7 steg som du kan ta nu för att försöka bekämpa ditt beroende av spel, shopping, mat och annat

22 juli, 2021
Ett par händer som håller i spelkort och en cigarr över ett bord med spelmarker och ett glas sprit.

Saker som spel, shopping, mat och alkohol är saker som är tänkt att vara nöjen och något positivt. Det är det dock inte alltid det är. Dessa saker kan ofta tyvärr nämligen övergå till beroenden. Vi ska i denna artikel därför ta oss en titt på sju saker som du kan göra för att bekämpa ditt beroende av dessa saker.

1. Sök hjälp

I Sverige och många andra länder jorden runt finns det flera organisationer dit du som lider av olika typer av beroenden kan vända dig för att få hjälp. När det gäller spel går det till exempel att vända sig till Spelberoendes Riksförbund eller Stödlinjen. Spelberoendes Riksförbund anordnar självhjälpsmöten för dig som lider av ett spelmissbruk. På dessa möten kan personer med spelberoende träffas och dela med sig av sina egna tankar och upplevelser samt ge varandra hjälp och stöd. Det kan antingen röra sig om fysiska möten eller online möten. Också Stödlinjen erbjuder hjälp för dig som lider av ett spelmissbruk. Här kan du bland annat göra ett självtest för att se hur dina spelvanor ser ut eller chatta med någon av deras rådgivare via telefon eller chatt.

Det finns också olika typer av tolvstegsprogram som du som lider av någon typ av beroende kan vända dig till för att få hjälp. Detta handlar bland annat om Anonyma Matmissbrukare för dig som äter för ofta och för mycket, Anonyma Alkoholister för dig som dricker för mycket, samt Anonyma Narkomaner för dig som har problem med droger. Precis som när det gäller Spelberoendes Riksförbund anordnar dessa organisationer självhjälpsmöten där folk som lider av ett beroende kan samlas och ge varandra hjälp och stöd.

2. Gör dig av med ditt kreditkort

Spenderar du alldeles för mycket pengar på spel, shopping, mat och andra liknande saker? Har du tillgång till ett kreditkort? I så fall kan det vara klokt att göra sig av med det. Använder du dig i stället av ett vanligt betalkort kan du nämligen inte köpa saker på kredit. Är man en person som inte riktigt har koll på hur mycket pengar man spenderar och vad man spenderar dem på kan det nämligen vara riskabelt att ha tillgång till ett kreditkort. Känner du att du spenderar alldeles mycket pengar på dåliga vanor och beroenden? Gör dig då av med ditt kreditkort och skaffa ett vanligt i stället.

3. Stäng av dig från allt spel om pengar i Sverige hos Spelpaus.se

Har ditt spelande börjat skapa allvarliga problem för dig? Då kan det vara en bra idé att stänga av sig från allt spel om pengar i Sverige. Detta kan du nämligen göra hos Spelpaus.se vilket är det nationella självavstängningsregistret för spel om pengar i Sverige. Här kan du därför välja att stänga av dig själv från allt sådant spelande i landet. Det inkluderar både spel på nätet hos spelsidor med licens från svenska Spelinspektionen, spel i butik, spel på bana samt spel på Vegas-maskiner och hos statliga Casino Cosmopol. Din avstängning kan gälla i en månad, tre månader, sex månader eller tills vidare. Rör det sig om en tills vidare-avstängning är det först efter att 12 månader har passerat som du kan välja att häva din avstängning.

4. Börja träna

Handlar ditt beroende om att du äter för mycket och äter fel saker? Då kan det vara en utmärkt idé att börja träna. Genom att träna är det nämligen lättare att bli mer medveten om vad och hur mycket man stoppar i sig. Träning kan helt enkelt hjälpa dig med att kunna ändra dina dåliga matvanor och i stället kunna leva ett mer hälsosamt liv.

5. Skaffa dig nya intressen

Det är också klokt att försöka skaffa sig nya, mer sunda intressen. Kanske hade du många intressen innan de olika beroendena tog över ditt liv? Försök i så fall att hitta tillbaka till dessa. Är beroendena i stället de enda intressen du har haft under ditt liv? Försök då att prova på nya saker. Förhoppningsvis kan någon eller några av dessa bli något du fastnar för. Det kan på så sätt bli lättare att göra sig av med gamla, dåliga vanor och i stället ägna dig åt dina nyfunna intressen.

6. Vänd dig till sjukvården

Ibland kan det även hända att dina beroenden har gått så långt att ditt enda alternativ är att vända dig till sjukvården. I Sverige har du rätt till gratis sjukvård vilket utan tvekan är något du bör utnyttja om så krävs. Exakt vilken typ av vård du behöver kan förstås variera beroende på vilken typ av problem det är du har. Det ena måste dock inte heller behöva utesluta det andra. Det kan till exempel handla om att du börjar gå i terapi eller får mediciner som kan hjälpa dig att sluta med ditt självskadebeteende, eller varför inte båda två?

7. Låna bara pengar då det är absolut nödvändigt

Är du en person som brukar låna pengar för att kunna betala för dina dåliga vanor? Detta är ett stort varningstecken som tyder på att du har tappat kontroll över dig själv och hur du spenderar dina pengar. Innan du bestämmer dig för att låna pengar, tänk därför noga igenom ifall det du tänkt låna pengar till är absolut nödvändigt eller inte. Sådana saker kan till exempel handla om att du vill köpa en bil eller en bostad. Du bör alltså aldrig låna pengar för att kunna spela, shoppa eller festa och liknande saker. Funderar du på att låna pengar för att använda till den typen av saker? Tänk då på att det aldrig är en bra idé och att dessa saker inte är tillräckligt viktiga att riskera din ekonomi för. Kan du inte betala tillbaka så som det är tänkt kommer du nämligen få finansiella svårigheter genom att få betalningsanmärkningar och i värsta fall hamna hos Kronofogden. Detta är något man bör göra allt för att undvika.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden