Högsäsong för båtköp – så här lånar du

27 juli, 2016

bat-privatlan

Enligt ganska många röster från båtbranschen har köparna kommit tillbaka på bred front det senaste året. Försäljningen av båtar, som är mycket konjunkturkänslig, har de senaste åren vuxit blygsamt och volymerna ligger långt från hur de såg ut innan finanskrisen. Nu har emellertid ett större trendbrott kommit och enligt DI.se är återhämtningen stark.

Det är framför allt efterfrågan på mindre båtar med styrpulpet som är större än på länge. Denna typ av båt kan förses med en stark motor och är lämplig för dagsutflykter. För de större modellerna finns också möjlighet till övernattning.

Går du i tankar om att köpa en båt eller kanske byta ut en äldre mot en nyare modell? Nedan har du mer information om hur du kan finansiera ditt köp.

Låna till hela köpet

Styrpulpetbåtar kostar i regel från 100 000 kr och uppåt som nya. De lite mer exklusiva modellerna, som kan mäta upp emot sju meter och har övernattningsmöjligheter, kan kosta upp emot 500 000 kr. Oavsett vad du är ute efter har du, förutsatt att du har din ekonomi i ordning, förmodligen ganska goda möjligheter att låna till köpet. Det finns faktiskt långivare som har just 500 000 kr som maximalt lånebelopp.

När du tar ett lån för att köpa båt får du pengarna in på kontot från långivaren. Sedan betalar du säljaren, oavsett det är en privatperson eller en båthandlare. Du betalar sedan av på privatlånet månadsvis under den återbetalningsperiod du själv väljer. Hos de flesta långivare kan du välja en återbetalningstid på upp till tio år. Kom dock ihåg att varje extra år kostar extra i ränta. Det är alltid klokt att betala av skulden till följd av ett privatlån så snabbt som möjligt.

Låna till kontantinsatsen

Om du inte har pengarna att betala hela båtens pris med en gång har du möjlighet att ansöka om ett avbetalningsköp. Det gör du normalt direkt hos båthandlaren. Du måste dock betala 20% av nypriset i kontantinsats. Kostar båten exempelvis 200 000 kr ska du erlägga 40 000 kr i kontanta medel när du skriver på köpeavtalet. Att du måste betala kontantinsats beror bland annat på att marknadsvärdet på båten sjunker nästan omedelbart efter köpet, vilket ger en sämre säkerhet för kreditgivaren.

Att låna 40 000 kr gör du enklast via ett vanligt privatlån. Här på förstasidan på sajten kan du snabbt klicka i hur mycket du önskar låna. Du får då upp en förteckning av långivare att välja mellan. Har du betalningsanmärkning kan du sortera fram de långivare som kan acceptera en sådan. Du kan också se vilka aktörer som kan välkomna dig som är under 20 år.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden