Räntan på studielån kan sänkas till noll procent

04 december, 2020

I början av 2020 hade ungefär 1,6 miljoner svenskar studieskulder hos CSN. Skulden uppgick till strax över 231 miljarder kronor. Det är inte konsigt att många har studielån eftersom villkoren i Sverige är mycket gynnsamma. Men enligt prognosen kommer villkoren nu bli ännu bättre – CSN sänker nämligen räntan för studielån 2021.

Idag ligger räntan för studielån på 0,16 procent och nästa år sänks den till 0,05 procent. Faktum är att prognosen visar att den kan forsätta sjunka till att vara nere på noll procent år 2022. Det skulle innebära att den med skuld till CSN inte skulle behöva betala någon ränta alls. Men eftersom det är en prognos får vi ta det med en nypa salt.

Räntan är dock högre på pengar du har fått utan behörighet. Vid återkrav, som det kallas, kommer den att vara 2,10 procent nästa år. Men även denna ränta har då sänkts – från att i år ligga på 2,16 procent i ränta.

Läs mer: Bynk ger 30 procent i ränterabatt på privatlån

Studerande kvinna i bibliotek

Varför har svenska studielån så låg ränta?

Räntan för studielån hos CSN bestäms av regeringen varje år och räknas ut baserat på statens genomsnittliga upplåningskostnad under de tre senaste kalenderåren. Dessutom subventionerar den enskilde låntagarens ränta med 30 procent. För 2020 innebar det en studielånsränta på 0,16 procent, men den sänks nu alltså till 0,05.

De låga räntorna gör det verkligen lockande att börja studera. “En ännu lägre ränta är positivt för låntagarna och gör vårt generösa studiestödssystem mer attraktivt”, säger Matilda Ernkrans, minister för högre utbildning och forskning. Och med en potentiell 2022-ränta på noll procent är det verkligen gynnsamt för den studerande.

Vad innebär förändringen för dig med en CSN-skuld?

Vad innebär CSN:s prognos för dig med studieskuld år 2021? För att förstå det är det bra med ett räkneexempel.

Vi gör det enkelt genom att använda genomsnittsskulden hos CSN som i dagsläget ligger på 140 000 kronor.  Med den nya räntan blir räntekostnaden per månad bara sju kronor (84 kronor om året) för ett sådant lån. Med en potentiell nollprocentig ränta år 2022 kan du köpa en extra pizza för de 84 kronor du sparar i räntekostnader.

Det kan alltså bli löjligt billigt att ha studielån 2022. Och prognosen för 2023 ser också låg ut: 0,02 procent.

Så det är ett bra läge att börja studera!

Ränteavdrag på olika lån

Det är också bra att känna till lite mer om ränteavdrag. Eftersom studielån har en så låg ränta är det inte möjligt att göra något avdrag på dem i deklarationen. Det kan du däremot göra på alla andra typer av lån, som privatlån.

När du till exempel betalar ränta på privatlån eller bolån får du sedan vid deklarationen göra ett ränteavdrag på upp till 30 procent av räntekostnaden. Det är förstås bra, men det är svårt att få lägre ränta än för studielån.

Jämför privatlån med ränteavdrag

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden