Hur påverkar byggkostnaderna och andra aspekter hyran för nybyggda flerbostadshus?

09 mars, 2021

Enligt SCB så steg byggkostnaderna för flerbostadshus med 0,9 % mellan december (2020) och januari (2021). För gemene man så säger inte detta så mycket förutom att den procentuella ökningen verkar vara minimal.

Om man nu vänder på resonemanget så kommer varje krona för flerbostadshus återspeglas i hyran som slutkonsumenten får betala. För att ge dig ett konkret exempel så ska vi jämföra en nybyggd 3:a i en mellanstor svensk stad.

För 5 år sedan så fick du betala ungefär 9000:- för en nybyggd 3:a inom flera av Sveriges mellanstora orter. Idag så är läget helt annorlunda och samma 3:a med nästan samma egenskaper kostar helt plötsligt 14 000:- i hyra!

Detta är en ganska kraftig ökning med tanke på att inflationen ligger på 2% per år varav den genomsnittliga löneökningen hos mellanklassen ligger inom just 2% -gränsen. Med andra ord så äter inflationen upp löneökningen samtidigt som hyrorna fortsätter att öka.

Läs mer: Låna till din drömbostad

Innerstadshus

En ganska ohållbar ekvation som vi tyvärr fått finna oss i oavsett vad vi tycker om det hela. Med ovanstående resonemang så skulle man kunna tro att byggkostnaderna är helt och hållet skyldig till ökningen av hyrespriser, men så är inte fallet!

Självfallet så finns det även andra aspekter som drivit upp priset på hyran så som den okontrollerade bostadsmarknaden och den låga räntan, men detta gäller främst för privatägda bostadsrätter och villor.

När det kommer till hyresrätter så har de skenande produktionskostnaderna även medfört att du som konsument blir tvungen att betala det som efterfrågas om du önskar bo i ett attraktivt område med närhet till populära ameniteter.

Man ska även komma ihåg att under samma period så steg även kostnaderna för löner inom byggsektorn med 3 %. Detta är högre än den genomsnittliga årliga ökningen inom byggsektorn, vilket även återspeglas i den slutliga hyreskostnaden.

Att budgetera rätt för din bostad

Förutom ovanstående så har bostadsbristen också bidragit till att i skymundan driva upp hyran för flerbostadshus eftersom det i skrivande stund råder en stor brist på adekvata lägenheter, framför allt i storstäderna där bristen lyser med sin frånvaro.

De bostäder som finns tillgängliga är något som gemene man bara kan drömma om eftersom kostnaden för dessa överstiger ofta ens totala månadsinkomst. Det hela leder till en ond spiral där skenande kostnader för bygget av flerbostadshus i kombination med den rådande bristen på adekvata bostäder gör att priserna sannolikt kommer öka för ett tag framöver.

I slutändan så måste man själv överväga vad man har råd med och anpassa sin bostadssituation efter det hela. I dagens läge så blir det dock svårt att hänga med i svängarna när det kommer till inkomsterna, framför allt när man beaktar det faktum att de blygsamma löneökningarna knappast gäller till att förbättra den ekonomiska aspekten hos vanliga dödliga.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden