Long stay utomlands – en ny resetrend

16 maj, 2018

Känner du också att en vecka utomlands är lite för lite tid? Skulle du vilja vara borta längre för att kunna komma ner i varv ordentligt och dessutom kunna uppleva en viss stad eller ett visst land lite närmare? Om så är fallet kanske det nya fenomenet long stay kan vara något för dig. Long stay är en tydlig trend inom semester utomlands och framför allt är det under de mörka och kalla månaderna som intresset är som störst.

Det här är long stay

Vad long stay handlar om följer i princip av benämningen. Idén är att man reser bort och stannar borta i mer än en eller två veckor. Det finns egentligen ingen bortre gräns, men de flesta väljer att vara borta i omkring en månad.

Spanien

Med long stay öppnas nya möjligheter. I stället för att stressa igenom ett reseprogram på en vecka eller bara spendera hela veckan vid charterhotellets pool finns möjligheter till fler aktiviteter och fler upplevelser. Det är den längre vistelsetiden som ger dessa möjligheter. En annan idé med long stay är att man kan flytta sin vardag till lite varmare breddgrader. Detta gäller då exempelvis pensionärer, familjer med små barn och egenföretagare som i princip kan arbeta var som helst.

Ett typexempel på en long stay-semester är en månad i Spanien eller Portugal exempelvis i november eller februari. Hemma är det mörkt och kallt, men i södra Europa är temperaturerna behagliga och det går att aktivera sig med allt från golf till vandringar. Just golf är för övrigt den aktivitet som efterfrågas mest hos de arrangörer av long stay-semestrar som har dykt upp de senaste åren. Både avresedatum och hemresedatum kan anpassas och konceptet ger därför god flexibilitet.

Så här kan du finansiera en long stay-semester

En long stay-semester är givetvis dyrare än en vanlig charter. Priset per vecka blir dock lägre. Det beror på att priset på själva flygresan är en så stor del av prislappen för en charterresa.

Det bästa sättet att finansiera en long stay-semester är givetvis att spara ihop till den. Kan du dessutom utföra en del jobb på resmålet eller ta ut föräldrapenning, har du möjlighet att förstärka reskassan. Ett privatlån kan också vara en möjlighet, men denna lösning bör endast ses som ett komplement till sparande. Här på sajten har du möjlighet att jämföra privatlån utifrån både ränta och andra villkor.

Planera själv eller boka via arrangör

Den som vill spendera en månad eller mer utomlands kan arrangera hela sin frånvaro från Sverige på egen hand, men det kan vara smidigare att gå via en researrangör. I takt med att efterfrågan ökar dyker fler och fler aktörer upp på marknaden. Trenden är också att fler mer ”vanliga” researrangörer ger sig in på den här lite speciella marknaden.

Om du bokar via en researrangör kan du få de typiska fördelar som man förknippar med charter. Kort och gott ser arrangören till att ordna med det mesta kring det praktiska så att semestern verkligen blir en semester. En annan fördel är att researrangörerna ofta kan erbjuda aktiviteter som är svåra att boka på egen hand. Ett typexempel är golfresor. Många researrangörer specialiserade på long stay kan erbjuda paketpriser på golf i stället för att du ska behöva betala greenfee varje gång du vill spela.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden