Arbetslösheten rusar – Många känner oro kring försörjning

07 april, 2020

Förra veckan skrev hela 25 350 personer in sig som arbetslösa hos Arbetsförmedlingen. Det är fler än någon uppmätt vecka under finanskrisen, säger myndighetens analyschef Annika Sundén i ett pressmeddelande. Sedan den 1 mars har totalt 49 500 personer varslats om uppsägning i spåren av pandemin och arbetslösheten förväntas öka framöver.

Samtidigt visar siffror från Kantar Sifo att sex av tio är oroliga för vilka konsekvenser coronakrisen kommer få för sig själv och sin familj – med så mycket som var fjärde svensk som i hög grad känner oro för sin framtida försörjning.

Vad händer om du blir varslad om uppsägning? Hur förbereder du dig utifall att det skulle hända dig?

Arbetsförmedlingens kontor

Arbetsförmedlingens kontor. Foto: Peter Kroon

Antalet varslade ökar snabbt

Som ett resultat av den pågående coronapandemin har antalet varslade och arbetslösa i Sverige skjutit i höjden. På lite mer än en månad har drygt 49 500 personer rapporterat in till Arbetsförmedlingen som varslade om uppsägning, enligt ett pressmeddelande. I och med den höga varseltakten har även antalet nyinskrivna ökat i mycket hög takt.

Mellan den 30 mars och 5 april skrev sammanlagt 25 350 arbetslösa personer in sig på Arbetsförmedlingen, vilket är 16 761 fler än samma vecka förra året. Enligt Annika Sundén är det en större ökning än under finanskrisen 2008.

Följande branscher har enligt myndighetens siffror drabbats hårdast av varsel:

  • Hotell och restaurang
  • Bemanning och handel
  • Transport
  • Information och kommunikation

Den senaste veckan har antalet varslade personer ökat i hela Sverige, men hela 54 procent av de drabbade var verksamma i Stockholm. De varslade har ännu inte blivit uppsagda, men många tim- och visstidsanställda har redan blivit drabbade av krisen. Arbetsförmedlingen spår att arbetslösheten bara kommer fortsätta öka till följd av krisen.

Tydlig oro bland svenskar

Oron som sprids i samband med pandemin återspeglas i en undersökning från den 26 mars – 1 april som Kantar Sifo genomfört. I den svarade hela 58 procent att de känner oro för vilka konsekvenser krisen kommer få för sig själv och sin familj. I en undersökning ett par veckor tidigare var motsvarande siffra 41 procent, vilket visar på en tydlig ökning.

Antalet varslade hos Arbetsförmedlingen visar hur hårt krisen drabbat svenska företag. Detta skapar självfallet en oro hos många arbetstagare. I undersökningen svarade en fjärdedel att de är oroliga för sin inkomst närmsta året.

Det är endast en mindre utveckling från veckan innan då motsvarande siffra låg på 23 procent. Kantar Sifo har än så länge inte tillräckligt med data för att urskilja några eventuella skillnader mellan kön och ålder i undersökningarna.

Tips om du blir varslad

Varsel innebär att en arbetsgivare förvarnar om en större mängd uppsägningar som kommer göras på grund av arbetsbrist. Ett varsel är inte detsamma som att du kommer bli uppsagd. Eftersom risken finns är det dock bra att förbereda sig på det värsta. Du skriver dock inte in dig hos Arbetsförmedlingen förrän din första arbetslösa dag.

På sin hemsida tipsar myndigheten om följande saker du bör göra vid varsel:

  • Ha koll på vad som gäller kring uppsägningstid, försäkringar och tjänstepension.
  • Ta reda på om din arbetsplats har kollektivavtal – i sådana fall finns möjlighet till stöd vid varsel.
  • Skapa en jobbsökarprofil hos Arbetsförmedlingen (skriv dock inte in dig som arbetssökande ännu).
  • Vässa ditt CV, personliga brev och intervjuteknik så du är redo om det blir dags att söka nytt jobb.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden