Finansiella tips för personer med arv från sina föräldrar

29 juli, 2021
Mynt.

Att få ärva en stor summa pengar är förstås något som kan vara mycket trevligt. Dock kan det ibland vara lättare sagt än gjort att veta vad man ska göra med dessa pengar. Detta ska vi därför i denna text ge dig några tips på.

1. Betala av dina lån

En av huvudförutsättningarna för att kunna få en god ekonomi är att man är så skuldfri som möjligt. Ärver du en större summa pengar kan det därför vara en bra idé att börja med att betala av dina lån. På så sätt kommer du nämligen kunna behålla en större del av din lön och andra typer av inkomster utan att behöva använda det till att betala av dina lån. När det är dags att betala av dina lån är dock något som kan bero på vad räntorna ligger på. Ligger de på en låg nivå och du just fått ärva en stor summa pengar? Då är det ett utmärkt tillfälle att passa på att göra dig själv så skuldfri som möjligt.

2. Investera pengarna på ett klokt sätt

Har du inte några lån att betala av, eller vill du vänta med att göra det? Då kan det vara klokt att i stället investera dina pengar. Detta är dock inte något du bör ha bråttom med, utan tänk noga igenom vad du ska investera de i innan du väljer att göra det. Det kan också vara klokt att ta hjälp av en ekonomisk rådgivare. Ha dock i åtanke att dessa i grund och botten är försäljare som till exempel lär rekommendera fonder som tillhör den bank de jobbar för. Ett bra alternativ kan i stället vara att köpa aktier. Innan du väljer att köpa aktier bör du dock tänka igenom det hela noga och ha koll på vad det är du sysslar med. Det kan röra sig om allt från aktier i börsnoterade bolag till aktier i bostäder eller vad det än är du önskar att investera i.

3. Dela upp pengarna och investera i olika saker

Det kan också vara en klok idé att dela upp de pengar du ärvt genom att inte investera de samtliga i samma sak. Du kan bland annat dela upp dem genom att investera en del av dem på ett kortsiktigt sätt, en del på ett medellångt sätt och andra på ett långsiktigt sätt. När det gäller de kortsiktiga investeringarna kan det bland annat röra sig om att du placerar dem i ett sparkonto med ränta. De som investeras i ett medellångt perspektiv kan bland annat placeras i en global aktiefond eller en blandfond. De som är tänkta att investeras på ett långsiktigt sätt kan du i sin tur ta en lite större risk med genom att bland annat köpa enskilda aktier för dem.

4. Köp en bil

Självklart måste du inte betala av ett lån eller investera de pengar du ärver. Du kan också använda dem till olika typer av nödvändiga köp. Det kan till exempel handla om en bil. Vill det sig väl behöver du då inte ens låna några pengar för att kunna köpa bilen, något som gör det mer kostsamt för dig eftersom det kostar pengar att låna pengar. Att köpa en bil kan också utan tvekan räknas som en vettig sak att spendera sina pengar på.

5. Köp en bostad

Det kan också vara en mycket bra idé att köpa en bostad för de pengar du får ärva om det är så att det rör sig om tillräckligt mycket pengar. Är det till exempel så att du behöver lämna en kontantinsats när du gör det? Då kan de pengar du ärver till exempel användas till detta. Resten av pengarna, om det blir några över, kan du använda till att sätta in på ett sparkonto med ränta.

6. Kom ihåg att det oftast ligger en livstid av slit bakom pengarna

Ofta ligger det en livstid av slit och hårt arbete bakom de pengar du får ärva. Ha därför detta i åtanke när det gäller vad du ska spendera dem på. Du bör med andra ord se till att du verkligen spenderar dem på saker som är viktiga och betyder något, och inte på något onödigt. Det är nämligen med största möjliga sannolikhet precis det som dina föräldrar hade velat att du gjorde med pengarna, och inte att du slänger bort dem på onödiga saker. Hade du gjort det hade det med stor sannolikhet också fått dig att må mycket dåligt.

7. Prata med dina föräldrar

Att prata om arvspengar kan kännas något olustigt och underligt, framför allt om tanken är att du ska få ärva pengar från dina föräldrar efter det att de gått bort. Att göra det kan dock vara ett klokt sätt för att se till att ni undviker missförstånd och du själv får reda på vad dina föräldrar hade önskat att du använde pengarna till.

8. Håll faktum att du ärvt pengar för dig själv

Tyvärr kan det också vara en fördel att hålla faktum att du har fått ärva pengar för dig själv. Gör du inte det kan det nämligen hända att falska vänner eller släktingar kan försöka utnyttja dig. Bland annat kan det till exempel hända att personer som själva har en dålig ekonomi börjar se dig som en möjlig lösning på deras problem om det är så att du får ärva pengar. För att undvika detta kan det därför vara bäst att du håller det faktum att du fått ärva pengar för dig själv. Blir det problem med återbetalningen av de pengar du lånat ut är detta också något som kan förstöra relationen till dina vänner och släktingar.

9. Använd pengarna som en buffert för oförutsedda utgifter

Det kan också vara klokt att ha åtminstone delar av dina arvspengar som en buffert för ifall det skulle dyka upp några oförutsedda kostnader för dig framöver. Dessa pengar bör du ha sparade på ett sparkonto, och man brukar säga att de bör motsvara ca tre månadslöner. På så sätt behöver du inte hamna i några ekonomiska svårigheter om det är så att det skulle dyka upp något oväntat.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden