Så mycket får du låna med ett privatlån

14 januari, 2020

Dags att renovera, köpa bil eller samla dina lån? Privatlån har på grund av sin flexibilitet blivit en mycket populär låneform. Lånet kan kan användas till vad som helst och har en stor variation i lånebelopp. Du kan låna allt från några tusen till över en halv miljon kronor, men vad är det egentligen som avgör hur mycket du får låna med ett privatlån?

Hur mycket låna

Faktorer som påverkar hur mycket du får låna

Frågan ”hur mycket kan jag låna?” kan besvaras olika beroende på hur långivaren bedömer din ekonomiska situation. Eftersom det inte finns något krav på säkerhet för lånet har långivaren endast låntagarens återbetalningsförmåga att förlita sig på. Därför gör de en uppskattning av hur goda dina förutsättningar är för att kunna betala lånet över tid.

I dagsläget är det maximala beloppet att låna i form av privatlån 600 000 kronor. Det är dock din ekonomiska situation som sätter ramarna för hur mycket just du får låna. Långivaren är till exempel mer villig att låna ut större belopp till någon med hög och fast inkomst än den med låg och osäker inkomst. Det är dock även andra faktorer som spelar in.

Inkomst och anställning

De som lånar ut pengar till dig vill försäkra sig om att du har de ekonomiska förutsättningarna som krävs. Ju större privatlån det rör sig om, desto mer kostar det i ränta och amorteringar. Därför är din inkomst avgörande för hur mycket du får låna. Även anställningsform och hur länge du har arbetat för arbetsgivaren är saker som långivaren tittar på.

Detta är förstås inget som är lätt att ändra på om du skulle vilja teckna ett större privatlån. Däremot kan du förbättra dina chanser genom att ha en medsökande. Det innebär att ni är två vuxna som tillsammans står på lånet. Då är det bådas inkomster och anställningssituation som ligger till grund för lånet, vilket skapar extra trygghet för långivaren.

Boendeform och familjesituation

En annan faktor som påverkar hur mycket du får låna är din boendekostnad. Hur stort är utrymmet för lånekostnader efter att du har betalat för din boendekostnad? För att ta reda på det räknar långivaren ut en schablon för din boendekostnad utifrån den boendeform du har, beroende på om du bor i hyresrätt, bostadsrätt, radhus eller villa.

Även din familjesituation i form av barn och eventuell partner eller make påverkar dina kostnader och räknas med i lånekalkylen. Med två vuxna i hushållet kan ni dela på boendekostnader, samtidigt som barn är en stor extra kostnad.

Långivaren nöjer sig inte heller med att du klarar av att betala för den ränta du erbjuds på privatlånet idag. I kalkylen tar de ofta höjd för en dramatisk höjning av räntan för att försäkra sig om att du klarar av dina kostnader.

Befintliga lån och krediter

Ytterligare en faktor som avgör hur stort privatlån du kan få är om du redan har några lån och krediter sedan tidigare. Så länge din ekonomi är god brukar det inte vara några problem om du redan har ett bolån och några mindre lån. Det beror dock på vad dessa kostar dig i månaden i form av ränta och amorteringar, i relation till din inkomst.

Det innebär också en större risk om du har många outnyttjade krediter eftersom du när som helst kan börja använda dem, vilket kommer påverka din månadskostnad. Det kan därför vara bra att bli av med dem för att kunna låna mer.

Jämför alla långivare

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden