Inga fler seniorlån hos Swedbank

24 augusti, 2016

seniorlån

Swedbank fasade i augusti 2016 ut sitt erbjudande inom så kallade seniorlån. Detta framgår av en nyhet publicerad på webbplatsen för Konsumenternas Bank och Finansbyrå.

Det var i april 2006 som Swedbank började erbjuda personer fyllda 58 år seniorlån. Banken var en av de första att ta fram denna mycket nischade låneprodukt och under de tio år som har gått sedan introduktionen har många banker både börjat erbjuda och dra tillbaka erbjudanden inom lånetypen. Det är numera enbart Svensk Hypotekspension AB som erbjuder seniorlån i Sverige.

Vad är seniorlån?
Seniorlån är en hybrid mellan ett bolån och ett privatlån. Konceptet är i grunden enkelt. Den som har en obelånad eller lågt belånad bostad eller ett fritidshus kan med hjälp av ett seniorlån frigöra medel ur värdet på fastigheten. Låntagaren får antingen pengarna i handen att använda på det sätt som önskas eller använder dem för att kunna bo kvar i bostaden trots låg inkomst.

En kritiserad låneform

Seniorlån som låneform har varit föremål för mycket kritik genom åren. Lejonparten av de kritiska rösterna har riktats mot att lånet är dyrt, detta genom att låntagaren betalar ränta på seniorlånet med lånade pengar. Detta, tillsammans med att efterfrågan överlag har varit något ljummen, är också en av anledningarna till att alla aktörer förutom Svensk Hypotekspension AB har valt att dra in sina erbjudanden om seniorlån.

Att betala av på ett lån med redan lånade pengar är ju något som är direkt negativt. Det mest klassiska exemplet är att ansöka om ett nytt smslån för att kunna betala ett gammalt. Riktigt så fungerar inte seniorlånen, men liknelsen är ändå inte helt felaktig.

Den som blir beviljad ett seniorlån får en del av det tänkta övervärdet i bostaden utbetalat som ett bolån/privatlån. Räntan för detta, som är högre än vad som gäller för ett vanligt bolån men lägre än vad som gäller för ett privatlån, betalas av de pengar som lånas.

Betala ränta med lånade pengar – ett exempel
Siv är 74 år och bor ensam i en bostad som är helt obelånad. Hon har en mager pension och har svårt att betala både löpande räkningar och underhåll på bostaden. Marknadsvärdet på bostaden är 3 miljoner. Siv ansöker om ett seniorlån och väljer att ta ut 300 000 kr ur övervärdet. Pengarna sätter hon in på ett sparkonto från vilket hon gör uttag när hon behöver extra kontanter.

Lånet på 300 000 kr löper med en ränta på 4,5% och den betalas löpande från en del av lånet. Om Siv inte vill betala räntan som en vanlig räkning adderas den till skulden som sedan ska betalas antingen när lånet löper ut eller när Siv säljer bostaden.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden