Moank

Bakrgund

Moank är en relativt nya aktör på den svenska lånemarknaden. Idén bakom Moank växte fram då grundarna själva arbetade inom bankvärlden och såg hur en bra verksamhet ska fungera, men också vilka misstag som skedde. Moanks tanke är att vara en schysst långivare som bryr sig om att hjälpa kunden att ta kontroll över sin ekonomi och få ordning på sina lån.

Erbjudande

Moank erbjuder mindre krediter om belopp från 4000 till 20 000 kronor för alla som utnyttjar banken för första gången. Moank jobbar med något som de kallas för Credification. Credification är ett koncept som handlar om att du som kund själv ska kunna påverka dina kreditvillkor. När du betalar tillbaka i tid så får du poäng, med dessa poängen kan du komma upp i högre nivåer och på så sätt tillåta dig själv att låna högre belopp, till lägre ränte, med fler uttag och längre återbetalningstid. Som mest kan du låna 50 000 i upp till två års tid.

Räntor

Räntan hos Moank bestäms individuellt och beror på ett flertal olika faktorer, främst din ekonomika ställning. Därför ger banken ingen information om just denna ränta, utan det får du när du ansöker. Vad gäller den effektiva räntan är denna vanligtvis mellan 14,9 – 39,9 %. Den räntan sjunker i takt med att din Credification blir bättre.

Räkneexempel

Banken ger inget direkt räkneexempel, däremot presenteras en preliminär betalningsplan i vilken anges att för ett lån på 20 000 så blir maxbeloppet att betala 31 235 kronor.

Villkor för privatlån

För att ta ett lån hos Moank krävs:

  • Att du är minst 22 år gammal
  • Att du har en årsinkomst på minst 120 000 kronor
  • Att du inte har fler än två betalningsanmärkningar
  • Att du inte har ett skuldsaldo hos Kronofogden
  • Att du är folkbokförd i Sverige
  • Att du klarar Moanks kreditprövning
  • Att du har Mobilt BankID

Kundservice

Moank har en lättillgänglig kundsupport som kontaktas vanligtvis via telefon och mail på måndag – torsdag mellan 10:00 – 16:00. Övriga dagar håller kundservice stängt.

Sammanfattning

Moank är således en modern långivare med ett mycket flexibelt kreditgivningssätt där det är du som kund som själv har möjlighet att påverka dina kreditvillkor. Banken har relativt hög åldergräns för att man ska beviljas lån, detta kan dock ses som ett kvitto på banken seriositet och att den verklligen månar om att kunderna inte ska försätta sig själva i skulder.