Hur du budgeterar när du har en stor skuld och inte vet var du ska börja

12 augusti, 2021
En miniräknare.

Är du skyldig någon en stor summa pengar? Undrar du över hur du ska kunna ha råd med att betala av din skuld samtidigt som du också ska ha råd med att leva? Då ska vi i denna text ge dig några råd för hur du kan lyckas med det.

1. Ta bara lån när det är absolut nödvändigt

Det tråkiga med att låna pengar är att du också kommer att behöva betala tillbaka dem. Dessutom tillkommer det i majoriteten av fall ränta och andra avgifter när du lånar pengar. Med andra ord kostar det pengar att låna pengar, och just därför bör du bara låna pengar när det är absolut nödvändigt att göra det. Låna alltså inte pengar och ha till saker som inte är nödvändiga för dig och din överlevnad. Ska man låna pengar bör man i stället se till att man gör det med ett bra syfte. Exempel på sådana är köp av en bil eller bostad. Exempel på saker man inte bör låna pengar till är att åka på semester, shoppa eller gå ut och festa.

2. Skaffa dig en bra överblick över din ekonomi

Ett första steg för att skaffa sig en bra idé om hur man ska hantera sin ekonomi är att skaffa sig en bra överblick över den. Detta inkluderar att spara räkningar, kvitton och annat som har med din ekonomi att göra. På så sätt kan du lättare ta reda på vad det är du spenderar dina pengar på och eventuellt sortera bort saker som du slösar mycket pengar på men som egentligen inte är nödvändiga.

3. Prioritera

När du väl har skaffat dig en bra överblick över din ekonomi är det dags att börja prioritera och ta reda på vilka saker som du spenderar mycket pengar på, vilka som är nödvändiga och vilka som inte är det. Har man ett stort lån att betala av är det naturligt att just det har prioritet eftersom en av grunderna till en bra ekonomi är att vara skuldfri. Genom att se till att prioritera räkningar, lån och liknande saker ser du också till att inte råka ut för påminnelseavgifter och annat vilket kan leda till ytterligare avgifter som det hade varit skönt att klara sig utan.

4. Skaffa dig en budget

Varje gång då du får din lön är det klokt att sätta sig och göra en budget för kommande månad. I denna budget tar du med månadskostnaden för dina lån, räkningar och annat som du behöver betala. Du kan också använda din budget till att se till att du bara spenderar pengar på nödvändiga saker och inte slösar de på icke-nödvändiga saker. Självklart är det också viktigt att ha pengar över till nöjen och liknande, men dessa bör komma i andra hand och inte i första.

5. Se över dina alkoholvanor

Detta tips vänder sig inte till alla svenskar. Dels finns det dem som inte ens dricker alkohol, dels finns det de som gör det men som inte spenderar särskilt mycket pengar på det och har kontroll över sitt drickande. Tyvärr är det dock vanligt bland svenskar att dricka för mycket. Att det inte är bra att göra det är främst något som har med hälsan att göra. Eftersom Sverige är ett land där det är väldigt dyrt att gå ut på krogen finns det dock även en ekonomisk aspekt i det hela. Det är nämligen många svenskar som vet med sig att de spenderar alldeles för mycket pengar på krogen. Att undvika detta kan därför vara ett mycket bra sätt att spara pengar på och i stället använda dem till att betala av sina lån och andra räkningar. Vet du med dig att du spenderar alldeles för mycket pengar på alkohol? Försök då att sluta med det, och klarar du inte att göra det kan det vara klokt att söka hjälp.

6. Flytta utomlands

Har du ett jobb som det går att sköta på distans? I så fall kan det vara en utmärkt idé att flytta utomlands till ett billigare land om det är så att du vill kunna ha råd att betala av dina skulder och samtidigt kunna leva ett bra liv. Detta kan bland annat handla om att du flyttar till ett land i Östeuropa eller vissa delar av Asien där priserna ofta är betydligt lägre än vad de är i Sverige. Självklart handlar det inte heller om att du behöver flytta utomlands och stanna där för resten av ditt liv om du inte vill göra det. Du kan till exempel göra det till dess att dina lån är avbetalade och du har råd att leva ett bra liv i Sverige igen.

7. Dra ner på dina elkostnader

Elektricitet är något många av oss tar för givet, men faktum är att elkostnader är något som snabbt kan hamna på stora summor pengar om det är så att du inte är försiktig. Försök därför att alltid släcka efter dig när du lämnar ett rum, låt inte tv:n stå på när du inte använder den, och vidta andra åtgärder för att dra ner på dina elkostnader så mycket som möjligt. Det är något som du kan spara mycket pengar på i det långa loppet, pengar som du i stället kan ha till att betala av dina lån och andra nödvändiga kostnader.

8. Har du tid för ett extrajobb?

Behöver du få in lite extra pengar för att ha råd med att betala av dina lån och andra utgifter? Då kan det vara en utmärkt idé att skaffa sig ett extrajobb. Numera finns det till exempel många jobb som kan skötas helt online. Dessa kan vara utmärkta att jobba med under helger och vid andra tidpunkter då du har lite extra tid över om det är så att du har svårt att få ekonomin att gå ihop.

9. Planera noga när du handlar mat

Matsvinn är något oerhört onödigt där du betalar pengar för mat bara för att sedan slänga bort den. Se därför till att planera noga när du ska handla mat för att se till att du verkligen kommer att ha tid att äta upp den innan den blir dålig. Du kan också frysa ner åtminstone delar av den mat du handlar för att få den att räcka längre. På så sätt slipper du slösa pengar på mat som du ändå inte kommer att äta.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden