Sambolivet är smidigt men även också riskfyllt ur ett ekonomiskt perspektiv i jämförelse med att vara gift

03 mars, 2021

Vid första anblicken så ter sig sambolivet som något modernt och helt rätt i tiden. Möjligheten att bo, planera och leva sitt liv utan juridiska förbindelser är något som många par trivs med. Man vill helt enkelt känna sig friare att kunna lämna ett dysfunktionellt förhållande, alternativt söka kärlek på annat håll, utan att för den delen behöva ta sig igenom en massa juridiska barriärer.

Läs mer: Medlåntagare eller borgensman?

Svenskar med privatlån

Dock så har sambolivet en stor akilleshäl, nämligen i form av den ekonomiska biten, vilken vi ska diskutera närmare i denna artikel. Vi ska fokusera på att belysa de olika negativa aspekterna med sambolivet kontra giftermål så att även du ska kunna bilda dig en adekvat uppfattning om vad som är rätt för just din del.

Så vad innebär samboskap?

Även om stereotypen runt ett förhållande suddats ut för länge sedan så har dessvärre det juridiska inte hängt med i svängarna. Faktum är att den flexibilitet som sambolivet innebär kommer inte i närheten av de tunga juridiska argument när det kommer till att vara gift sett med lagens ögon.

En tumregel som ofta brukar påtalats för gemene man är att så länge som man inte har några barn tillsammans så räcker sambolivet långt ur ett juridiskt perspektiv. När man bildat familj så har man allt att vinna men också allt att förlora när det kommer till sambo kontra gifta.

Om man börjar med det rättsliga så har ni som familj ej samma form av rättsliga skydd som ett gift par har. Detta innebär att vid dödsfall så ärver ni inte per automatik varandras ägodelar. Ni blir heller inte per automatik de rättmätiga förmånstagarna till en eventuell livförsäkring.

Så vad gäller med lån och försäkringar?

Eftersom det monetära styr mycket av våra liv så kan exempelvis ett bolån som ni tecknat som sambon göra att du eller din partner måste flytta ut, om livförsäkringen i fråga inte skulle tillfalla dig, utan i stället någon annan i familjen.

Även om plötslig bortgång sällan räknas in vid de risker som par reflekterar över så måste man alltid ta i beaktning uttrycket “vill det sig riktigt illa så kan vad som helst hända”. Du ska dock inte betrakta giftermål som lösningen på det hela utan objektivt utvärdera din nuvarande relation och livssituation.

En annan aspekt du behöver överväga är huruvida ni för närvarande har gemensamma lån eller har planer på att ingå dessa inom närmsta tiden. Om ni tar ett lån som sambo så blir ni båda återbetalningsskyldiga. Detta innebär att om din sambo inte skulle klara av att återbetala sin del av lånet så kan långivaren kräva dig på utebliven ränta och amortering för den totala summan för lånet i fråga!

Eftersom vi är olika individer i grund och botten så gäller aldrig samma regler för alla. Som den unika individ som du är så måste du således alltid komma underfund med vad som du anser passa just din rådande livssituation innan du bestämmer dig för huruvida du ska fortsätta vara sambo eller krita på äktenskapskontraktet!

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden