Det blir en snålare jul i år

24 november, 2017

Julklapp

Varje år slås nya rekord i konsumtion kring julen. Julhandeln ökar i omsättning för varje år och det verkar inte finnas någon hejd på hur mycket svenskarna är villiga att lägga ut för att få en så perfekt jul som möjligt.

Nästan alla prognoser pekar på att julhandeln kommer att slå nya rekord även 2017. Handelns Utredningsinstitut har till exempel presenterat en prognos om en ökad försäljningstillväxt på 3,0% jämfört med förra året. Den 23 november presenterade emellertid Nordea uppgifter som kan tyda på att julfirandet inte blir exakt så extravagant som siffrorna pekar på. Enligt en undersökning utförd i regi av banken kommer nämligen hushållen i genomsnitt minska sina utgifter ganska rejält.

Mindre julbudget särskilt bland barnfamiljer

Nordea gör varje år en undersökning som syftar till att visa en bild av hur mycket ett genomsnitt av hushållen i Sverige planerar att spendera på julen. Förra året var lite av ett trendbrott då hushållen för första gången på många år framförde att de skulle spendera lite mindre än tidigare. Även för 2017 pekar siffrorna på att hushållen håller nere utgifterna.

Enligt undersökningen kommer budgeten för julklappar att minska med ungefär tre procent 2017 jämfört med 2016. Utgifterna för julklappar förväntas bli 3200 kr i genomsnitt. För allt annat som hör julen till i form av mat, dekoration, resor, och så vidare förväntas minskningen jämfört med 2016 bli hela 17%.

Om utgifterna för julklappar och övriga utgifter slås ihop blir resultatet att genomsnittshushållet kommer att spendera åtta procent mindre 2017 jämfört med 2016. Det är siffror som går helt stick i stäv med med vad bland annat Handelns Utredningsinstitut har räknat på i sina prognoser.

Lite noterbart är att de hushåll som kommer att hålla hårdast i pengarna i jul är barnfamiljer. I genomsnitt kommer de tillfrågade barnfamiljerna att minska julbudgeten med hela 18 procent.

Oro för framtiden

Nordeas undersökning genomfördes efter att de första varningssignalerna kring bostadsmarknadens vikande styrka kom i slutet av september. Det är därför möjligt att en uppfattning om att det ligger lite kärvare tider framför oss kan speglas i uppgifterna. Ekonomin i sig i Sverige går dock som tåget och det finns inga andra direkt orosmoln på himlen, men varje liten tveksamhet om framtiden brukar göra att hushållen håller lite hårdare om pengarna.

En annan anledning till Nordeas siffror kan vara att många hushåll helt enkelt är ”mätta” på konsumtion kring julen. Det finns en tydlig trend mot mindre konsumtion, särskilt bland barnfamiljer. Många föräldrar väljer att ta ett kliv bort från julklappshetsen med många paket för att i stället fokusera på kvalitet. Det blir också allt vanligare att familjer väljer bort idén med att köpa dyrare julklappar för att i stället spela olika julklappsspel med julklappar med ett mer symboliskt värde.

Hur firar du jul i år?

Är du en av dem som planerar att fira julen med en liten mindre budget i år? Att ha just en budget är ett utmärkt sätt att hålla nere utgifterna. Sätt upp en budget med ett tak för vad olika delar av julfirandet (julklappar, resor, mat och dryck, och så vidare) får kosta och följ sedan denna till punkt och pricka. Kom ihåg att januari kan bli en mycket tuff månad ekonomiskt om du överspenderar i december.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden