9 nya sätt att spara pengar när du bor i Sverige

05 augusti, 2021
En röd spargris.

Att spara pengar är ibland något som kan vara lättare sagt än gjort. Just därför kan det vara guld värt med lite tips om hur du som bor i Sverige ska göra för att kunna spara lite extra pengar. Just detta ska vi gå igenom i denna text.

1. Placera dina pengar i ett sparkonto

Ett utmärkt sätt som du kan använda dig av för att göra det lättare att kunna spara pengar är att placera dina pengar i ett sparkonto. Dels är ett sparkonto ett riskfritt sätt att investera dina pengar på, dels har de i de flesta fall en betydligt bättre ränta än vad vanliga bankkonton har. Litar du inte riktigt på dig själv när det kommer till pengar? Då kan du också ordna så att det blir svårare för dig att komma åt de pengar som du har förvarade på ditt sparkonto. Det gör i sin tur det svårare för dig att kunna slösa dina pengar på spontanköp och andra utgifter. Detta och mycket mer gör ett sparkonto till ett utmärkt alternativ för dig som vill få hjälp med att kunna spara dina pengar.

Samtidigt bör du inte heller välja första bästa sparkonto du stöter på. Vid val av sparkonto bör du rättare sagt vara kräsen och se till att skaffa dig ett som ger dig så bra villkor som möjligt. De faktorer som är viktiga att ta hänsyn till inkluderar bland annat om det tillkommer några månad- och årsavgifter eller inte, och i så fall vad dessa ligger på. Det kan även handla om vad räntan ligger på och ifall det kostar att göra uttag eller inte.

2. Dra inte ut för länge på återbetalningstiden när det kommer till dina lån

Har du eller har du tänkt att låna pengar? I så fall är det klokt att inte dra ut på återbetalningstiden alltför länge. Ju längre du drar ut på återbetalningstiden desto högre blir nämligen räntan, och desto mer kostar det dig därför att låna pengar. Med detta sagt får återbetalningstiden förstås inte heller vara alltför kort eftersom du då kan få svårt att ha råd med månadskostnaden för lånet. Det är något som kan leda till betalningsanmärkningar och påminnelseavgifter och så vidare, något som i sin tur också kan kosta dig mycket pengar. Det gäller därför att hitta en bra balans mellan återbetalningstiden och månadskostnaden, men försök alltså att inte dra ut på återbetalningstiden mer än vad som är absolut nödvändigt.

3. Investera i fonder

Att investera i fonder kan visserligen vara mer riskabelt än att placera sina pengar i ett sparkonto. Dock kan det ge dig en betydligt bättre avkastning om du har turen på din sida. Att investera i fonder kan vara att föredra framför att investera i aktier eftersom det krävs mindre jobb från din sida och pengarna investeras med riskspridning. En aktiefond består nämligen som allra lägst av 16 olika aktier, aktier som någon annan än du själv väljer ut.

4. Laga din egen mat

Att laga sin egen mat är något man kan spara mycket pengar på. Självklart kan man då och då unna sig att äta ute. Gör man det till en vana och gör det alltför ofta är det dock något du kan slösa mycket pengar på. Många väljer till exempel att gå ut och äta på lunchrasten när de är på jobbet i stället för att ta med sig matlåda. Som tidigare nämnt är det självklart ok att göra detta då och då, men gör du det alltför ofta är det utan tvekan något du kan slösa mycket pengar på. Försök därför att i stället ha med dig matlåda till jobbet så ofta som möjligt.

5. Var smart när du handlar mat

Få saker är mer onödigt att spendera pengar på än mat som man inte ens äter. Var därför smart när du handlar mat och se till att du bara handlar precis den mängd mat du behöver. För att se till att du gör detta är det klokt att planera dina köp noga så att du är helt säker på att du verkligen kommer att ha tid att äta upp all den mat du handlat innan den blir dålig, detta för att minska matsvinnet samt se till att du inte slänger bort dina pengar på saker du ändå kommer att slänga.

6. Dela bostad

Beroende på var i Sverige man bor är bostaden något som kan kosta väldigt mycket pengar. Är du singel utan barn? Detta behöver faktiskt inte betyda att du måste bo ensam. För att spara pengar på ditt boende, se i stället om du har några vänner eller andra personer som du kan dela bostad med. På så sätt kan du i många fall både bo bättre och billigare på en och samma gång.

7. Använd dig av lokaltrafik

Det är tyvärr ett välkänt faktum att bensin är något som kostar oerhört mycket pengar här i Sverige. Bor du på ett ställe med bra lokaltrafik? Då kan detta vara ett utmärkt sätt att spara pengar på. Ofta finns det månadskort och liknande som du kan köpa för en billig penning. Du slipper då behöva lägga lika mycket pengar på bensin som du gör om du hela tiden använder dig av din bil. Självklart kan det vara nödvändigt att använda sig av sin bil i vissa situationer, men genom att göra detta så lite som möjligt behöver du inte lägga lika mycket pengar på bensin som du behöver göra ifall du använder din bil hela tiden.

8. Använd dig av en budget-app

Numera finns det flera utmärkta budget-appar som du kan använda dig av för att se till att du håller dig till den budget du satt upp. Att använda sig av dessa är därför också ett utmärkt sätt att spara pengar på.

9. Jobba på distans

Ett resultat av pandemin är att den gjort det mycket vanligare för folk att kunna jobba på distans. Det är troligt att detta är en utveckling som kommer fortsätta även efter pandemin eftersom det i många fall faktiskt inte finns någon anledning för ett företag att slösa pengar på att ha ett kontor. Har du chansen att jobba på distans? Dra då nytta av detta genom att till exempel flytta till ett billigare land och jobba därifrån. I många länder kommer du att kunna leva ett mycket bekvämt liv med en svensk lön.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden