5 saker du behöver veta om studentlån

15 februari, 2022

Är du på jakt efter ett lån för att finansiera dina studier? I Sverige är studentlån, oftast kallade studielån, mycket vanliga och något som många använder sig av för att komma vidare i sin karriär eller ut i arbetslivet. Med hjälp av ett lån kan du finansiera en specifik kurs eller utbildning, men du kan också använda pengarna som en buffert för kurslitteratur, resemedel till och från skolan eller ansökningsavgifter.

Innan du ansöker om studentlån finns det några saker som är viktiga att tänka på. Lån till studier via en bank eller långivare ter sig inte på samma sätt som ett klassiskt CSN-lån. Till att börja med kommer du behöva hitta en riktigt bra låneförmedlare som hjälper dig att hitta det bästa lånet för dig, men du måste också välja ett lån som går hand i hand med din privatekonomi för att säkerställa att du har möjlighet att betala tillbaka det. Här kommer vi att titta närmare på fem saker som du behöver ha i åtanke inför din låneansökan.

studentlån

1. Studentlån i form av privatlån

Det kan finnas flera orsaker till att du inte kan vända dig till CSN för att få ett lån beviljat för dina studier. Du kanske vill ha hjälp att finansiera ansökningsavgifter eller själva utbildningen i sig, men det kan också handla om att den utbildning du vill gå inte är CSN-berättigad. I dessa fall kan du ta lån som student via ett privatlån.

Privatlån, även kallat konsumtionslån, är ett lån via en långivare eller bank som du betalar av månadsvis efter den första utbetalningen. Låneformen gör det möjligt för dig att ansöka upp till 600 000 kronor, beroende på hur din kreditvärdighet ser ut. Innan du ansöker om ett privatlån kan det således vara bra att se över din privata ekonomi såväl som dina inkomster och utgifter – speciellt om du planerar att ansöka om högre belopp.

2. Ansökningskrav

CSN-lån och lån via en låneförmedlare skiljer sig inte bara när det kommer till belopp, utan även när det kommer till krav och utbetalning. För att du ska få ett lån beviljat via en långivare kan du behöva uppvisa en god kreditvärdighet och en fastställd förvärvsinkomst. Vissa långivare erbjuder lån trots betalningsanmärkningar och utan UC. Detta är ett bättre alternativ för dig som vet med dig att din kreditvärdighet inte är den bästa. Se till att du har koll på vad som krävs innan du ansöker.

3. Återbetalning innan kursavslut

Studentlån är ett bra alternativ för dig som vill finansiera en kurs och är i behov av pengar snabbt. Dock är det viktigt att du är medveten om att icke-klassiska studentlån behöver betalas av fortare och innan kursavslut. Via CSN behöver du inte börja betala tillbaka förrän kursen är avslutad, men via privata långivare kan det vara så att första inbetalningen ska ske mycket tidigare. Därför är det mycket viktigt att du väljer en låneform och en återbetalningstid som fungerar för din ekonomi.

Har du inte möjlighet att betala av lånet enligt långivarens villkor bör du avstå från att signera ett lånelöfte. Tittar vi till exempel privatlån eller blancolån kan du i många fall välja en återbetalningstid på 1–10 år, beroende på hur mycket pengar du valt att ansöka om och hur mycket du får beviljat. Snabblån däremot ska oftast betalas tillbaka inom loppet av 30–60 dagar.

studentlån

4. Hitta bra ränta på studentlån

Lån ska alltid betalas tillbaka och då är det bra att försöka få till en så låg ränta som möjligt. CSN:s lån har en otroligt gynnsam ränta eftersom de är statligt finansierade. Det kommer med all sannolikhet inte gå att hitta en lika gynnsam ränta för ett lån via en privat långivare.

Det bästa sättet att ändå hitta en så låg ränta som möjligt är genom att använda sig av en jämförelsesajt som är inriktad på studentlån eller som erbjuder bra och billiga konsumtionslån, såsom enkla snabblån eller blancolån. Att jämföra är helt kostnadsfritt och ger dig en mycket bra inblick i marknaden, utan att du behöver oroa dig för att binda upp dig. Du väljer själv om du vill gå vidare med någon av låneerbjudandena eller om du vill avstå och leta vidare.

5. Ansvarsfullhet är nödvändigt

Har du bestämt dig för att ansöka om studentlån via en långivare är ansvarsfullhet såklart A och O. Till skillnad från CSN-lånet kommer inte pengarna att fördelas jämnt och månadsvis under hela utbildningens gång. Istället får du hela beloppet utbetalt i en klumpsumma. Då är det upp till dig att du spenderar pengarna på ett ansvarsfullt sätt och inte leker kung i baren när pengarna trillar in.

Vi rekommenderar också att du inte ansöker om mer pengar än du verkligen behöver. Risken är annars stor att lånet inte bara kommer gå till ansökningsavgifter, kursavgifter eller kurslitteratur, utan att de även kommer gå till fritidsintressen eller andra saker som de inte var menade för.

Jämför privata långivare

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden