Spelar det någon roll vilken låneförmedlare jag väljer?

03 juli, 2016

Jämför låneförmedlare

Det finns ett tiotal aktörer som är registrerade hos Finansinspektionen som konsumentkreditinstitut för så kallad konsumentkreditförmedling. Benämningen är något kryptisk, men vad det hela handlar om är att dessa aktörer fungerar som låneförmedlare för privatlån.

Här på sajten Privatlån.com finner du nästan alla de större låneförmedlarna presenterade med grundläggande fakta om tjänsten i sig samt lite mer detaljerade fakta om räntor, avgifter och liknande. Som du ganska enkelt kan se är skillnaderna mellan låneförmedlarna inte särskilt stora – åtminstone inte vid en första anblick. Det kan leda till att du tänker att det inte spelar någon roll vilken aktör du väljer. Det är dock inte helt korrekt.

Samma grundläggande utbud…

Antalet banker och kreditinstitut som erbjuder privatlån är inte obegränsat och räknar vi mellan tummen och pekfingret finns omkring 25 långivare som kan betraktas som lite större och lite mer välkända. Här ingår både affärsbankerna, större konsumentkreditbolag och en del så kallade inlåningsföretag. De flesta låneförmedlare använder sig av en nästan identisk portfölj av banker, kreditbolag och andra långivare, detta av den enkla anledningen att det som sagt inte finns så stor valfrihet. En låneförmedlare bör ha samarbete med upp emot 20 stycken långivare och det är då i princip alla de största långivarna på marknaden som får platserna i portföljen.

Med ungefär samma långivare blir skillnader i belopp, ränta, löptider, uppläggningsavgifter, med mera, inte särskilt stora, och skulle du skicka in exakt samma ansökan till fem stycken av låneförmedlarna vid exakt samma tidpunkt är chansen stor att du skulle få samma erbjudanden från alla fem.

…men det finns skillnader

Låneförmedlarna är emellertid givetvis inte helt i händerna på de faktiska långivarna och det finns utrymme att specialisera tjänsterna. Det finns en del skillnader mellan de tiotalet olika aktörerna och du kan med fördel jämföra långivarna med avseende på nedan punkter:

  • Vilka lån de kan förmedla (bara renodlade privatlån eller också billån, båtlån, med mera?)
  • Kundtjänstens öppettider (öppet på kvällar och helger?)
  • Uppläggningsavgifter (en del långivare tar ut en egen uppläggningsavgift/förmedlingsavgift medan andra inte gör det)
  • Möjlighet att teckna till låneskydd via låneförmedlaren
  • Guider och hjälpfunktioner på sajten och via kundtjänst
  • Om betalningsanmärkningar kan godtas eller inte.

Sammanfattning

Det är i princip samma skara långivare som får ta del av din låneansökan efter att låneförmedlaren har kontrollerat din ekonomi, detta oavsett vilken förmedlare du vänder dig till. Samtidigt har alla förmedlare av privatlån inte exakt samma koncept och du bör jämföra de olika aktörerna för att kunna hitta rätt privatlån.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden