Lendify siktar på börsnotering – Vill ta in 700 miljoner i nytt kapital

11 mars, 2020

Långivaren och svenska Fintech-bolaget Lendify har planer på att ta sin vision om att utmana storbankerna till börsen, rapporterar Di Digital. Inför börsnoteringen planerar företaget att ta in 700 miljoner i nytt kapital från investerare. Det är dock inte första gången som finansbolaget florerar i media, med tidigare nyheter om planer på att lansera bolån.

Lendify hemsida

Skärmbild från Lendifys hemsida. Källa: www.lendify.se

Enligt de källor som Di Digital talat med ska Lendify ha fört diskussioner med flera banker för att pitcha idén om att säkra finansiering inför en framtida börsnotering. Planen är i nuläget att ta in cirka 700 miljoner kronor i en nyemission inför noteringen, skriver nyhetssajten. Någon exakt tidsplan finns inte, men börsdebuten förväntas ske tidigast 2021.

De senaste åren har Lendify uppmärksammats i media flertalet gånger. Bland annat då kända personer valt att investera i bolaget, som förre detta finansministern Anders Borg. Under 2019 var det även tal om att låneutmanarens produktportfölj med privatlån och samlingslån skulle kompletteras med bolån. Än så länge har inget tillstånd godkänts.

Förutom den önskade investeringen på 700 miljoner kronor rapporterades det så sent som i september förra året om en ny investering på 197 miljoner kronor, vilket enligt Lendify resulterade i en miljardvärdering för bolaget.

Läs mer om Lendify: Lojalitetsprogram för privatlån

Vision om att utmana storbankerna

Lendify grundades 2014, då som en renodlad plattform för privatlån genom peer to peer-utlåning. Det vill säga, när banken tas bort som mellanhand och privatpersoner lånar ut pengar direkt till varandra. Det visade sig dock att antalet som ville låna var betydligt fler än de som var villiga att låna ut. Därför valde Lendify att ändra på sin affärsmodell.

I somras säkrade Lendify 1,5 miljarder kronor från kapitalförvaltaren Insigt Investment, kapital som togs in för att finansiera utlåningen till svenska kunder. Det är fortfarande möjligt att låna direkt av privatpersoner, men finansiella institutioner står idag för en stor del av kapitalet. Totalt säkrade bolaget 2,8 miljarder kronor i finansiering under 2019.

Lendifys vision är att erbjuda en effektivare affärsmodell och utmana de traditionella bankerna. Dels genom att kunna låna direkt från privatpersoner, men även genom att erbjuda en helt digital tjänst vilket innebär lägre operationella kostnader och i förlängningen lägre kostnader för kunden. ”Du förtjänar bättre ränta” är ett av säljargumenten.

Det är ingen tvekan om att bolaget sett en snabb tillväxt, men trots detta och en hög värdering har bolaget redovisat stora förluster. Det senaste offentliga bokslutet, från 2018, visar på en förlust på strax över 150 miljoner kronor.

Läs vår recension om Lendify

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden