Rekordbilligt att låna även 2017 och 2018

28 juni, 2016

rekordlag-ranta

Danske Bank har i en bedömning av riksdagens räntebana för de kommande åren angivit att följderna av omröstningen om Brexit i Storbritannien kommer att göra att de planerade räntehöjningarna under 2017 helt slopas. Detta kommer att göra att räntan på alla lån kommer att hållas rekordlåg även nästa år.

Det var dagen före midsommarafton som britterna gick till valurnorna för att rösta om fortsatt medlemskap. ”Lämna”-sidan vann med en liten men klar marginal och det gav omedelbart stora effekter på alla finansiella marknader. Pundet störtdök och bankernas börsvärden kapades drastiskt. En mycket stor osäkerhet kring marknadens funktion, särskilt inom EU, kommer som på beställning, och det gör att både enskilda länders centralbanker och ECB kan behöva bedriva en (ännu) mer expansiv penningpolitik. Sverige har då mycket begränsade möjligheter att ensidigt höja räntan.

Minusränta ända in i 2019

Med de nya förutsättningarna menar Danske Bank att chansen finns att reporäntan behålls på minusnivåer i upp emot två och ett halvt år till. Det skulle kunna betyda att vi kommer att ha minusränta fram till och med riksbankens första direktionsmöte 2019. Det är fullt möjligt att en höjning kan komma i slutet av 2018 men i dagsläget räknar Danske Banks analytiker med att sannolikheten för det är relativt låg.

För privatlån blir effekten av att riksbanken skjuter på de första räntehöjningarna att räntorna fortsätter att vara mycket fördelaktiga för den som behöver ta ett nytt lån och även för den som redan har lån (den rörliga räntan på lånen kommer inte att höjas). Några ytterligare sänkningar är emellertid inte att vänta. Lägsta möjliga ränta på privatlån är idag 1,95%, och billigare att låna än så kommer det aldrig att bli.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden