Kändisar efterlysta nationellt

27 april, 2017

efterlysta personer från sedlar

Riksbanken efterlyser nu några välkända ansikten! Sedlar och mynt till ett värde av 15 miljarder kronor blir snart ogiltiga i Sverige. Om cirka två månader, den 30 juni, är det sista dagen du kan betala med dina gamla sedlar och mynt. De nya mynten och sedlarna har under 2015 och 2016 tagits i bruk, och nu återstår bara att ta de gamla pengarna ur bruk. Vad är det som gäller och vad bör du tänka på innan denna utbytesperiod är över?

De nya valörerna

För lite drygt två år sedan introducerades de första nya sedlarna. Det gällde då 20-, 50-, 200- och 1 000-kronorssedlar som togs i bruk den 1 oktober 2015.
Ett år senare introducerades den andra delen av de nya pengarna, då 100- och 500-kronorssedlar och 1-, 2- och 5-kronorsmynt som togs i bruk den 3 oktober 2016.

Motiven på den nya sedlarna varierar givetvis, men följer samtidigt en röd tråd. Framsidan porträtteras av personer som har gjort stora kulturella insatser under 1900-talet samt har ett gott internationellt anseende. Baksidan pryds av motiv med geografisk anknytning till respektive person på framsidan. De olika motiven representerar även den varierande naturen och miljön i Sverige.

Något som också är en viktig del av utbytet av pengar är att de nya sedlarna är bättre skyddade mot förfalskningar med hjälp av flera nya säkerhetsdetaljer. När det gäller mynten så är dessa framförallt nickelfria, men också mindre och lättare än sina föregångare.

De utgående valörerna

Redan den 30 juni 2016 blev en del sedlar ogiltiga – de gamla 20-, 50- och 1 000-kronorssedlarna. Och nu är det alltså snart dags för den andra delen av sedlar och mynt att bli ogiltiga, vilket inträffar den 30 juni 2017. Efter det kan du inte längre betala med gamla 100- och 500-kronorssedlar och inte heller med 1-, 2- och 5-kronorsmynt.

Du kan däremot sätta in de utgående pengarna på bankkonto fram till den 31 augusti 2017.

Innan den 30 juni 2017 behöver du också växla in en annan valör som sedan blir ogiltig, vilket många inte ens är medvetna om. Det är den gamla 2-kronorsmyntet som är präglat 1876 eller senare. Detta mynt är alltså fortfarande giltigt, men ett mynt som många varken sett eller använt på många år.

Lösa in pengar efter 30 juni 2017

Om du av någon anledning inte haft möjlighet att lösa in dina utgående sedlar och mynt innan utbytesperioden är över så finns det ändå möjlighet att göra detta när som helst i framtiden också. Du får då göra det genom att fylla i ett webbformulär till Riksbanken. Där ska du så utförligt som möjligt skriva framförallt varför du inte löst in pengarna innan utbytesperioden gick ut, och även var pengarna kommer ifrån. Detta beror helt enkelt på att Riksbanken följer lagen om penningtvätt och därför är skyldiga att försäkra sig om var pengarna kommer ifrån innan de löser in dem. Sedan skickar du pengarna till Riksbanken, och cirka två veckor senare får du en utbetalning på motsvarande summa.
Kostnaden för detta är 100 kr, och det gäller oavsett summa du vill lösa in då kostnaden är avsedd per ärende.

sedlar kastade i soptunna

Förstöra pengarna?

Om du har mindre summor eller kanske rentav vill göra dig av med ogiltiga pengar istället för att lösa in dem så kan det uppstå en del frågetecken. Tidigare har det varit olagligt att förstöra pengar, till exempel genom att göra hål i mynt osv. Denna lag avskaffades i början av 1980-talet. Fram tills dess var det alltså olagligt att förstöra sedlar och mynt. Många tror att det beror på att det då klassades som en form av majestätsbrott på grund av att mynt och sedlar pryddes av kungligheter. Det är dock fel, och beror på att sedlar och mynt var rikets egendom, och allmänheten endast hade dispositionsrätt över pengarna när vi hade dem i vår ägo.

I andra länder, som till exempel i USA är det dock fortfarande olagligt att förstöra pengar.
Det som dock fortfarande är olagligt i Sverige är att sprida pengar som förändrats eller bearbetats på något sätt.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden