Samlade lån bland unga kan vara en dålig affär i slutändan

17 mars, 2021

Ett snabblån här och där för att få råd med den där välbehövliga resan från all stress i vardagen, men även möjligheten att kunna köpa de nya hörlurarna är något som många konsumenter tenderar att vara svaga inför.

Framför allt så är det de unga som sällan ser faran i att ansöka om en eller flera små lån för att täcka upp för sin privata konsumtion. Det ska även tilläggas att 1/3 av individerna, vilka befinner sig åldersspannet på 18 – 29 tenderar att ha slut på sina pengar vid slutet av månaden.

Läs mer: Fler unga än äldre har en hushållsbudget

Tom plånbok

Långivarna har på senare tid börjat erbjuda samlade lån till de yngre generationerna, vilka upplever sin nuvarande ekonomiska situation som ganska påfrestande.

Samlingslån – när är det bra?

Det hela bygger på att man samlar alla de mindre lånen, varav man klumpar ihop det till en större lån, men då till betydligt andra villkor och räntor. Själva tillvägagångssättet är inte något nytt utan banker har inofficiellt klumpat ihop dessa lån sen begynnelsen av de snabblån som erbjuds på nätet idag.

Dock så måste man alltid dra åt öronen och beskåda det finstilta innan man väljer att acceptera de lånevillkor som erbjuds. Framför allt så måste man beakta 3 specifika element, nämligen huruvida det finns en förlängd återbetalningstid, hur lång själva lånetiden är samt den totala kostnaden.

Vad ska man titta efter?

Om vi börjar med den “förlängda återbetalningstiden” så innebär det att långivaren kan rent spekulativt komma med ett annat erbjudande med en lägre ränta, men där den närvarande tiden förlängs med en viss period.

Detta tar oss till den andra elementet, nämligen “längre lånetider”. I praktiken så innebär det att du omedvetet betalar tillbaka ett lån under en betydligt längre period än vad som vore fallet om du hade återbetalat dina snabblån enskilt.

Med det skrivet, så förflyttar vi oss till den sista elementet, nämligen till ingen mindre än “den totala kostnaden”. Som du kanske redan förstår så blir kanske den ekonomiska förlusten ej synbar vid första taget.

Men om man beräknar den totala kostnaden för den samlade lånet utspridd över perioden som du väljer att återbetala lånet under, så förstår man att det hela i slutändan egentligen är en ren förlustaffär.

Kontentan i det hela som du ska ta med dig är att alltid utvärdera ovanstående tre element samt beräkna den totala kostnaden för den samlade lånet. Endast då så kan du bilda en objektiv och rationell uppfattning huruvida den samlade lånet är något att hänga i julgranen eller.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden