Låna till din drömbostad

05 maj, 2019

Har du hittat din drömbostad och fått ett lånelöfte om ett bolån, men inte har tillräckligt mycket pengar till kontantinsatsen? Då är ett privatlån ett mycket gott alternativ för dig.

Nycklar till nyköpt hus

Att köpa lägenhet eller hus

När man köper en bostad tar man ett bostadslån, som med andra ord är ett lån för att köpa bostad. Man kan aldrig ta ett lån på hela bostadens värde utan man måste själv betala en viss del själv, detta kallas för handpenning. Handpenningen brukar oftast vara på 15 % av värdet för bostaden. Köper du till exempel en lägenhet för 3 000 000 kronor så måste du själv betala 450 000 kronor i handpenning. Detta är nästan en halv miljon, en summa som man vanligtvis inte har liggandes på banken. I dagens läge så räcker 3 000 000 ungefär till en etta i Stockholms innerstad, tänk då om ni är en familj som behöver en trea eller fyra, då behövs en betydligt större kontantinsats. I ett sådant läge är det perfekt att kunna ta ett privatlån.

Privatlån får du använda till precis vad du vill. Köp av bostad är verkligen en bra investering och något som är väl värt att låna till. De höga priserna som är på bostäder i dagsläget har gjort det nästan omöjligt att ha råd till handpenningen utan att ta ett lån. Därför är det väldigt bra att det finns privatlån som hjälper människor att köpa sin drömbostad.

Jämför privatlån

Skillnader på privatlån och bostadslån

Trots att du ska använda båda lånen till din bostad så skiljer de sig åt. När du ansöker om bostadslån och privatlån så kommer du att märka av en rad skillnader. För det första så kan ett bostadslån endast användas till att köpa en bostad, och inget annat. Först får du ett lånelöfte på en summa som banken är villig att låna ut till dig och för att få lånet utbetalt så behöver du ha papper på den bostad du ska köpa.

Ett privatlån kan användas till vad som helst och du behöver inte redogöra vad du ska använda pengarna till. Ett privatlån är ett lån utan säkerhet vilket betyder att du inte säkrar pengarna i något. Du kan betala för något som inte går att sälja för att få tillbaka pengarna. Exempelvis en reparation av en droppande kran. Processen att ta ett privatlån är därför betydligt enklare än att ta ett bostadslån. Du kan ta ett privatlån på bara några minuter hos vissa låneinstitut och banker. Det är lätt att ansöka och de flesta erbjuder svar inom bara några minuter om du ansöker med BankID.

Kostnaden är den negativa skillnaden. Ett lån med säkerhet har alltid en lägre ränta eftersom det finns en produkt att sälja. Vilket det inte alltid finns när du tar ett privatlån. Privatlån har därför mycket högre ränta än ett bolån. Men när du ska använda privatlånet till ett bostadsköp så är det väl investerade pengar som går till ränta och allra mest troligt så kommer du att gå med vinst när du sedan säljer din bostad, och du får på så sätt tillbaka de pengar du har betalat i ränta.

Var är det bäst att ta lån?

När det kommer till var någonstans du ska ta ditt lån så är det några faktorer som spelar in. Det man först och främst vill ha är ett lån med så låg ränta som möjligt, eftersom att ränta är en kostnad för dig. Andra kostnader att hålla koll på är uppläggningskostnad, som är en engångssumma du betalar för att lägga upp lånet och innefattar att du bland annat får välja vilken summa du vill låna och hur länge du vill att lånet ska sträcka sig.

Vissa lån och banker har även en månadskostnad som kan innefatta aviseringsavgift eller liknande. Det är därför viktigt att du har koll på alla kostnader kring lånet innan du bestämmer dig för vilket lån som passar dig bäst. Olika låneinstitut har även olika summor som går att låna. Men när du ska låna till en bostad så krävs de att de tillåter en större summa lån. Så de viktigaste faktorerna att kolla efter är ifall du får ta ett så stort lån som du behöver, vad räntan är och även andra eventuella avgifter.

När du använder dig av vår guide till lån så kan du alltid tydligt se de olika villkoren för lånen. Det gör att du slipper att själv gå in på varje bank och låneinstitut för att jämföra. Vi har sammanställt nästan alla lån som finns att ta och ger dig opartiska råd och uppdaterade villkor som gäller för just den banken.

Låna till kontantinsatsen

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden