Hur lånar jag pengar som pensionär?

07 oktober, 2019

Oavsett vilket skede i livet du är i kan det finnas anledning att låna pengar – inte minst som pensionär. Kanske vill du använda din lediga tid till att upptäcka nya länder och kulturer? Kanske är det dags att byta in huset mot något mindre eller något närmre barnbarnen? Eftersom en låneansökan bedöms utifrån låntagarens förmåga att betala för sig kan det dock vara lika svårt för en senior, som för någon som står i startgroparna av sitt vuxna liv, att få ett lån beviljat.

Det finns dock knep att ta till för att få lån som pensionär. Några av våra bästa privatlångivare har väldigt flexibla villkor och utgår från hur din ekonomiska situation ser ut.

Lån anpassade för dig
Låna som pensionär

Svårigheter med att få lån som pensionär

I teorin ska du som senior kunna ta del av samma lån som yngre kan. Det gäller oavsett om det är ett privatlån, snabblån eller lån med säkerhet. Att få ett lån beviljat som pensionär kan dock vara svårare då många långivare anser att inkomsten från en pension inte är tillräcklig för ett lån. Banker har oftast en gräns på att inkomsten måste vara över en viss summa för att ett lån ska beviljas. Eftersom pensionen är 25-40 % lägre än inkomsten under de yrkesverksamma åren kan det sätta käppar i hjulet för dig när du vill ansöka om lån.

Tyvärr blir även de vars inkomst är en bra bit över denna gräns ibland nekade, just på grund av sin ålder. Ofta krävs det att du som pensionär har en inkomst över genomsnittet eller att ni har två pensionsinkomster för att få låna ett större belopp. En del långivare har till och med en uttalad övre åldersgräns för att få ta lån.

Seniorlån – bostaden som säkerhet

Ett seniorlån, också kallat pensionslån eller hypotekspension, är ett lån där din bostadsrätt, villa eller fritidshus tas som säkerhet. Du frigör alltså kapital ur bostaden och får då en kredit du kan använda till vad du vill. Generellt sett behöver du inte betala ränta eller amortera på lånet förrän du väljer att sälja bostaden. Dock läggs räntan löpande på lånet och ju längre du väljer att ha det desto mer kommer det att kosta dig.

Tidigare gav de flesta storbankerna ut seniorlån, men eftersom det inte var särskilt lönsamt för bankerna är det nu bara en bank kvar som erbjuder det. Nackdelen med den här typen av lån är att det kan uppstå problem för dig när du ska sälja din bostad och köpa en ny. Med ett lån som ska betalas av blir det betydligt mindre pengar över till att köpa en ny bostad. Om du dessutom har haft lånet en längre tid och inte har betalat någon ränta under lånetiden kan dessa kostnader bli mycket höga och läggs ovanpå lånebeloppet som ska betalas tillbaka.

Lån utan säkerhet som pensionär

Lån utan säkerhet, eller privatlån, har generellt sett samma grundkrav för pensionärer som för alla andra. Dock har många långivare kravet att lånet ska vara återbetalt innan du fyllt 75 år. Det kan påverka hur lång återbetalningstid du kan få. Vissa långivare har kravet att du måste vara under 65 år för att låna och hos andra finns ingen övre gräns alls.

Det skiljer sig åt helt enkelt, men så länge du har en månadsinkomst som överstiger långivarens lägsta krav och en god kreditvärdighet bör du kunna få ett lån beviljat. Med ett privatlån kan du låna upp till 600 000 kronor hos vissa banker, men du bör inte ansöka om ett lån som är större än din årsinkomst eller vad din ekonomi klarar av.

Öka möjligheterna att få lånet beviljat

Ett sätt för dig som pensionär att öka dina chanser att få en låneansökan beviljad är att ha en medsökande. Det innebär att ni är två som står på lånet, med två månadsinkomster. Det kan till exempel vara din andra hälft eller ditt barn. Att ni är två gör att banken känner sig tryggare och det är lättare att få ett godkännande och få lägre ränta.

LÄS MER: Medlåntagare eller borgensman vid privatlån – vet du skillnaden?

Ett annat tips är att ansöka via en låneförmedlare. En låneförmedlare tar din förfrågan och vänder sig till flera banker för att samla in offerter. På så sätt ökar du chansen att någon av dem ger dig grönt ljus och du kan dessutom jämföra villkoren hos de banker som erbjuder dig ett lån. Flera av våra låneförmedlare kan hjälpa dig som pensionär, bland annat Consector, Lendo och Zmarta. De kan i dagsläget hjälpa dig jämföra låneerbjudanden från upp till 38 banker.

Jämför långivare och låneförmedlare!

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden