9 spartips för svenska studenter 2021

01 juli, 2021
En person som sitter och studerar.

Som student kan det ibland vara svårt att få pengarna att räcka. Det kan därför vara välkommet med lite tips om hur du som studerar kan spara pengar. Detta ska vi förse dig med i denna artikel.

1. Ät inte ute

En sak som det kan gå åt väldigt mycket pengar till är om du väljer att äta ute hela tiden. Detta kostar nämligen betydligt mer än om du väljer att laga din egen mat. Se därför till att i stället ta med dig din egen matlåda till universitetet. En bra idé är att till exempel ägna söndagen eller en annan dag då du är ledig från plugget åt att laga mat för hela kommande vecka. Du slipper då lägga tid på det under veckan som kommer och kan i stället ägna all din tid åt dina studier. Detta är något du kommer att spara mycket pengar på.

2. Dela boende med dina vänner

Hyra är något som en stor del av de pengar du spenderar som student kan gå till. I stället för att bo själv och behöva stå för hela hyran på egen hand kan det därför vara en bättre idé att dela en bostad tillsammans med dina vänner. På så sätt kan ni få ner er hyreskostnad väsentligt. Du kan därför lägga mer pengar på andra saker i stället för att behöva spendera dem på en dyr hyra.

3. Dra nytta av studentrabatter

En fördel med att vara student är att man då brukar erbjudas diverse studentrabatter. Att dra nytta av dessa är därför en mycket bra idé för att kunna spara pengar. Det kan till exempel handla om att du får rabatt på det lokala gymmet eller på olika kaféer där du kanske spenderar mycket tid åt att plugga hos. Undersök därför vilka ställen i ditt närområde som erbjuder rabatter för dig som är student.

4. Studera i Sverige

Att studera utomlands kan visserligen vara mycket spännande. Dock tillkommer det studieavgifter i de flesta länder. Detta gör det dock inte i Sverige. Just därför kan du spara mycket pengar på att välja att studera i Sverige. För att klara dig undan så billigt som möjligt är det därför en klok idé att välja ett svenskt universitet. Det kommer även att vara bra för din framtida ekonomi eftersom du då slipper låna lika mycket pengar av CSN som du annars måste göra. Du kan läsa mer om studiemedel på csn.se. Notera också att även fast du väljer att studera på ett svenskt universitet kan du i många fall välja att spendera en eller två terminer på utbyte på ett universitet i utlandet, detta utan att behöva betala någon studieavgift. Det kan därför vara bättre för dig som vill studera utomlands men som inte vill behöva lägga ut en massa pengar på studieavgifter.

5. Gör en budget

De flesta personer måste låna pengar i form av studiemedel för att ha råd att lägga flera år av sitt liv på universitetsstudier. När du väl får dina pengar är det då väldigt viktigt att du får de att räcka så länge som möjligt. För att kunna se till att dina pengar ska räcka är det då en bra idé att göra en budget. På så sätt kan du se till att du inte spenderar mer pengar än vad du har råd med under hela terminen. Det är också ett bra sätt för att lära sig att hushålla med sina pengar inför framtiden.

6. Ta det lugnt med alkohol

Många som studerar tycker av förklarliga skäl att det ibland är värt att ta en paus från studierna för att gå ut och roa sig. Självklart kan man unna sig att göra detta någon gång då och då, men se till att det inte blir för mycket av det goda. Dels är det dyrt att gå ut på krogen i Sverige. Dessutom har många personer en tendens att tappa omdömet när det gäller pengar efter att ha fått i sig alkohol. Alla som någon gång varit med om det vet vilken ångest det kan innebära att vakna upp efter en utekväll och inse att man spenderat alldeles för mycket pengar. Detta är dessutom något som kan förstöra din ekonomiska planering. Se därför till att ta det lugnt med alkohol och festande så att det inte förstör din ekonomi. Om du känner att du behöver göra det då och då, se då till att göra det på ett så ansvarsfullt sätt som möjligt.

7. Köp begagnad kurslitteratur

En sak som kan kosta mycket pengar för dig som är student är kurslitteraturen. Ett sätt att spara pengar på när det gäller detta är att köpa begagnad kurslitteratur. Många studerande som läst klart en kurs säljer nämligen gärna litteraturen för att spara lite pengar. På samma sätt kan du spara pengar genom att köpa begagnad litteratur från dessa studenter eftersom det blir betydligt billigare än om du köper ny litteratur. Ytterligare ett sätt att spara pengar på är att även du säljer din kurslitteratur när du själv inte längre har användning för den. Det vinner både du och den som köper det av dig på.

8. Sök stipendier

Ytterligare ett bra sätt för att kunna spara pengar på när du är student är att söka stipendier. Faktum är nämligen att det finns väldigt många stipendier som det går att söka, och även om det skulle röra sig om mindre sådana är det fortfarande ett sätt som du kan spara pengar på. Undersök därför vilka stipendier som finns tillgängliga för dig.

9. Öppna ett sparkonto

Det kan också vara en bra idé att öppna ett sparkonto, framför allt ett sådant där du inte alltid har tillgång till pengarna. Detta kan nämligen hjälpa dig att se till att du inte spenderar pengar du egentligen behöver till annat och på så sätt göra det enklare för dig att spara.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden