Kan man låna pengar med dålig kreditvärdighet?

12 april, 2022

Om du är i behov av pengar, men vet på förhand att du har ansökt om lån nyligen där en kreditupplysning registrerades i ditt namn, eller att du vid ett tillfälle inte kunde betala dina räkningar i tid, så kanske du går runt och tänker på om du kan låna pengar med dålig kreditvärdighet. I den här artikeln ska vi besvara den frågan och gå igenom vilka möjligheter som finns för dig som inte har en fläckfri kreditvärdighet.

låna pengar med dålig kreditvärdighet

Går det – ja eller nej?

Alltså – kort och gott – kan man låna pengar med dålig kreditvärdighet? Det korta svaret är ja, man kan låna pengar med dålig kreditvärdighet. Däremot betyder inte det att det alltid är möjligt. Dina chanser att få låna pengar är såklart också avhängigt av exakt hur illa det är ställt med din kreditvärdighet.

Om du har missat någon räkning, men betalat den så fort du insåg det, eller om en långivare någon enstaka gång har gjort en kreditupplysning på dig, så behöver inte det innebära att din kreditvärdighet utgör ett hinder för dina chanser att låna pengar.

Om du däremot har flera kreditupplysningar i ditt namn – gjorda av kreditbolag – eller inte har betalat dina skulder till den grad att du har fått en betalningsmärkning, då är sannolikheten desto högre att din kreditvärdighet inte är särskilt pålitlig och att en riskbedömning kan avskräcka flera långivare.

låna pengar med dålig kreditvärdighet

Samla skulder

Detta behöver dock inte alltid vara fallet. Det finns till och med vissa långivare som specialiserar sig på att låna ut pengar till de som har dålig kreditvärdighet, när ett lån kan göra skillnad för deras ekonomi. I de fallen brukar det oftast gälla långivare som erbjuder samlingslån eller hopbakslån, som det också kallas. Man kan alltså samla lån med dålig kreditvärdighet.

Ett hopbakslån innebär att man tar ett större lån för att täcka mindre lån man har och på så sätt kunna få en lägre ränta på det högre beloppet än vad man får för varje enskilt mindre lån. Det kan alltså vara aktuellt för dig som redan har flera lån, men vill förenkla dina återbetalningar och sänka din månadskostnad. Det kan låta lite märkligt att ta ytterligare ett lån för att minska ner övriga lån, men hopbakslån är faktiskt en ganska vanlig lånetjänst.

Det är dessutom optimalt för dig som behöver låna pengar med dålig kreditvärdighet. Långivare som erbjuder samlingslån brukar ta hänsyn till helheten snarare än mängden kreditupplysningar som tidigare gjorts. Dessutom brukar de kunna godta betalningsanmärkningar.

Långivaren Nstart som erbjuder den här typen av lån accepterar till och med skulder hos Kronofogden, men bara om du har en medlåntagare med på ansökan.

Var du än vill söka om lån är det alltid bra om du kan ha en medlåntagare – och om medlåntagaren har en god kreditvärdighet. I så fall tar långivaren inte en lika stor risk och kan ofta erbjuda bättre villkor och lägre ränta.

Undvik UC

Förutom att söka med en medlåntagare är det också en bra idé att undvika UC när du ansöker om lån trots låg kreditvärdighet. UC registrerar nämligen tidigare gjorda kreditupplysningar i ditt namn och kreditupplysningar gjorda av kreditbolag sänker din kreditvärdighet hos UC, vilket påverkar bedömningen som de ger till en potentiell långivare som du ansöker hos.

Om du däremot vänder dig till långivare som låter ett annat kreditupplysningsföretag än UC göra jobbet så behöver inte din kreditvärdighet påverkas negativt på samma sätt. Framför allt hos snabblånegivare brukar det kunna gå att låna pengar med dålig kreditvärdighet.

låna pengar med dålig kreditvärdighet

Vänd dig till en låneförmedlare

Ett annat sätt att låna pengar med dålig kreditvärdighet är att använda sig av en låneförmedlare. Om du skickar in en ansökan hos en låneförmedlare tar de en kreditupplysning på dig, som olika långivare sedan skapar erbjudanden utifrån. På så sätt kan du få flera erbjudanden på bara en kreditupplysning. När det gäller privatlån tas dock den upplysningen oftast av UC av de flesta låneförmedlare.

Förbättra din kreditvärdighet

Det mest självklara alternativet – om dock mer långsiktigt – för att kunna låna pengar med dålig kreditvärdighet är förstås att försöka förbättra din kreditvärdighet. Om du har en god kreditvärdighet blir det mycket lättare att få en låneansökan beviljad. Det tar såklart tid, men man måste börja någonstans. En budget kan ofta hjälpa för att få kontroll över sina inkomster och utgifter. Om man har lån sedan tidigare bör det vara högsta prioritet att betala av dem. Sedan behöver man också börja spara pengar för att ha råd med oförutsedda utgifter eller räkningar som kan dyka upp framöver. Du kan även läsa mer här för andra tips om att förbättra din kreditvärdighet.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden