Hur kan ett omstartslån hjälpa dig att komma på fötter igen?

16 april, 2021

Omstartslån, eller samlingslån som det även benämns för inom branschen har under den rådande pandemin ökat i popularitet bland konsumenterna, främst på grund av den ökande gruppen av individer vilka fått finna sig i att bli påförda en eller flera betalningsanmärkningar.

Om du inte är bekant med omstartslån så är det precis som vilket lån som helst, med den skillnaden att den används till att återbetala flera andra mindre lån. Dessa mindre lån kommer ofta med ganska höga effektiva räntor vilka tillsammans orsakar stora finansiella hål i en privatekonomi.

Läs mer: Låna pengar trots skuld hos Kronofogden

Omläggningslån

Så vad är definitionen av ett omstartslån?

För att illustrera hur det hela kan fungera i praktiken så ponerar vi att du för närvarande har 8 olika mindre lån. Alla dessa små lån mynnar ut i en månadskostnad på sammanlagt 12 000 kr per månad, inklusive amortering, räntor och administrativa avgifter.

Du har kommit fram till att det skulle krävas 300 000 kr för att lösa alla dessa små lån i förtid och således bli skuldfri. Men på grund av att du för närvarande saknar dessa likvida medel så behöver du ansöka om ett omstartslån med betydligt generösare villkor.

En annan positiv aspekt med omstartslån är att även om du råkar för närvarande ha en eller flera betalningsanmärkningar så finns det en god chans att faktiskt få din låneansökan beviljad.

Kreditgivare kräver dock att pengarna specifikt öronmärks för det angivna ändamålet och har ofta som krav att få kontrollera hela processen där de löser lånen åt din räkning med hjälp av de likvida medel som omstartslånet utgörs av.

Hur att gå tillväga?

Huruvida du får igenom ett omstartslån eller ej är en subjektiv och individuell fråga. Det finns dock ett antal grundkrav som man måste uppfylla vilka ter sig i form av att du måste vara åtminstone 18 år gammal, folkbokförd i Sverige men även kunna påvisa en deklarerad inkomst på minst 200 000 kr för det gångna kalenderåret.

Viktigt att nämna i sammanhanget är att kraven varierar kraftigt, beroende på kreditgivaren i fråga, vilket innebär att du kan komma att bli nekad omstartslånet även om du uppfyller alla de grundkrav som diskuteras i föregående paragraf.

Du måste även vara beredd på att du behöver ha en medsökande till lånet, alternativt erbjuda säkerhet i form av bil, hus eller dylikt för att få igenom det hela.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden