De fyra sätten att tjäna pengar

28 april, 2018

Tyvärr är det inte alla som är födda med guldsked i mun. Normalläget är det rakt motsatta, och de flesta av oss är tvungna att arbeta från tidig ålder till ålderns höst. Samtidigt finns det också andra sätt att tjäna pengar och överlag brukar man säga att det finns fyra huvudsakliga metoder att få in pengar på kontot. I den här artikeln ska vi skärskåda de fyra metoderna. Vilka av dem utnyttjar du idag? Vilka kan du utnyttja i framtiden?

låna till renovering av bostaden

Arbeta för pengar

Det avgjort vanligaste sättet att tjäna pengar är att sälja tid och kompetens. Normalt finns en direkt relation mellan hur mycket tid du säljer och hur mycket du får i lön. Det finns också en mycket tydlig relation mellan hur efterfrågad din kompetens är och hur mycket arbetsgivaren eller eventuella andra uppdragsgivare betalar dig.

Att erbjuda tid och kompetens i utbyte mot pengar är det enklaste sättet att få en inkomst som bär hushållets kostnader. Det finns dock en inbyggd begränsning i hur mycket man kan tjäna per månad. Dessutom upphör inkomsterna i det fall man slutar jobba.

Spara pengar

När du sätter in pengar på ett sparkonto som ger ränta betalar banken dig för att få använda dina pengar för sin utlåning. Om du sparar till en buffert, en semesterresa eller för att du vet att du kommer att få kvarskatt, lånar du faktiskt ut pengar och det tjänar du på. Notera dock att detta gäller endast principiellt; i dagens läge är det ju inte det enklaste att hitta konton som ger ränta.

Avkastning på värdeökning

Om du köper ett värdepapper, såsom till exempel en aktie, och sedan säljer det till ett högre pris, så gör du en vinst och tjänar pengar. Principen gäller även för fonder, obligationer och andra värdepapper, men också för samlarsaker, fastigheter och andra föremål som kan öka i värde. Det torde dock främst vara för fonder och aktier som principen är mest tydlig.

Exempel: Du köper en Sverigefond med aktier i ett antal svenska stora företag. Din investering är på 10 000 kr. När tre år har gått är värdet på din investering 13 000 kr. Om du då säljer har du gjort en så kallad kapitalvinst på 3000 kr.

Utdelning från företag

Företag som gör vinst kan dela ut hela eller delar av vinstmedlen till dem som äger bolaget, det vill säga aktieägarna. Det spelar ingen roll om bolaget är börsnoterat eller om det är privat.

Om du investerar pengar i ett bolag som ger utdelning kommer du att få avkastning vid varje utdelning. Det är en helt passiv investering som ger en slags ränta så länge du äger aktien.

Exempel: Du köper 100 aktier i ett bolag som ger 5 kr i utdelning varje år. Du erhåller då 500 kr varje år som du äger aktien.

Kombinera de fyra sätten

Det är alltid klokt att undvika att lägga alla ägg i samma korg. Fokuserar du enbart på att arbeta för pengar är du faktiskt ganska sårbar. Det finns alltid en risk att arbetsmarknaden förändras eller att du blir sjuk. Att ha fler ben att stå på ger dig en större trygghet i ekonomin.

De flesta som väljer att börja utnyttja andra sätt att tjäna pengar än att sälja tid och kompetens börjar med ett vanligt sparande för att sedan vidga vyerna. Om du är intresserad av att skapa en mer robust ekonomi som också kan ge dig mer pengar att spendera över tid kan rekommenderas att du börjar med just ett traditionellt räntesparande. När du är redo att gå vidare, se till att du förstår de risker som är förknippade med respektive typ av investering.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden