Kontantinsatsen stort inträdeshinder för unga

23 maj, 2016

kontantinsats stockholm

Kravet på att minst 15% av köpeskillingen för en bostad ska betalas med egna pengar gör att det för många unga är mycket besvärligt att komma in på bomarknaden i storstäderna. Det räcker inte längre med att ha 100 000 kr eller strax över den summan för att kunna erlägga kontantinsatsen för att bekosta köpeskillingen för ett boende.

Hur mycket man måste ha sparat (eller hur mycket man behöver låna) för att ens kunna köpa den minsta etta beror givetvis på i vilken av storstäderna (samt Linköping och Uppsala) man har tänkt sig att köpa ett boende, men tittar vi på prisläget överlag på de platser där flest vill bo måste grundpengen vara åtminstone 200 000 kr. Denna summa räcker till en kontantinsats för en bostad som kostar 1,33 miljoner och det kan betraktas som ett minsta möjliga pris.

Vad man får för pengarna? I Stockholm räcker 1,33 miljoner till en mycket liten etta i någon av de yttre belägna kranskommunerna. I Göteborg, Linköping och Uppsala kan man komma lite närmare centrum, men bara marginellt. I Malmö är det i stället vissa stadsdelar man får rikta in sig på.

Spara ihop eller låna

Ett sparkapital på (minst) 200 000 kr kan ta ett tag att spara ihop. Med ett sparande på 3000 kr i månaden tar det till exempel 66 månader att få ihop en kontantinsats på det beloppet. Att spara är alltid fördelaktigt i längden, men samtidigt får man ju skjuta bostadsköpet (rejält) på framtiden.

Med ett lån går det att väsentligt tidigarelägga det första bostadsköpet. Lånade pengar via ett privatlån räknas som egna pengar för kontantinsatsen och att låna 200 000 kr med ett privatlån är normalt fullt möjligt för den som har god ekonomi. Hos majoriteten av långivarna går det att låna ännu mer, upp emot 350 000 kr närmare bestämt, och en handfull långivare har ännu högre maxtak.

Billigaste ettan i olika delar av landet

För att exemplifiera att grundpengen måste vara av den lite större storleken för att man ska kunna hitta ett boende över huvud taget kan vi titta på några aktuella siffror för priser på bostadsrätter i Stockholms län. I skrivande stund (23 maj 2016) finns det totalt 33 bostadsrätter med utgångspris under 1 miljon kronor. Det boende som ligger närmast centrala Stockholm är en etta i Kista som har ett utgångspris på 995 000 kr. I övrigt krävs det att man vidgar sökområdet ganska rejält.

Söker vi på bostadsrätter med ett rum med utgångspris på upp emot 1,3 miljoner blir antalet objekt genast betydligt fler (80 stycken närmare bestämt), men det är fortfarande så att objekten ligger perifert i förhållande till Stockholm.

Uppgifterna är från Hemnet och inhämtade den 23 maj 2016.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden