Fixa bröllop på en budget

18 maj, 2016

Ett bröllop behöver inte kosta många tusenlappar och paret som verkligen vill fira sin kärlek på en budget kan väl egentligen skära bort allt utom ringarna. Finkläder finns till exempel kanske redan hemma och en borgerlig vigsel kostar ingenting.

Emellertid vill förmodligen de flesta fira med lite mer guldkant än så, till exempel med ett bröllop i kyrkan och en mottagning och fest med familj och vänner. Samtidigt är det mycket lätt hänt att kostnaderna snabbt drar iväg. Ju mer man planerar, desto fler detaljer tillkommer och för varje nytt moment under bröllopsfirandet tillkommer extra kostnader. Drömbröllopet kan till och med bli en mardröm när notan ska betalas.

låna till bröllop

En perfekt bröllopsdag – billigare än du tror

Genomsnittsnotan för ett bröllop är omkring 60 000 kr. I den prislappen ingår det som rör själva vigseln (kostym/frack, bröllopsklänning, ringar, blommor) och mottagningen. Bröllopsfesten räknas inte in i denna summa och inte heller kostnader för kläder om paret har barn.

Det går självklart att komma undan med en betydligt lägre prislapp än så. Att bjuda på buffé i stället för att servera en kuvertmeny, att hålla mottagningen hemma, att vara omsorgsfull och restriktiv i valet av gäster, att inte köpa den allra dyraste ringen och att be en vän sköta fotograferingen är exempel på sätt att hålla nere notan.

Oavsett hur du väljer att lägga upp ditt bröllop finns det två tips som alltid är gångbara. Det handlar om:

  • Att vara ute i mycket god tid
  • Att budgetera och prioritera.

Planera i tid

Om du är ute i god tid med planeringen av bröllopet får du en rad fördelar. En är att du i lugn och ro kan samla på dig de saker som behövs för exempelvis mottagningen. En annan fördel är att du har gott om tid att ordna med kläderna för både dig själv, din partner och övriga huvudpersoner vid vigseln. Båda dessa saker gör att du slipper stress och dessutom minskar risken att behöva betala överpris. Förmodligen kan du även ha goda chanser att ordna med billigare pris för eventuell lokalhyra för mottagningen.

En ytterligare fördel med att vara ute i god tid är att det ger möjligheten att spara ihop pengar för att bekosta firandet. Väljer du att starta planeringen två år innan bröllopet behöver du spara 2500 kr i månaden för att komma upp i ”genomsnittspriset” 60 000 kr. Ju senare du börjar lägga undan pengar, desto mer betungande blir kanske sparandet när bröllopet närmar sig. Naturligtvis går det alltid att ansöka om ett privatlån för bröllop, men det är alltid bättre att betala med egna pengar.

Budgetera och prioritera

Det är klokt att sätta upp en budget för vad bröllopet får kosta totalt sett. Utifrån denna budget kan du och din partner sedan prioritera vad som är viktigast. Om ni båda vill ha en vacker mottagning lägger ni helt enkelt en större del av budgeten på kostnader för den och drar samtidigt bort lite från någon annan utgiftspost.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden