Rekordkyla ger högre elpriser

28 mars, 2018

Glödlampa sätter i elkontakt

Vintern verkar aldrig ta slut. I många delar av landet ligger snön fortfarande djup, och inte ens de sydligaste delarna av Sverige är förskonade från minusgrader på nätterna. Den långa och kalla vintern har gjort att elpriserna har slagit rekord på rekord de senaste månaderna, och det är något många har märkt vid en titt på räkningarna för elnät och elhandel.

Varför blir elen dyrare?

Mars månad har hittills varit ungefär två grader kallare än genomsnittet för en längre tidsperiod. Även februari var en jämförelsevis kall månad.

När det är kallare ute ökar behovet av el för uppvärmning. Detta gör att efterfrågan på el på Nordpool, som är en börs för elhandel i Norden, ökar. Med ökad efterfrågan stiger elpriset automatiskt och det visar sig i den räkning du får hem varje månad eller en gång i kvartalet. För mer info om Nordpool och hur spotmarknaden för el fungerar, klicka här (extern länk).

En annan anledning till det historiskt höga priset är att det inte har varit särskilt blåsigt efter nyår. Det innebär att det är svårt att generera el från vindkraftverk, vilket i sin tur gör att utbudet minskar.

50% prisökning jämfört med 2017

De senaste två månaderna har priserna skjutit i taket på grund av den högre efterfrågan, och priserna på el för hushåll har överlag ökat med omkring 50%. Januari – mars har priset för en kilowattimme legat på 40 öre eller mer med en topp på 44 öre per kilowattimme. Det är 15 öre högre än för motsvarande period 2017.

Stor vårflod kan ge lägre priser

Vattenkraften står i genomsnitt för mer än hälften av elproduktionen i Sverige. För mars månad är vattenkraftens andel cirka 54%.

Med den stora mängd snö som har fallit under vintern finns goda möjligheter till en stabil och hög elproduktion från vattenkraft under våren. Det kan göra att elpriserna för oss konsumenter snart sjunker eller åtminstone stabiliseras.

Se över ditt elavtal och byt vid behov

Alla hushåll i Sverige har ett elavtal för elhandel. Om du inte vet hur ditt avtal ser ut bör du undersöka frågan snarast. Det kan vara så att du har ett så kallat tillsvidareavtal och då betalar du onödigt mycket för din el. Det är alltid bättre att välja än att inte välja.

När du har plockat fram uppgifterna om ditt avtal kan du enkelt jämföra det pris du betalar med erbjudanden hos andra elhandlare. En tjänst som är ypperlig för detta ändamål är Elpriskollen. Upptäcker du att ditt elavtal är dyrt i jämförelse med andra, alternativt inte riktigt täcker dina behov, finns skäl att byta.

Det är i grunden ganska enkelt att byta elhandlare. Du ska dock vara medveten om att du inte bör byta om du har ett tidsbestämt avtal med din nuvarande leverantör. Att avbryta ett avtal i förtid kan vara förenat med avgifter.

När du ska byta elbolag är det egentligen bara en sak du behöver göra själv. Det är att kontakta en ny aktör och begära att få bli kund hos den. Din nya elhandlare kommer då i de flesta fall att ordna med det som krävs för att bytet ska komma till stånd.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden