Hur man hittar ett lån som passar dina behov

09 september, 2021
Amerikanska hundradollarsedlar.

När man ska låna pengar är det förstås viktigt att hitta ett lån som passar ens behov så mycket som möjligt. Just hur man gör detta ska vi därför gå igenom i den här artikeln.

Använd dig av en låneförmedlare

Ett av de allra bästa sätten man kan använda sig av för att finna ett lån som passar ens behov så bra som möjligt är att använda sig av en låneförmedlare. Genom att göra det ökar du nämligen chansen för att du ska lyckas finna ett lån med så bra villkor som möjligt. Det gör du eftersom när du ansöker om ett lån via en låneförmedlare ansöker denna automatiskt om lån från flera olika aktörer åt dig. Detta är bland annat något som du sparar oerhört mycket tid på. Det gör du eftersom alternativet hade varit att sitta och göra flera olika låneansökningar hos var och en av de potentiella långivarna. Det är av förklarliga skäl något som det hade tagit betydligt längre tid att göra.

Att du sparar tid är dock långt ifrån den enda fördelen med att använda sig av en låneförmedlare. En annan sådan har med din kreditvärdighet att göra. När man ansöker om ett lån kommer det nämligen alltid att göras en kreditupplysning på dig. Skälet till detta är att långivaren vill kunna försäkra sig om att du är en person som kommer att kunna betala tillbaka lånet i tid. I Sverige är det vanligast att kreditupplysningar görs av Upplysningscentralen. Har du aldrig hört talas om dem? Då kanske du i stället hört talas om UC? Faktum är att Upplysningscentralen och UC syftar på samma företag, UC är bara en förkortning av Upplysningscentralen, en förkortning som det är betydligt vanligare att använda sig av än företagets fulla namn. Oavsett vilket påverkar en kreditupplysning med UC din kreditpoäng på ett negativt sätt. Om det bara görs en kreditupplysning på ditt namn med UC blir konsekvenserna dock inte särskilt allvarliga. Görs det flera kreditupplysningar med UC kan det dock få desto grövre konsekvenser för din kreditvärdighet. Just därför är även detta en fördel med att använda sig av en låneförmedlare. När du gör det räcker det nämligen med att det görs en kreditupplysning på dig, något som alltså inte påverkar din kreditpoäng alltför mycket. Hade du dock i stället suttit och ansökt om lån hos flera olika aktörer hade det inneburit att det i stället hade gjorts flera kreditupplysningar på ditt namn. Hade många av dessa kreditupplysningar då gjorts med UC hade det kunnat påverka din kreditvärdighet på ett mycket negativt sätt. Just därför är en av fördelarna med att använda en låneförmedlare att det bara görs en enda kreditupplysning på dig, inte flera stycken.

Eftersom du genom att ansöka om ett lån via en låneförmedlare automatiskt ansöker om lån hos flera olika aktörer ökar det också chansen för att du ska lyckas finna ett lån med så bra villkor som möjligt. Ofta kan du också ange vad det är du behöver låna pengar till när du ansöker om lånet. Det kan till exempel handla om att du vill låna pengar för att köpa en bostad eller en bil. De eventuella låneerbjudanden du sedan får är därför anpassade utefter detta.

Behöver du pengar snabbt?

Behöver du få tag i pengar så snabbt som möjligt? Då kan det vara en bra idé att satsa på ett så kallat snabblån. Precis som namnet antyder är detta nämligen lån där det är snabba puckar som gäller. Det är det eftersom det först och främst går väldigt snabbt att få ett besked på om ens låneansökan blivit godkänd eller ej när det kommer till snabblån. Är det så att din ansökan är godkänd går det dessutom mycket snabbt att få pengarna utbetalda när det gäller dessa lån. Detta är två av fördelarna med snabblån. Ytterligare en sådan är att även personer med betalningsanmärkningar i många fall kan ansöka om dessa lån. Det är i de flesta fall inte möjligt när det kommer till andra typer av lån.

Hur ser det då ut med nackdelar när det kommer till snabblån? En sådan är att dessa lån brukar ha en väldigt hög ränta. En annan är att de också brukar ha en kort återbetalningsperiod. Oavsett vilken typ av lån det gäller bör man visserligen noggrant tänka igenom det hela innan man bestämmer sig för att låna pengar. Man bör dock göra det lite extra mycket när det kommer till just snabblån. Tar du ett snabblån och sedan inte klarar av att betala tillbaka det så som det är tänkt kan du nämligen få allvarliga ekonomiska problem under en lång tid framöver. Ta därför bara ett snabblån om det verkligen är nödvändigt och du är helt säker på att du kommer att kunna betala tillbaka det i tid.

Ska man ta ett lån med eller utan säkerhet?

Det är också viktigt att man bestämmer sig för ifall man ska satsa på ett lån med eller utan säkerhet. Är du inte bekant med dessa termer? Då ska vi nu förklara vad skillnaden mellan dessa båda typer av lån är. Ett lån med säkerhet innebär att du pantsätter något när du lånar pengar. Detta kan då banken ta ifrån dig om du inte klarar av att betala tillbaka lånet som ni kommit överens om. I många fall använder man samma sak som man lånar pengar till som säkerhet. Säg då att du till exempel lånar pengar till att köpa ett hus. Då lämnar du samma hus i säkerhet och riskerar då att bli av med det om du inte klarar av att betala tillbaka pengarna. Fördelen med att ta ett lån med säkerhet är att banken tar en mindre ekonomisk risk när de ger dig ett sådant lån än vad som är fallet när det kommer till lån utan säkerhet. Det gör de eftersom de kan ta den av dina tillgångar som du lämnat i säkerhet från dig om du inte klarar av att betala tillbaka pengarna, tillgångar vars värde dessutom uppskattas till detsamma som den summa pengar du lånat. Eftersom banken tar en mindre risk kan de i sin tur erbjuda en lägre ränta när det gäller lån med säkerhet. Dessutom brukar man ofta kunna låna större belopp när det kommer till denna typ av lån.

Motsvarigheten till ett lån med säkerhet är alltså ett utan säkerhet. Det är ett lån där du inte behöver pantsätta någon av dina tillgångar. Just detta är också fördelen med dessa lån. Nackdelen är att eftersom banken tar en större finansiell risk genom att ge dig ett sådant lån så har de ofta högre ränta. Dessutom brukar man inte kunna ta lån på lika stora belopp när det gäller lån utan säkerhet.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden