Swedbank i blåsväder

18 april, 2019

Swedbank, som är en av de största bankerna vi har i Sverige, har den senaste tiden varit i rampljuset. Och detta har inte varit på ett positivt sätt. Det har uppdagats att det finns en misstanke om att Swedbank har tvättat en stor summa pengar, upp till närmare 40 miljarder kronor. Detta har såklart väckt mycket stor uppmärksamhet och högt uppsatta personer har tvingats, eller valt, att lämna sina poster i företaget.

Man tar emot muta

Kort sammanfattning av vad som hänt

Uppdrag granskning och SVT gjorde en dokumentär i februari som visade att Swedbank har utfört penningtvätt av närmare 40 miljarder svenska kronor. Det ska ha pågått i närmare 10 år. Detta är en mycket stor summa och självklart var det många oroliga och arga kunder som reagerade på detta. Både kunder hos banken och även personer som har aktier i företaget har reagerat starkt.

Kort efter skandalen kom ut gick Birgitte Bonnesen, dåvarande VD, ut och bekräftade att de hade identifierat misstänkt penningtvätt. En razzia utfördes på Swedbanks kontor i Sundbyberg och denna razzia resulterade i att ytterligare misstanke riktades mot företaget och denna gången för svindleri.

I slutet på mars stängde Stockholmsbörsen all handel med Swedbanks aktie. Samma dag öppnade de igen och aktien har rasat sedan dess. I dagens läge ligger den på 8 % lägre än innan skandalen. Samma dag som allt detta hände fick även VDn sparken. Även Styrelseordföranden Lars Idermark har avgått.

I april släpptes delar av den förundersökningen som Swedbank har genomgått. Den visar att deras högriskkunder från utlandet har omsatt mellan 10 och 20 miljarder euro varje år sedan 2010.

Mycket spekulationer

Det har varit mycket spekulationer kring huruvida Swedbank har varit medvetna om penningtvätten eller om de faktiskt inte har vetat om allt som har skett. Vissa experter menar att de självklart har varit medvetna om precis allt som har pågått och speciellt med tanke på att det rör sig om så stora summor pengar samt att det har utspelat sig under 10 år. De tror inte att banken har varit med på detta, men att de har tjänat mycket pengar på dessa stora kunder och att de därför har valt att blunda och låta det pågå.

Andra experter hävdar Swedbanks oskuld i det hela. De säger att de endast har blivit utnyttjade och att de som har utfört penningtvätten har gjort det på ett sätt som för banken är mer eller mindre omöjligt att märka. De har betett sig som vanliga storkunder och inte gjort något speciellt väsen ifrån sig, för att själva hålla sig under radarn och inte bli påkomna.

Hur det faktiskt ligger till är svårt att veta, En sak som är säker är dock att detta är en otrolig skandal och något som Swedbank kommer att ha med sig som rykte under många års tid. Det som har hänt har skadat banken väldigt mycket.

Är du kund hos Swedbank?

Som kund hos banken kan detta skapa en hel del tankar och funderingar för dig om hur du bör hantera situationen. Swedbank har gått ut och sagt till sina kunder att de inte behöver vara oroliga och att deras pengar är trygga. Huruvida detta är sant eller inte är svårt att bedöma och därför är det många som har valt att lämna banken.

Om du är kund hos Swedbank kan det vara en bra ide att sätta dig in lite mer i det som har hänt. Därefter kan du ta ett aktivt val om du vill stanna kvar hos banken eller inte. Bestämmer du dig för att byta bank och långivare så finns det ett stort urval av andra låneinstitut du kan jämföra och flytta dina lån till. Kanske blir det rentav så att du sparar pengar på att flytta ditt privatlån om du får en lägre månadskostnad. Även om du väljer att stanna kvar hos Swedbank som bankkund för att utföra dina vanliga ärenden så kan det vara smart att flytta eventuella lån och krediter till ett billigare alternativ för att minska månadsavgiften.

Jämför privatlån för att få bäst ränta

 

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden