som avgör vilket pris för lånet du kan erbjudas.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden