Slå ihop lån och spara pengar!

16 juni, 2023

Har du flera lån och känner att det blir krångligt att hålla koll på alla räkningar? Då kanske du ska överväga att slå ihop lån. Med hjälp av en enkel process kan du samla alla dina lån till ett och få lägre ränta, vilket innebär lägre kostnader och bättre koll på din ekonomi. Låt oss ta en närmare titt på hur det fungerar.

Man i vit tröja använder MacBook för att lära sig mer om att slå ihop lån

Vad betyder det att slå ihop lån?

Att slå ihop lån, eller att samla lån, innebär att du tar ett nytt lån som täcker kostnaden för alla dina befintliga lån och krediter. Det här nya lånet kallas ofta för ett samlingslån. Den stora fördelen med att slå ihop lån är att du ofta kan få lägre ränta, vilket kan sänka dina månadskostnader avsevärt.

Varför ska man slå ihop lån?

Det finns flera anledningar till att man bör överväga att slå ihop sina lån:

Sänk din ränta – få ett billigare lån: Detta är den främsta anledningen till att många söker för att slå ihop sina lån. Genom att slå ihop flera lån till ett kan du i många fall få en lägre ränta och därmed minskar dina totala lånekostnader.

Bättre översikt över din ekonomi – slipp missa räkningar: Om du har flera lån kan det bli krångligt att hålla reda på alla räkningar. Genom att slå ihop dina lån får du bara en räkning att betala varje månad, vilket gör det lättare att hålla koll på dina utgifter och minskar risken att du missar att betala en räkning.

Förbättra din kreditvärdighet: Om du har många lån kan det signalera en hög risk till potentiella långivare, vilket kan påverka din kreditvärdighet negativt. Genom att slå ihop dina lån till ett enda kan du förbättra din kreditvärdighet, vilket kan ge dig tillgång till bättre lånevillkor i framtiden.

Vilka lån kan man slå ihop?

Du kan slå ihop alla typer av lån, inklusive privatlån, billån, snabblån, SMS-lån, kreditkortsskulder och delbetalningar. Du har alltid rätt att betala av din skuld i förtid enligt svensk lag. Om du har ett lån med en fast ränta kan du behöva betala en ränteskillnadsersättning om du väljer att lösa det i förtid, men du kan fortfarande lösa lånet.

Även bolån kan delas upp och slås ihop. Med hjälp av en tjänst som jämför olika bolånebanker kan du hitta den bank som kan erbjuda dig lägsta ränta. Om du har två CSN-lån kan du också ansöka om att slå ihop dem till ett lån.

Hur går man tillväga för att slå ihop lån?

För att slå ihop lån behöver du först och främst ta reda på totala beloppet av dina nuvarande lån och krediter. Det inkluderar allt från snabblån till kreditkortsskulder. När du har den informationen kan du börja söka efter en långivare som erbjuder samlingslån. Det finns flera aktörer på marknaden, och för att hitta den bästa dealen för just din situation, kan det vara en bra idé att använda vår jämförelsetjänst

När du ansöker om ett samlingslån kommer långivaren att göra en kreditprövning för att bedöma din förmåga att betala tillbaka lånet. Ifall din ansökan blir godkänd, kommer långivaren att betala ut beloppet direkt till dina tidigare långivare, vilket effektivt slår ihop dina lån till ett.

Det är viktigt att notera att medan att slå ihop lån kan leda till lägre räntor och förenklad administration, så kan det också innebära kostnader för uppläggningsavgift och aviseringsavgift. Se därför till att du noga granskar alla villkor innan du skriver på ett avtal.

Slutligen, kom ihåg att slå ihop lån inte löser grundproblemet om du har problem med skulder. Om du känner att du har svårt att hantera dina skulder, bör du söka hjälp från budget- och skuldrådgivare i din kommun eller vända dig till Kronofogden för rådgivning.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden