EU:s nya roamingregler

05 juli, 2017

Nya roamingregler

Tidigare har det varit ett måste att även telefonen får ta semester när man åker utomlands. Kostnaderna för surfande utomlands är välkända för de flesta och om man inte är försiktigt mitt sitt mobilanvändande under semestern kan det stå dig dyrt. Men detta är numera ett minne blott då de nya reglerna för roaming inom EU har förändrats – för det bättre. 

Parlamentet röstade ja

Den 6 april röstade EU-parlamentet ja till att roamingavgifter inom EU helt och hållet ska avskaffas. Drygt en månad senare, den 15 juni, infördes de nya reglerna och sedan dess har man kunnat surfa fritt med sitt ordinarie abonnemang om man reser inom EU. EU-parlamentsledamoten Miapetra Kumpula-Natri beskriver det hela som en stor seger. I ett pressmeddelande under våren förklarar hon hur mobilanvändare som reser genom Europa nu kan kolla sin e-mail, använda kartor, ladda upp bilder på sociala medier, ringa och skicka sms hem utan extra kostnad.

Det primära syftet har varit att undanröja det ”sista hindret” genom att stötta en from av informell överenskommelse med ministerrådet om ett pristak för roaming i grossistledet. Detta tak som det talas om sätter en gräns för hur stora avgifter olika telekomoperatörer kan ta ut av varandra och påverkar i slutändan det pris du som konsument betalar. EU-parlamentet anser att de borttagna roamingavgifterna kommer att leda till ökad tillgång av mobildata inom EU, och att en marknad för mindre och virtuella telekomoperatörer till följd av detta kommer att öppnas upp.

Vad innebär detta för mig?

Parlamentet har röstat ja och de nya reglerna är officiellt införda. Men vad betyder det egentligen? Kort och gott medför de nya reglerna att operatörerna erbjuder abonnemang som fungerar på samma villkor inom EU/EES som i Sverige. I praktiken kan du alltså surfa på mobiltelefonen eller surfplattan precis som vanligt, oavsett var du befinner dig i Europa, förutsatt att landet ingår i EU. Detta innebär även att du kan köpa till extra surf för samma pris som hemma i Sverige, i enlighet med ditt abonnemang, även om du befinner dig utomlands.

Så, äntligen kan man surfa även på semestern! Beskedet kom redan i April, dock är detta en fråga som varit på tapeten under en längre tid. Ända sedan 2007 har EU-kommissionen arbetat för att minska roamingpriserna i grossistledet i EU, parallellt med sitt arbete för att minska de priser som konsumenten betalar. Idag, drygt ett decennium senare, har lagförslagen genomförts och vi kan surfa som vanligt på semestern.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden