Investera smart i dina renoveringsprojekt

07 september, 2019

I samband med bostadsbristen runt om i landet blir det allt vanligare att köpa bostadsrätt. En del av att bli bostadsägare innefattar ett eller flera renoveringsprojekt som under åren kan bli mycket kostsamma. Därför gäller det att redan i god tid planera och skapa en hållbar budget som kan komma väl till pass när olyckan är framme. Här kan du läsa mer om smarta tips på hur du kan tänka kring ekonomin för dina kommande renoveringsprojekt.

Investera i renovering

Gör upp en budget

Redan samma dag du beslutar dig för att köpa en bostad bör du börja strukturera upp en budget för oväntade situationer som kan uppstå i hemmet. En vanlig tumregel vid renoveringsprojekt är att ha en buffert på ca 20% mer än vad själva renoveringen beräknas kosta. På så sätt tar du hänsyn till extra kostnader för material och hantverkare som under renoveringens gång kan bli dyrare än du förutsett.

Viktigt att komma ihåg är att du som hus- eller bostadsägare kan vara berättigad ROT-avdrag i form av maximalt 30% av arbetskostnaden. Det motsvarar som högst 50.000 kr per person under ett år. Du kan läsa mer om grundkraven för ROT-avdrag på Skatteverkets hemsida eller hos ditt installatörsföretag.

Olika sätt att investera i renoveringsprojekt

Det finns flera olika tillvägagångssätt och alternativ att använda sig av vid renoveringsprojekt. Även om det klokaste alternativet är att redan från början spara ihop till en stabil budget kan du vid drastiska händelser tänkas behöva ta ett lån för reparation och underhåll av bostaden.

Ett bra alternativ kan vara att utöka det redan befintliga bostadslånet. Notera att bostadslånet dock inte får överskrida 85% av bostadsvärdet.

Finns inte utrymme för ett utökat bostadslån kan du istället överväga att ta ett privatlån. Idag finns det flera jämförelsesajter som Lendo och Advisa där du kan få vägledning kring hur du bör tänka för att få det privatlån som passar dig och din ekonomi bäst.

Även de allra flesta bankerna erbjuder förmånliga privatlån. Främst till sina redan befintliga kunder, men även till utomstående. Hur mycket du är berättigad att låna baseras på flera faktorer. Dessa är exempelvis inkomst och tidigare lån och utgifter. Det beror även på vad för renoveringsprojekt du planerar att genomföra och hur stort lån du ansöker om.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden