Kom Ihåg att alltid vara försiktig med ditt BankID

24 februari, 2021

I dagens moderna och digitaliserade samhälle har BankID kommit att bli ett universellt sätt att identifiera oss på nätet med. Oavsett om du ska logga in på din bank, signera ett köp eller Swisha en mindre summa till en vän så måste du alltid verifiera det hela med din BankID.

Själva tekniken bakom BankID bygger på robusta och extremt säkra krypteringsmetoder, ändå så hör vi nästan dagligen om nya bedrägerier utföra med hjälp av just BankID. Just därför så är den mänskliga faktorn av yttersta betydelse eftersom man alltid måste fråga sig två gånger huruvida det man ombeds signera är faktiskt något legitimt eller ej.

De sofistikerade tillvägagångssätten som bedragarna använder sig av förfinas hela tiden där teknik kombineras med en väloljade argument om varför man kontaktar den drabbade initialt. Man väljer således ofta att rikta sina attacker mot äldre och i de flesta fall mindre tekniskt kunniga där det sociala samspelet utgör en viktig faktor för att övertyga personen på andra sidan av luren om att man vill deras bästa.

En tumregel som många säkerhetsexperter förespråkar är att aldrig signera något som man ombeds göra över telefon från en påstådd bankman, bredbandsleverantör eller dylikt. Om man håller sig till föregående så kan man undvika många av de olika bedrägeriförsök vilka sker i varje given stund.

De flesta bedrägeriförsök handlar om att antingen komma åt pengarna på bankkontot eller lura individen att signera ett lån som sedan överförs till en målvakt och slutligen hamnar i kriminella händer i form av kontanter. Det hela bygger alltså på att flera personer involveras för att göra det extremt svårt att reda ut vem som egentligen är boven i dramat.

En annan aspekt som man måste vara helt klar med är att när man väl signerat en överföring så är chansen stor att man aldrig får se pengarna åter. Bankerna har nämligen klara regler gällande BankID samt det faktum att den utgör en identitetshandling. Detta innebär att BankID betraktas på samma sätt som ditt fysiska pass eller körkort.

Man hänvisar ofta till det finstilta i kontraktet du skriver på där man anses ha varit oaktsam vid användningen av sitt BankID och kan således inte hålla banken ansvarig för det inträffade. Självfallet så håller de drabbade inte med men banken står sig stadig bakom en armé av jurister och i slutändan så får man acceptera en personlig finansiell katastrof som ofta blir svår att ta sig ut.

Det hela har bidragit till att mindre tekniskt kunniga drar sig för att överhuvudtaget skaffa BankID på grund av rädslan för att bli lurade. Detta är beklagligt eftersom BankID i sig är helt ofarligt när man iakttar försiktighet vid användning av den.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden