5 tips när du vill samla dina krediter

10 juni, 2022

Funderar du på om du ska samla dina krediter på ett och samma ställe? Här ger vi dig fem tips som kan hjälpa dig i valet och kvalet.

samla dina krediter

1. Jämför vilka erbjudanden du kan få

När du ska samla dina krediter är det smart att jämföra olika erbjudanden och långivare. På så vis kan du se till att få det bästa möjliga erbjudande för just dig och din situation. Att bara ta det första alternativet är inte alltid det klokaste valet.

2. Ta reda på alla kostnader

En av de viktigaste faktorerna när du ska samla dina krediter på ett och samma ställe är räntan. Ränta tillkommer på de flesta lån och beräknas ofta på årsbasis.

Förutom den månatliga räntekostnaden finns det andra kostnader som tillkommer när man tar ett lån – till exempel uppläggningsavgifter och administrationsavgifter. Avgifterna skiljer sig mellan olika långivare och ska alltså beaktas noggrant innan ett beslut tas. Tillsammans utgör ränta och avgifter det som kallas för den effektiva räntan – alltså själva kostnaden för lånet.

samla dina krediter

3. Undersök hur återbetalningarna går till

Ett annat tips när du ska samla dina krediter på ett och samma ställe är att undersöka hur återbetalningen ser ut. Olika långivare har olika villkor –en del långivare har så kallad rak amortering medan andra erbjuder annuitetslån. Att veta vilken typ av återbetalning det handlar om är viktigt, eftersom det påverkar såväl den totala lånekostnaden som din månadskostnad.

4. Utvärdera vad som är billigast – och enklast

När du har kunnat få en överblick över olika låneerbjudanden och deras kostnader är det dags att utvärdera dina valmöjligheter. Är det enklare att samla dina krediter och få alla lån under ett och samma tak? Är det billigare att ha kvar de olika mindre krediterna på samma ställe?

När du jämför de olika erbjudandena och hur mycket vart och ett skulle kosta kan du göra ett medvetet val om huruvida du vill samla dina krediter hos en särskild långivare.

samla dina krediter

5. Ha koll på din privatekonomi

Förutom de föregående fyra punkterna finns det en sista faktor som är avgörande. Innan du bestämmer dig för att ta ett lån måste du veta om du har råd med själva lånekostnaderna. Hur ser din ekonomi ut i övrigt? För att reda ut det är det bra att ha en budget som man försöker följa – här kan du ta hjälp av Konsumentverkets budgetkalkyl.

Om det är knappt, men du verkligen är i behov av ett lån för att samla dina krediter, måste du kanske utvärdera om det finns några utgifter i din vardag som du kan dra in på. Däremot är det bästa tipset du kan få att spara pengar till dina utgifter, snarare än att låna till dem, i den mån det är möjligt. 

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden