Bilens värde är avgörande för din privatekonomi

01 december, 2016

Är du sugen på att köpa en bil? Eller ska du kanske sälja din gamla? Hursomhelst kan det vara värt att kolla upp vad den är värd innan du tar ett beslut. Bilen kan vara både mer eller mindre värd än vad du tror.

Ny bil

Det finns flera olika bilvärderingssajter du kan vända dig till för att få en bil värderad. De flesta är helt gratis och ger dig svar med detsamma!

Men det du själv kan titta på, som till stor del avgör värdet på bilen är:

  • Årsmodell
  • Mätarställning
  • Utrustning och tillbehör
  • Ev. skador eller repor

Samtliga punkter är bara några av de mest avgörande, för att avgöra om bilen kan ha ett högt värde.Dessa är också enkla för dig som ex. Köper en begagnad bil att titta efter för att få en första känsla för värdet.


Se till att köpet inte blir ett misstag

Att ansöka om privatlån för att köpa bil är väldigt vanligt. Vad som däremot är viktigt för dig att tänka på innan du genomför köpet, är att se till att bilens värde inte har sjunkit allt för mycket den dagen du har betalat av lånebeloppet. Bilen är trots allt inte någon investering. Nya bilar sjunker i värde ganska radikalt under de två först åren; mellan 25% – 40%. För att slippa den värdeminskningen kan det vara en bra idé att köpa en begagnad bil. Men även en begagnad bil sjunker i värde, vilket du bör vara medveten om innan du väljer avbetalningstid etc.

Ex. Om du efter tre år bestämmer dig för att sälja en bil som du lånat 100 000 kr till medan den bara är värd 80 000 kr, så måste du betala 20 000 kr direkt från egen ficka eller ett nytt lån, vid ett byte eller inköp till ny bil.

För att undvika denna mellanskillnad vid ett låntagande, bör du därför spara ihop till minst 20% av bilens pris, själv. Lånar du för hela köpeskillingen lär du utan tvekan hamna med lån som är högre än värdet på bilen.

Räkna noga genom dina förutsättningar och prata med din bank för att få bästa möjliga lösning.


 

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden