Marknaden för privatlån växer kraftigt

17 augusti, 2016

utlaning-privatlan-okar

Utlåningen till allmänheten ökar kraftigt procentuellt sett år för år och lånestocken för några av de större aktörerna ökade med 18% mellan 2014 och 2015. Det visar färska uppgifter från en genomgång som Svenska Dagbladet har gjort. Bland annat ökade den stora nischbanken Marginalen Bank sin utlåning med omkring 10% mellan åren.

Efterfrågan ökar

Det är inte särskilt svårt att se varför utlåningen ökar. Det handlar givetvis om att efterfrågan på lån ökar. Det är fler som vill tidigarelägga konsumtion av olika slag än tidigare. Samtidigt är det också fler som vill samla lån, vilket ökar den totala lånestocken.

Enligt Anders Karlström, som är informationschef på Marginalen Bank, beror en del av bankens resultatökning på att den under lång tid extremt låga styrräntan har påverkat allmänhetens syn på kravet på likviditet. Med andra ord har allmänheten ett mindre intresse av att spara pengar för både konsumtion och sämre tider.

Tveksam marknadsföring

Det är idag mycket enkelt att ansöka om ett lån, och eftersom de flesta långivare för privatlån erbjuder individuell ränta och därmed kan anpassa räntenivån efter risk, kan även den som inte är särskilt väl bemedlad bli godkänd som låntagare. Detta uppmärksammar Svenska Dagbladet i en artikel och nämner några exempel på hur en del långivare går tillväga för att attrahera nya kunder. Det påpekas till exempel att lånets struktur – med lägsta respektive högsta belopp samt återbetalningstid – presenteras som ett erbjudande delvis separat från villkoren för lånet. Till exempel kan ett lån presenteras som räntefritt i annonseringen (med en liten finstilt text), och det krävs att en presumtiv låntagare klickar sig vidare för att han eller hon ska upptäcka detaljerna.

FI gör ny kartläggning

Myndigheten Finansinspektionen har tidigare undersökt och granskat marknaden för snabblån. Anledningen är att myndigheten har upplevt att det finns en risk för bristande kreditprövningar. De senaste åren har regelverket kring kreditprövningar skärpts för lån i allmänhet och det är nog inte fel att påstå att den absoluta majoriteten av snabblåneföretagen följer både hårda lagar och mer mjuka riktlinjer kring långivning. Utifrån bland annat Svenska Dagbladets genomgång har Finansinspektionen aviserat att en större granskning kommer att ske även av de långivare som främst är verksamma inom privatlån.

Finansinspektionen är överlag positivt inställd till konkurrensen eftersom det ger ett större urval för konsumenterna. Samtidigt gäller det att alla aktörer följer regelverket. Det återstår att se när granskningen kommer igång och vad resultatet av den kommer att bli.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden