Ska jag teckna låneskydd för privatlån?

15 april, 2016

Många långivare inom privatlån erbjuder i samarbete med försäkringsbolag så kallat låneskydd, eller låneskyddsförsäkring med en annan benämning. De långivare som har den tjänsten rekommenderar alltid att du tecknar till låneskydd och inte sällan bjuds du på ett par månaders kostnadsfri försäkring. Det är lätt hänt att man tänker att det kan vara klokt att teckna låneskydd för privatlån och att man helt enkelt går på långivarens rekommendation. Frågan är om det är det bästa valet vid alla tillfällen. Här ska vi gå igenom lite om vad låneskydd är och vad försäkringen kan kosta dig per månad.

Så här fungerar låneskydd för privatlån

bild som illustrerar låneskydd för privatlånLåneskydd är en försäkring som skyddar dig om du inte kan betala räntor och amorteringar enligt plan på grund av arbetslöshet eller arbetsoförmåga. Om du till exempel blir arbetslös eller råkar ut för en olycka eller sjukdom som gör att du faktiskt inte kan arbeta träder försäkringen in och täcker de löpande betalningarna under en viss tid. Som tumregel kan du räkna med att försäkringen täcker månadsbetalningar på upp till 15 000 kr under maximalt 12 månader.

Förutsättningar för att du ska kunna teckna låneskydd är normalt att du:

  • Är mellan 18-65 år
  • Är anställd eller driver egen firma
  • Har 100% arbetsförmåga
  • Inte har någon kännedom om varsel, uppsägning, med mera

Vad kostar låneskyddsförsäkring

För att du ska vara skyddad av låneskyddsförsäkringen ska du betala en premie och priset ligger normalt på mellan 5-8% av månadsbetalningen. Vi ska ta ett exempel för att visa vad priset blir.

Vi säger att du lånar 100 000 kr på 5 år och att din månadskostnad blir 2200 kr under lånets löptid. Låneskyddet kostar 7% per månad och i kronor blir det 154 kr (0,07 x 2200). Sett över hela låneperioden kommer du att betala 9240 kr i premie för din låneskyddsförsäkring.

Hur mycket vill du betala för trygghet

I exemplet ovan betalar du 27 200 kr i kreditkostnad för ditt privatlån. Tecknar du dessutom till låneskydd blir totalkostnaden 36 440 kr. En fjärdedel av kostnaden för lånet utgörs alltså av premier för försäkringen. 154 kr per månad kanske inte upplevs som en större kostnad, men över hela löptiden för ett privatlån blir totalen ganska hög.

Samtidigt kan låneskyddet naturligtvis ge en trygghet. Blir du arbetslös och därmed får en betydligt mer begränsad ekonomi är låneförsäkringen en livlina för både dig själv och din familj.

Vi ska inte ge några rekommendationer kring om du bör teckna låneskydd eller inte. Det kan dock vara en idé att undvika att teckna till låneskydd på mindre lån på kortare löptider. Det är också mycket klokt att räkna själv på varje erbjudande. Det finns långivare som tar betydligt mer betalt för försäkringen än 8% av månadsbetalningen och dessa bör du givetvis undvika.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden